Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Kot laik temu nebi posvečala velike pozornosti samo zato, ker tudi žival ne kaže nobenih znakov - če ne pride do zapletov. Iskreno povedano, dokler nisem bila sama v takšni situaciji, nisem niti vedela, da obstaja veterinar, specializiran za mačjo stomatologijo.

Ko ne veš, dokler te ne izobrazijo ...

Sama nisem opazila, da bi Biba imela kakšne težave in nikoli ji nisem podrobno pregledovala ust. Pri pregledu pa je veterinar odkril, da ima zlomljen zobek (sprednji "čekan" - največji zobek). Nevedno sem vprašala, kaj to pomeni. Razložil mi je, da je odprta zobna pulpa dostop bakterijam v notranjost. V primeru okužbe, bi se bolezen razširila po celi ustni votlini. Muca bi verjetno izgubila zobe in poginila, saj nebi več jedla. Kakšne so možnosti, da se to zgodi - nevem. Ampak v celem mačjem življenju bi verjela, da se bo prej ali slej kakšna bakterija znašla tudi v ustih in povzročila težave. Muca ne pokaže bolečine, ker jè na drugi strani, počasneje, skratka se znajde. Po dveh tednih pa ta zob "umre" - ni več oživčen. S tem bolečina izgine. Zato se muca vede, kot da ni nič narobe.

Rešitev?

Takoj, ko sem prišla domov, sem pričela brati in raziskovati o tem. Priznam, bila sem vedno bolj 'panična'. Naslednji dan sem klicala veterinarja in želela vedeti kakšne so možnosti zdravljenja. Napotil me je k najboljši slovenski vet. stomatologinji Doc. dr. Ani Nemec, ki je takrat delala na Kliniki za male živali v Ljubljani (sedaj dela v Kliniki za živali Postojna). Čakalna doba je bila mesec dni in v tem obdobju sem bila zelo živčna.

Po temeljitem pregledu, mi je ponudila dve možnosti: zdravljenje ali odstranitev zoba. Obe sta imeli pozitivno in negativno plat. Pri zdravljenju bi zob obdržala, kar je največja prednost. A je tu še druga plat:

  • poseg je tvegan,
  • uspeh ni zagotovljen,
  • zdravljenje je potrebno ponavljati,
  • zelo visoki stroški (od 400€ dalje za 1 obisk).

Muco bi bilo potrebno najprej uspavati, slikati in pogledati korenino zoba - če je primerna za zdravljenje. V primeru zdravljenja se naredi "plomba" - kot pri ljudeh. Za žival pa je to veliko mučenja.

Na drugi strani je odstranitev zoba:

  • enostaven poseg,
  • cenovno dostopen (100€).

Muca naj se nebi zavedala, da zoba več nima in živela normalno dalje. Negativna plat je vizualne narave - zatikanje zgornje ustnice za spodnji zob.

Priznam - mene je bilo najbolj strah tega, kako bo jedla.

Kaj sem se na koncu odločila?

Izveste v prihodnjem blogu .. ?

Biba & Deborah ❤

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico