Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE
Mačke so neverjetna bitja, vendar pa smo prepričani, da tudi največji oboževalci ne veste vsega o njih. Zate smo izbrskali 10 najbolj zanimivih dejstev o mačkah, ki jih pa morda še niste vedeli ...

1. Brki jim pomagajo 'videti' objekte v temi, da se lahko stisnejo skozi ozka področja

Brki so videti le kot običajna, vendar malce bolj trda dlaka, vendar temu ni tako. Pravzaprav mačkam pomagajo zaznavati prostor okoli njih – tudi v temi. Zaradi tega so mačke prave specialiste pri hoji v popolni temi.

2. Rep uporabljajo za komunikacijo in za lovljenje ravnotežja

Muce uporabljajo rep tudi za komunikacijo med svojo mačjo vrsto. Nizko postavljen repek pomeni, da je prestrašena. Kadar intenzivno miga z repkom je zagotovo jezna in razdražena. Seveda pa mačke uporabljajo rep za večje ravnotežje med samo hojo.

3. Mačke potrebujejo taurin v njihovi prehrani za zdravo srce in oči

Princeton Veterinary Hospital je dokazal, da mačke potrebujejo taurin zato, da ohranjajo zdravo ožilje in vid. Zato svetujemo, da vedno pred napom hrane pogledate ali vsebuje tudi taurin, saj je ta aminokislina res zelo pomembna.

4. Tiste muce, ki so v stresu, hitreje odpada dlaka

Mednarodna ogranizacija za zdravje mačk je dognala, da hitreje izgubljajo dlako, ko so pod stresom ali pa se počutijo neudobno. Mačke namreč ne prenašajo dobro stresnih situacij, kar se takoj odraža na njenem zdravju in dlaki.

5. Mačke se drgnejo ob predmete in druga bitja z namenom, da se pomirijo

Mačke imajo na glavi žleze, ki sproščajo določene vonjave. Zaradi tega se pogostokrat drgnejo z glavami in tako sporočajo, da so si naklonjene.

6. Kremplji se skrijejo v tačko zato, da ostanejo ostri

Verjetno že veste, da mačka 'skrije' svoje kremplje v dlako tačk. V divjini si mačke svoje kremple brusijo na drevesih in različnih površinah, medtem, ko si domače mačke tega luksuza ne morejo privoščiti.

7. Mačke imajo grob jezik zato, da se lažje umivajo in jedo

Mačke se same čistijo in so vedno brezhibne. Vse to pa gre zasluga majhnim špičkam na njenem jeziku, ki negujejo dlako med lizanjem in odstranjujejo umazanijo.

8. Njihove vertikalne zenice jim pomagajo ujeti plen

Takoj, ko mačka opazi plen, ji njene vertikalne zenice pomagajo ugotoviti kako dolgo mora skočiti, da bo plen tudi ulovila.

9. Gnetenje odeje ali mehkih predmetov se zgodi tam, kjer se počutijo udobno

Na novo skoteni mladički gnetejo po maminem trebušču med zizanjem. To jim nekako ostane prirojeno in na ta način kasneje izražajo udobje in sproščenost.

10. Z grizenjem večkrat izrazijo tudi ljubezen oziroma naklonjenost

Čeprav ljudje naklonjenost izražamo z nežnostjo, pri mačkah ni vedno tako. Igrivo grizenje pomeni 'rada te imam'.

Lep mačji pozdravček ?

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico