Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Če ima vaš pes nenaden napad bruhanja, zmanjšan apetit in letargijo, ima lahko gastritis.

Kaj je gastritis pri psih?

Gastritis pomeni vnetje sluznice prebavil. Obstajata dve glavni vrsti gastritisa pri psih. Simptomi so podobni, vendar trajanje napada in resnost simptomov določata vsako vrsto.

Akutni gastritis pri psih

Najpogostejši je akutni gastritis pri psih. Znakov je lahko hitro konec, preden ugotovite, da je vaš pes bolan. Je tako imenovano "samoomejujoč" in vaš pes si običajno opomore v manj kot 24 urah. Toda tudi če vaš pes ni v redu in gastritis traja en teden, je še vedno znan kot akutni gastritis. Težko je ugotoviti vzrok, ker je vaš pes običajno bolje, preden so potrebni kakršni koli testi.

Eden izmed povzročiteljev gastritisa je lahko tudi, ko kuža začne brskati po smeteh ali žveči igrače. Prav tako novo zdravilo ali sprememba hrane lahko povzroči kratkotrajni gastritis. Poznavanje vašega psa in njegovih navad je prvi korak k temu, da se v prihodnosti izognete gastritisu.

Kronični gastritis pri psih

Če ima vaš pes gastritis več kot 7 dni, velja, da je kroničen. To vključuje prebavne težave, bruhanje ali katerega koli od spodaj opisanih simptomov.

Težava s kroničnim gastritisom je, da če ga predolgo ne zdravimo, lahko povzroči resne poškodbe črevesja, vključno z želodčno krvavitvijo. Kronični gastritis je lahko znak drugih bolezni, zato mu raje pridite do dna, preden postane resen.

Podskupina: Atrofični gastritis pri psih

To je podskupina kroničnega gastritisa. Atrofični gastritis se lahko razvije iz nezdravljenega kroničnega gastritisa. Poškodbe želodčne sluznice lahko povzročijo razjede, okužbe in dolgotrajne prebavne težave.

Kakšni so vzroki gastritisa pri psih?

Vzrokov za gastritis pri psih je veliko. Lahko je posledica vseživljenjske slabe prehrane ali enkratnega napada na "smetnjak". Tukaj je nekaj pogostih vzrokov za gastritis pri psih.

  1. Dieta

Prenajedanje lahko povzroči gastritis. Pokvarjena hrana, živila z visoko vsebnostjo maščob ali mlečni izdelki lahko povzročijo gastritis pri psih. Ravno tako lahko sprememba prehrane povzroči gastritis.

  1. Alergija ali občutljivost

Vaš pes ima lahko alergijo ali intoleranco na določeno hrano ali sestavino. Alergeni iz okolja lahko povzročijo gastritis pri psih.

  1. Gospodinjske kemikalije in zdravila

Gospodinjska čistila, detergenti, dišave in osvežilci zraka lahko povzročijo gastritis pri psih. Vaš pes je veliko bolj občutljiv na vonje in dišave kot vi in ​​se lahko nanje odzove na več načinov, vključno z napadom gastritisa. Zdravila in dodatki lahko povzročijo gastritis pri psih, vendar obstajajo nekateri dodatki, kot so probiotiki, ki jih lahko ublažijo. Posoljeni pločniki in ceste pozimi lahko povzročijo gastritis, saj si lahko vaš pes pogosto liže tace, da bi se znebil soli.

  1. Nesnaga v črevesju

Vsak pes, ki pride v smetnjak ali poje nekaj, česar ne bi smel, lahko razvije tako imenovano nesnago v črevesju. Lahko se zgodi, da zaužije plesen, glive, pokvarjeno ali surovo hrano, ostanke, mačji pesek ali druge stvari, ki lahko vodijo do akutnega gastritisa. Bruhanje je način, kako se črevo očisti. Vendar pa lahko to vodi v gastritis.

  1. Bolezen

Kronični gastritis je lahko dejansko znak bolezni, kot so bolezni ledvic ali jeter.

Simptomi gastritisa pri psih:

  • Nenadno bruhanje
  • Pomanjkanje apetita
  • Slabost in letargija
  • Driska
  • Bolečine v trebuhu
  • Kri v blatu ali bruhanju (zaradi vnetega želodca)
  • Vročina
  • Dehidracija

Pri kroničnih primerih lahko čez čas opazite te znake:

  • Izguba teže
  • Slab videz dlake
  • Depresija

Kako testirati gastritis pri psih?

Če ima vaš pes akutni gastritis, bi moral okrevati v približno enem dnevu. Toda, če ima vaš pes simptome dlje kot en teden, je to lahko kronični gastritis ali znak drugih bolezni. Vaš veterinar lahko potrdi gastritis s krvnimi preiskavami, analizo urina, fekalnimi testi, rentgenskimi žarki trebuha, ultrazvokom trebuha ali endoskopijo.

Zdravljenje gastritisa pri psih

Akutni gastritis pri psih hitro mine, zato zdravljenje običajno ni potrebno. Predlagamo vam, kaj lahko sami storite pri lajšanju te težave:

  • Psa postite od 24 do 48 ur.
  • V prvih 24 urah mu pogosto ponudite vodo. Če vaš pes ne pije veliko, lahko prosite svojega veterinarja, da vam da hidracijske praške, ki jih boste dajali doma.
  • Po 24 urah brez bruhanja lahko daste majhno količino dobro prebavljive hrane, kot je rahlo kuhan piščanec, pire iz buče, kuhano jajce, kostna juha (na voljo tukaj) ali konzervirani losos.
  • Vrnite se na redno hranjenje s polovično običajno količino na dan, razdeljeno na 4-6 obrokov.
  • V naslednjih dneh počasi povečujte količino hrane.
  • Pri kroničnem gastritisu medicinsko zdravljenje običajno vključuje zdravila proti bruhanju, antacide in zdravila proti razjedam. Zaviralci protonske črpalke so predpisani za zmanjšanje želodčne kisline, vendar lahko dolgotrajna uporaba povzroči tveganje za bolezni ledvic, osteoporozo, pljučnico, možgansko kap in večjo dovzetnost za bakterijske okužbe.

Veterinarji lahko pogosto predlagajo zdravila za ljudi, kot je Pepto Bismol, vendar niso varna za vašega psa. Ta zdravila večinoma le zdravijo simptome, ne pa dejanskega vzroka gastritisa pri psih.

Zato je pomembno, da prosite svojega veterinarja, da vam pomaga ugotoviti glavni vzrok kroničnega gastritisa, da boste lahko zdravili osnovni vzrok in ne samo obvladali simptomov. Zagotovo pa je dober veterinar je prava izbira, da vam pri tem pomaga.

Če odkrijete, da ima vaš pes težave z ledvicami ali jetri, obstajajo bolj zdrave in varne alternative farmacevtskim zdravilom.

Kako zdraviti kronični gastritis pri psih doma?

Ponovno je zdravljenje kroničnega gastritisa odvisno od osnovnega vzroka. Psi s kroničnim gastritisom morda potrebujejo visoko prebavljivo dieto kot dolgoročen pristop za lajšanje želodčne travme. Rahlo kuhana hrana lahko pomaga pri prebavnem procesu. Hranite v majhnih količinah, da razbremenite prebavni sistem.

Tukaj so koraki, ki jih lahko naredite za pomoč pri obvladovanju kroničnega gastritisa vašega psa:

  • Vključite hrano z nizko vsebnostjo maščob, da zmanjšate obremenitev jeter in žolčnika
  • Izogibajte se soli, ki lahko poveča krvni tlak in obremeni ledvice
  • Izogibajte se mlečnim izdelkom (mnogi psi imajo naravno intoleranco na laktozo)
  • Izogibajte se dehidraciji tako, da psa napeljete k pitju s kostno juho (na voljo tukaj: KOSTNE JUHE)
  • Hrani dodajte hranljivo kostno juho za vitamine in minerale
  • Hranite ga s pustim nepredelanim mesom ali perutnino
  • Izogibajte se rižu, ki je lahko onesnažen z arzenom
  • Hranite ga z organsko pridelanim sadjem in zelenjavo, da zmanjšate tveganje pesticidov in zmanjšate toksine
  • Sadje in zelenjavo pretlačite ali rahlo skuhajte za boljšo prebavljivost
  • Hranite hrano, bogato z vlakninami, ki zagotavlja antioksidante, pomoč pri prebavi, čiščenje črevesja in uravnavanje črevesja
  • Dodajte zelišča za zdravljenje črevesja, kot sta brest ali korenina močvirskega sleza, da zaščitite prebavni trakt

3 načini za preprečevanje akutnega gastritisa pri psih

Nikakor pa pred tem ne pozabite: dobro zdravje črevesja je ključ do preprečevanja gastritisa pri psih.

  • Prehranjujte ga s polnovredno prehrano oziroma surovim mesom
  • Izogibajte se predelani hrani in škrobnim ogljikovim hidratom
  • Hrani dodajajte probiotike in prebavne encime

Referenca članka:
Craig Webb, David C Twedt. Canine gastritis. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, Volume 33, Issue 5, 2003, Pages 969-985
Amorim I, Taulescu MA, et al. Canine Gastric Pathology: A Review. J Comp Pathol. 2016 Jan;154(1):9-37.
Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico