Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Božični prazniki pomenijo dodatno hrano za veliko ljudi. Domače živali se pogosto hranijo z ostanki človeške hrane, ki jim včasih lahko zelo škodi.

Božična hrana, ki je kužki ne smejo jesti

Naredili smo seznam nekaterih običajnih prazničnih živil, ki vam jih morda ostanejo v prazničnih mesecih in jih ne smete nikoli hraniti s svojim psom. Ni pa vse slabo, še vedno je veliko božične hrane, s katero lahko nahranite svojega psa ....

ČOKOLADA: Čokoladne božične hrane, ki jih psi ne morejo jesti

Adventni koledarji, čokoladni severni jelenčki, čokoladne penice, ... karkoli poimenujete božično in verjetno bo obstajala tudi čokoladna različica tega. Ljudje imamo radi čokolado ali dve v prazničnem času (ali natančneje polno škatlo) a žal tega sladkega prigrizka ne moremo deliti s štirinožnimi prijatelji.

Ne samo, da je čokolada nezdrava in polna sladkorja, ampak vsebuje tudi dva metilksantinska alkaloida - teobromin in kofein. Ti dve kemikaliji pa sta zelo strupeni za pse. Presenetljivo je, da temnejša kot je čokolada, višje so ravni teobromina. Zastrupitev s čokolado je resnična stvar, hranjenje psa s čokolado ne predstavlja le tveganja za želodčne motnje, ampak ima lahko hude posledice.

Zdi se čudno, da si lahko privoščimo čokolado, naši psi pa ne, ampak zato, ker ljudje in psi stvari presnavljajo drugače. Psi ne morejo presnoviti teobromina in kofeina na enak način kot mi, zato kemikalije ostanejo v sistemu veliko dlje kot pri ljudeh, kar povzroča toksičnost. Obe kemikaliji v čokoladi povečata srčni utrip in krvni tlak ter negativno vplivata na živčni sistem.

Najpogostejši simptomi zastrupitve s čokolado so bruhanje in driska, vendar bodite pozorni na zadihanost, dehidracijo, nemir, tresenje, konvulzije in celo popolno srčno popuščanje. Če veste, da je vaš pes pojedel čokolado, se obrnite na veterinarja, saj se simptomi in resnost zastrupitve lahko razlikujejo od psa do psa, odvisno od količine zaužitja in velikosti psa.

OMAKE IN NADEVI

Vse je sestavni del božične večerje. Omaka in nadev vsebujeta veliko sestavin, ki so neverjetno nezdrave in celo nevarne za pse, zato ne dovolite, da vam obliznejo krožnik in pojejo ostanke.

Ne samo to, omaka običajno vsebuje čebulo in česen, ki prispevata k okusu, zaradi katerega je tako okusna za nas ljudi. Čebula, česen, por in šalotka so vsi del družine rastlin allium, ki je strupena za pse in se pogosto pojavi kot del božične večerje. Uživanje česar koli iz družine allium, ki vsebuje snov, imenovano tiosulfat, lahko vašemu psu povzroči veliko slabosti, letargijo, šibkost, blede dlesni in poškodbe rdečih krvnih celic, kar je res nevarno in lahko vodi do anemije.

Če veste, da je vaš pes pojedel nekaj, kar vsebuje čebulo in česen, se obrnite na veterinarja in se pogovorite, kaj je najbolje narediti.

KOSTI

Čeprav je meso vaše božične večerje (najpogosteje purana ali piščanca) popolnoma varno za prigrizek vašega psa in je dobra izbira priboljška, v nasprotju s temu - kosti niso varne.

Kuhane kosti lahko iz katerega koli mesa predstavljajo resnično nevarnost za pse, saj so potencialna nevarnost zadušitve, lahko povzročijo zamašitev požiralnika, saj se kuhane kosti lahko razcepijo. Kuhane kosti se zlahka drobijo, kar je izjemno nevarno, saj lahko raztrgajo notranjost vašega psa, kar povzroči veliko notranjih poškodb.

ROZINE IN GROZDJE

Božični čas prinaša veliko dobrot za nas ljudi, od mletih pit do božičnega pudinga in narezkov s sirom. Ključna sestavina mnogih božičnih dobrot so lahko ribez, rozine in grozdje.

Vsak od teh plodov je član družine Vitis vinifera, ki je lahko nevaren za pse.

Lahko traja eno uro, da se simptomi začnejo, in približno 1-3 dni, da pride do odpovedi ledvic, zato se obrnite na svojega veterinarja takoj, ko izveste, da je zaužil enega od teh smrtonosnih sadežev, da boste lahko ugotovili, kaj so naslednji koraki.

PRAŠIČJE MESO ZAVITO V SLANINO

Prašičje meso zavit v slanini so preprosto slasten dodatek k našim večerjam, mnogi jih vidijo kot absolutno temeljni del božične večerje. Tako ljudem kot psom se zdijo slanina in klobase zelo okusne, polne so okusa in prijetnega vonja.

Lahko bi trdili, da jih tudi mi ljudje ne bi smeli jesti, saj so res nezdravi, vendar so naši psi veliko bolj občutljivi na sol in maščobe kot ljudje. To lahko privede do tega, da se vaš pes nabere na kilogramih, ima razdražen trebuh in včasih celo akutni pankreatitis.

Številne znamke klobas vsebujejo tudi sestavine, kot so česen, por in čebula, zaradi česar so še bolj okusne. Vendar, kot vemo, so to strupene sestavine za pse, zato je bolje, da ne tvegate. Malo verjetno je, da bo vaš pes trpel zaradi ekstremne reakcije to hrano, vendar je bolje biti varen kot obžalovati.

OREŠČKI

Oreščki nikoli niso dober prigrizek za hranjenje vašega psa, ne glede na to, ali so soljeni arašidi, indijski oreščki, pistacije. Lahko negativno vplivajo na pasji prebavni sistem, sistem trebušne slinavke, lahko predstavljajo nevarnost zadušitve.

Vendar pa sta dve vrsti oreščkov, ki jih običajno vidimo v času božiča, makadamija in orehi, dejansko strupeni za pse in povzročata hude težave, če jih zaužijemo. Orehi so težko prebavljivi, kar lahko povzroči trebušne motnje, vsebujejo pa tudi toksin, imenovan tremogeni mikotoksin, ki lahko povzroči epileptične napade in druge težave.

Oreščki makadamije so še bolj strupeni kot orehi, zato je nujno, da jih psu preprečite. Njihova strupenost je prav tako slaba kot pri grozdju in rozinah, z možnostjo resnega vpliva tudi v najmanjši količini.

SLADKARIJE IN SLADICE

Božič je navadno poln sladkarij, zato bo vaša hiša morda napolnjena s pladnji priboljškov in sladkarij, ki jih lahko uživate po večerji, ali pa ko si zaželite - navsezadnje je božič!

Seveda bodo te priboljške polne sladkorja in drugih sestavin, ki niso samo nezdrave za ljudi, ampak bodo res nezdrave za pse, lahko pojedli. Zaužitje lahko povzroči težave z želodcem, bruhanje in drisko. Tudi, če je katera od teh sladkarij označena kot brez sladkorja, bo najverjetneje vsebovala sestavino, imenovano ksilitol, ki je nadomestek za sladkor. Vendar je ksilitol zelo strupen. Če vaš pes zaužije ksilitol, je nujno, da ga čim prej odpeljete k veterinarju, da ugotovijo naslednje korake.

DRUGA BOŽIČNA HRANA, KI SE JIH JE POTREBNO IZOGONITI:

  • Vse, kar vsebuje alkohol ali kofein.
  • Sir je okusna poslastica za pse, vendar lahko preveč povzroči težave s trebuhom. Sirne narezke hranite izven dosega.
  • Čeprav je večina zelenjave primerna za pse, jih ne hranite, če so prekriti z maščobnimi dodatki, medom in začimbami.
  • Zaužitje nekaterih običajnih božičnih rastlin lahko povzroči želodčne motnje. Božična zvezda, omela in bršljan veljajo za strupene. Borovci za božično drevo so ostri, kar lahko povzroči notranje razpoke.
Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico