Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Ali se psi potijo? Odgovor na vprašanje, ali se psi potijo, vključuje poglobitev v znanost potenja.

Ali se psi potijo?

Po telesu imamo na milijone znojnic. Te žleze, imenovane ekrine in apokrine, aktivirajo živci, da nas (ljudi) ohladijo. Ekrine žleze proizvajajo in sproščajo prozorno tekočino brez vonja, ki izhlapi in pomaga pri izgubi toplote. Apokrine žleze, ki se nahajajo v pazduhah in na področju genitalij, izločajo gosto tekočino, ki sprošča vonj, ko se pomeša z bakterijami na površini kože.

Psi imajo vrsto znojnih žlez, imenovanih merokrine žleze, ki se nahajajo v blazinicah pasjih tač. Pes se na splošno zelo redko poti. Imajo namreč veliko manj znojnih žlez kot ljudje, zaradi česar so njihovi drugi naravni mehanizmi za hlajenje pomembnejši od znojenja.

Termoregulacija pri psih

Pasje znojnice so poleg tega, da jih je malo, tudi neučinkovite. Zato se psi zanašajo na druge mehanizme za nadzor telesne temperature - proces, imenovan termoregulacija.

Primarna oblika termoregulacije pri psih je dihanje. Ko pes zajame sapo, se toplota dvigne iz njegovih prsi in uide skozi vlago iz njegovega jezika, ust in grla. Med procesom seveda tudi izdihne, vlažen zrak izhlapi in ga ohladi. Torej, čeprav vaš pes ne bo imel prepotenih pazduh, ko je vroče, boste vedeli, da se poskuša ohladiti, ko začne sopihati.

Druga oblika termoregulacije je vazodilatacija, ki je razširitev krvnih žil. Vazodilatacija omogoča, da se topla kri približa površini kože. Bližje kot je ta topla kri površini telesa, predvsem zaradi vazodilatacije v obrazu in ušesih, bolje se lahko pes ohladi.

Toplotni udar pri psih

Kadar zadihanost in vazodilatacija nista dovolj, da bi psa ohladila, lahko pride do toplotnega udara. Toplotni udar pri psih ima veliko vzrokov, vključno s preveliko aktivnostjo, ujetostjo v vročem avtomobilu in pomanjkanjem dostopa do sveže hladne vode na vroč dan. Vročinski udar je lahko usoden, če ga ne zdravimo, zato je pomembno, da prepoznamo njegove simptome in hitro ukrepamo.

Simptomi toplotnega udara pri psih vključujejo:
  • Rdeče dlesni
  • Hiter srčni utrip
  • Neusklajenost gibanja
  • Nezavest
  • Prekomerno zadihanost
  • Gosta slina
  • Telo je toplo na dotik

Če vaš pes kaže znake vročinskega udara, nemudoma pokličite svojega veterinarja in psa čim prej odpeljite v veterinarsko ambulanto na zdravljenje in spremljanje.

Naj bo vaš pes na hladnem

Ker se psi ne morejo potiti kot ljudje, je za lastnike psov pomembno, da so v toplejših mesecih proaktivni pri ohranjanju hlajenja svojih psov. Tukaj je nekaj strategij, kako ohraniti psa hladnega:

  • Psa nikoli ne puščajte brez nadzora v avtu
  • Naj bo vaš dom v prijetni temperaturi
  • Poskrbite, da ima vaš pes dostop do sence med igro na prostem
  • Vadite s svojim psom zgodaj zjutraj ali ob koncu dneva (nikoli sredi vročine!)
  • Zagotovite svojemu psu neomejen dostop do hladne, sveže vode
  • Dajte svojemu psu zmrznjene pasje dobrote, kot je pasji sladoled ali zamrznjene juhe

Kako se je tudi dobro ohladiti? S pasjim bazenom:

Kako se naša dva kužka hladita s pasjim bazenom

Poleg tega lahko svojega psa opremite tudi z oblačili za hlajenje psa, kot je Suitical Dry Cooling Vest, ko je čas za sprehod ali igro na prostem. Hladilne blazine pomagajo psom, da se hitro ohladijo, še posebej, če hladna površina, kot je ploščica, ni na voljo. Na voljo so tukaj: HLADILNE BLAZINE

Razumevanje, kako se psi ohladijo in vedenje, kaj se zgodi, ko se pregrejejo, vam lahko pomaga dobro skrbeti za svojega psa, ko se temperature zunaj dvignejo. Poskrbite, da bo vaš pes lahko užival v pasjih poletnih dneh tako kot vi!

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico