Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Ali ste vedeli, da domača mačka izvira iz divjih puščavskih mačk v Afriki in Arabiji? Tako je – predniki naših mačk so prišli iz res vročih krajev! Tudi v vročih dneh verjetno ne boste nikoli videli, kako se vaša mačka poti. Kako se torej mačke ohladijo?

Tukaj je nekaj zanimivih dejstev o mačjem znoju, s katerimi lahko najbolje poskrbite za svojo mačko in navdušite svoje prijatelje.

Ali se mačke potijo?

Čeprav morda nikoli ne boste videli, da se potijo, se mačke rodijo z učinkovitim hladilnim sistemom. Za razliko od ljudi, ki se rodimo z znojnimi žlezami po celem telesu, se mačje znojnice nahajajo le na nekaj posebnih območjih brez dlake, vključno s tacami, ustnicami, brado in na koži, ki obdaja anus.

Ko telo možganom pošlje sporočilo, da je telesna temperatura previsoka, možgani pošljejo signale tem žlezam, da se začnejo potiti. Ko znoj izhlapi, povzroči hladilni učinek na koži.

Stres lahko povzroči tudi potenje mačke: mačka, ki je prestrašena v veterinarski kliniki, se pogosto poti skozi svoje majhne mačje tace in pušča mokre odtise na mizi ali tleh.

Mačka s triki za ohlajanje

Ker imajo mačke le omejeno količino znojnih žlez, samo potenje ni dovolj za znižanje temperature pregrete mucke. Mačke se lahko z negovanjem tudi ohladijo, zato boste poleti morda opazili, da je vaša muca bolj negovana.

Ko odvečna slina izhlapi, ohladi kožo. To je normalno vedenje, ki ga mačke uporabljajo za odvajanje prekomerne toplote iz svojih teles, kar se razlikuje od prekomerne nege zaradi težav s kožo, bolečine, tesnobe ali stresa. Mačka, ki je zaradi zdravstvenih težav preveč negovana, bo imela nenormalno kratko, poraščeno dlako, plešaste predele ali rdečo kožo v predelu pretiranega negovanja.

Naj ima muca na voljo vedno dovolj sveže vode

Drug trik, s katerim se mačke ohlajajo, je, da si med vročino dneva privoščijo siesto. Poleti bodo mačke – zlasti mačke na prostem – podnevi izginile in ponoči povečale svojo aktivnost.

Tako kot njihovi divji predniki in druge divje mačke bodo domače mačke našle prijeten, hladen, skrit prostor za počitek in razprostrle svoje telo po hladni površini, da odvajajo toploto. Ko sonce zaide, nadaljujejo z nočnim lovom.

Dobro je tudi, da jo v vročih dneh malce navlažite z mokro brisačko

Kaj pa zadihanost?

Zadihanost pri mačkah ni normalna. Medtem, ko mačke lahko uporabljajo zadihanost, da se ohladijo, je zadihanost običajno znak, da je mačka prevroča / pod stresom ali ima osnovno srčno ali pljučno motnjo, ki jo mora obravnavati vaš veterinar.

Če opazite, da vaša mačka sopiha, postavite mačko v hladen in miren prostor s posodo z vodo, kjer se lahko ohladi. Če se zadihanost nadaljuje ali če vaša mačka ne deluje normalno, je to lahko znak toplotnega stresa ali toplotnega udara pri mačkah. V teh primerih mačko nemudoma odpeljite k veterinarju.

Ali lahko prekomerno znojenje kaže na zdravstvene težave?

Mačke se običajno nikoli ne potijo ​​dovolj, da bi to označili kot prekomerno znojenje; če pa je mačka v hladnem okolju in še vedno pušča potne sledi, lahko to kaže na stres in/ali tesnobo, ki ju je treba obravnavati s certificiranim vedenjskim strokovnjakom ali veterinarjem.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico