Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Veliko lastnikov mačk in kužkov se je na koncu dolgega dne naenkrat znašlo brez mačje hrane in se spraševalo, ali lahko mački varno ponudijo nekaj pasje hrane. Dobra novica je, da zdrava mačka velikokrat ne bo trpela, če bo pojedla obrok pasje hrane. Vendar se iz številnih razlogov dogodek ne bi smel pojavljati redno.

Zakaj?

Pasja hrana se razlikuje od mačje hrane že preprosto zato, ker psi niso mačke! Vsaka vrsta potrebuje svoj prehranski profil hranil za optimalno zdravje. Muce in kužki so sicer mesojede živali (mesojedci), vendar z zelo pomembno razliko. Mačke so brezpogojno mesojede živali, medtem ko so psi fakultativne mesojede živali.

Da razložimo opredelitev obveznega mesojeda:

"Obvezni mesojedec (ali pravi mesojedec) je žival, ki mora jesti meso, da lahko uspeva (Syufy 2008). Lahko jedo drugo hrano, kot so sadje, med, žita itd., Vendar mora biti v njihovi prehrani vključeno meso."

Resničnim mesojedcem primanjkuje fiziologije, ki je potrebna za učinkovito prebavo rastlinskih snovi, v resnici pa nekateri mesojedi sesalci vegetacijo jedo posebej, ampak kot bruhanje (sliši se grozno, ampak resnično). Domača mačka je odličen primer obveznega mesojedca, tako kot vsi drugi mesojedci.

Pierson 2008

Psi so fakultativne mesojede živali, kar pomeni, da v glavnem jedo meso, uživajo pa tudi neživalsko hrano in lahko po potrebi preživijo samo na rastlinski hrani. (Ključna beseda tukaj je »preživeti.« Preživeti ne pomeni uspevati.)

Razlog 1 - Mačke morajo jesti živalsko meso

Mačke morajo jesti živalsko meso in organe, da zadovoljijo svoje prehranske potrebe, beljakovine na rastlinski osnovi (žita in zelenjava) pa preprosto niso dober nadomestek. Mačke nimajo posebnih encimov, potrebnih za enako učinkovito uporabo rastlinskih beljakovin kot živalskih beljakovin.

Beljakovine, pridobljene iz živalskega tkiva, vsebujejo popoln aminokislinski profil. Aminokisline so gradniki beljakovin. Rastlinske beljakovine ne vsebujejo vseh aminokislin, ki so ključne za zdravje obveznega mesojedca.

Ljudje, ki so vsejedi, imajo fiziološko sposobnost, da rastlinske beljakovine spremenijo v manjkajoče koščke, potrebne za popoln aminokislinski profil. Psi to lahko storijo v zelo omejenem obsegu, vendar mačje telo zanj sploh ni ustvarjeno.

Mačke v svoji prehrani potrebujejo tudi veliko več beljakovin kot druge živali. Mačji mladički potrebujejo 1,5-krat več beljakovin kot pasji mladički. Odrasle mačke potrebujejo 2 do 3-krat večjo količino kot odrasli psi. Eden zelo pomembnih razlogov za to je, ker medtem, ko druge vrste sesalcev porabijo večino beljakovin, ki jih porabijo za rast in vzdrževanje telesa, mačke beljakovine uporabljajo v te namene in tudi kot vir energije.

Ko se druge vrste živali hranijo z nizko vsebnostjo beljakovin, se njihova telesa prilagodijo, da prihranijo aminokisline, da uravnajo primanjkljaj. Toda mačje telo mora še naprej uporabljati beljakovine, tudi če jih v prehrani ni dovolj, zato se podhranjenost beljakovin pri bolnih ali poškodovanih mačkah hitro pojavlja, pa tudi pri muckah, ki trpijo zaradi anoreksije.

Poleg povečane potrebe po beljakovinah imajo mačke tudi večje potrebe po nekaterih specifičnih aminokislinah, ki jih naravno najdemo v živalskem tkivu.

Ena od aminokislin, ki manjkajo v rastlinah, je tavrin, ki ga najdemo v mesu živalskih mišic, zlasti v srcu in jetrih. Pomanjkanje tavrina povzroča resne zdravstvene težave pri mačkah, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in slepoto.

Razlog 2 - Mačke potrebujejo posebne vitamine in maščobne kisline

Mačke so skozi čas lovile drugačen plen kot psi, zato so tudi njihove prehranske potrebe drugačne. Imajo posebno zahtevo po vitaminu A, ki je naravno na voljo samo v živalskem tkivu. Manjka jim črevesnih encimov, potrebnih za pretvorbo B-karotena v rastlinah v aktivno obliko vitamina A. Vitamin A je bistvenega pomena za vzdrževanje vida, rast kosti in mišic, razmnoževanje in zdravje epitelijskih tkiv.

Mačke potrebujejo tudi 5-krat več tiamina v prehrani (vitamin B1) kot psi. Pomanjkanje tiamina lahko povzroči slabo kakovost dlake, izgubo apetita, pogrbljeno držo, nevrološke težave, vključno z epileptičnimi napadi, in celo smrt. Na žalost tiamin ni pogost v komercialni hrani za hišne ljubljenčke in raven bistveno upada s tem: dlje ko je hrana shranjena in s tem ni sveža. Zato lahko veliko mačk primanjkuje, razen če jedo zelo svežo hrano.

Vitamin D je bistven tudi za prehrano vseh sesalcev. Mačke (in psi) morajo v prehrani uživati ​​vitamin D (ne morejo ga pravilno sintetizirati skozi kožo). Jetra in maščobno tkivo plenilnih živali je bogato z vitaminom D.

Arahidonska kislina je omega-6 maščobna kislina, ki si jo psi lahko ustvarijo sami, mačke pa jo dobijo iz svoje prehrane.

Razlog 3 - Mačke potrebujejo zelo vlažno prehrano

Druga značilna biološka značilnost mačk je, da morajo večino vode zaužiti s hrano, ki jo jedo. Domače mačke - ki so se navsezadnje razvile iz prednikov, ki prebivajo v puščavi - niso tako odzivne, kot druge živali na občutke žeje ali dehidracije.

Za razliko od psov, ki pogosto pijejo vodo kadar jedo suho hrano, mačke niso prisiljene iskati drugega vira vode, da bi nadomestile razliko med potrebami telesa in prehrano. To lahko povzroči kronično blago dehidracijo, stanje, ki bo na koncu privedlo do bolezni, zlasti mačjih spodnjih sečil in ledvic.

Svoja prehrana za je najboljša možnost za mačke

Tukaj je sporočilo, da mačke ne morejo uspevati na dieti, namenjeni psom. V bistvu lahko zdrave mačke pojedo obrok pasje hrane, vendar je boljša možnost, da članom mačjih družin ponudimo varno človeško hrano, specifično za posamezno vrsto, dokler ne moremo pripraviti ali kupiti več njihove potrebne običajne hrane. Čeprav psi lahko jedo tudi mačjo hrano (ki pogosto povzroči drisko zaradi nenadnega povečanja porabe beljakovin), hrana za mačke ni idealna za pse.

Prehransko optimalna, surova ali nežno kuhana domača hrana je najboljša prehrana, s katero lahko nahranite svojega mucka, saj imate nadzor nad kakovostjo sestavin. Ključno pa je, da veste, da so vaši domači obroki uravnoteženi.

Ena najboljših stvari pri dobro zasnovani domači prehrani je, da sestavine izberete sami. Izdelava lastne hrane za mačke lahko zagotovi mir, saj je vedno težje najti etična podjetja za hrano za hišne živali, ki uporabljajo lokalne sestavine, organske in brez GSO.

Z domačo hrano imate popoln nadzor nad vsako sestavino, ki vstopi v telo vaše mačke. Sveža, neokrnjena hrana vsebuje vse encime in fitohranila, ki se običajno uničijo med intenzivno predelavo hrane, namenjene ustvarjanju predelane mačje hrane, ki je stabilna na policah mesecev do let.

Poleg tega lahko mački preprečite uživanje konzervansov, stabilizatorjev, umetnih barvil, emulgatorjev, ojačevalcev okusnosti in sestavin „krmne kakovosti“ (ki niso uspele pri človeškem pregledu), vključenih v 98% mačjih živil na trgu (ob predpostavki, da 2% mačja hrana je potrjena kot „človeška kakovost“).

Pripravljanje majhnih, svežih serij prave hrane je najboljši način, da zagotovite, da svoji mučki zagotavljate največjo možno količino hrane.

Pri Loving Paw imamo skrbno izbrano mačjo hrano, brez konzervansov, barvil, GSO, ... Ponudbo poglejte TUKAJ.

En lep mačji in pasji pozdravček

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico