Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Zagotovo se vsak lastnik kosmatinčka, ki se sooča z alergijskimi reakcijami sprašuje, katere alergije pa so najbolj pogoste? Morda veš? No, danes bomo opisali najbolj pogoste alergije, ki prizadanejo naše kosmatinčke.

Katere so različne vrste alergij?

Obstaja več načinov razvrščanja alergij. Nekaj ​​primerov klasifikacij vključuje:

Podedovane oblike - atopija ali sezonske alergije

Kaj je alergija na ugriz bolh ali žuželk in kako se zdravi?

Alergija na ugriz žuželk je pretiran vnetni odziv na ugriz ali pik žuželke. Pajkovci (pajki in klopi) ter žuželke, vključno z bolhami, črnimi muhami, konjskimi muhami, komarji, mravljami, čebelami, sršeni in osami, lahko pri občutljivih psih povzročijo alergijsko reakcijo.

Slina bolhe je daleč najpogostejši alergen na žuželke pri psih, ki povzroča alergijski dermatitis na bolhe (FAD). Večina psov zaradi pikov bolh doživi manjše lokalno draženje. Kuža se bo na en ugriz odzval s hudim lokalnim srbenjem. Zaradi tega se bo grizel in opraskal ter posledično odstranil večje količine dlake, zlasti v predelu repa. Na predelih poškodovane kože se lahko razvije sekundarna bakterijska okužba.

"Ker je ena bolha lahko kužku povzroči FAD, je strog nadzor nad bolhami bistvenega pomena."

Ker že ena sama bolha lahko povzroči FAD, je stroga kontrola nad njimi nujna. To je težko glede na življenjski cikel bolh, toda sodobni mesečni preventivni ukrepi proti bolham in možnosti zdravljenja na domu vam omogočajo, da psu zagotovite okolje brez bolh (poglejte vse načine preprečevanja bolhavosti TUKAJ) ter tukaj: Kako odgnati bolhe brez kemikalij. Če strog nadzor nad bolhami ni mogoč ali v primeru hudega srbenja, vam lahko veterinar predpiše antihistaminike ali kortikosteroide (steroide), da blokirajo akutno alergijsko reakcijo in takoj težavo olajšajo. V kolikor je prisotna bakterijska okužba, bo predpisal ustrezen antibiotik.

Kaj je inhalacijska alergija (atopija) in kako se zdravi?

Izraz alergija na inhalante pri psu se pogosto uporablja kot sinonim za atopijo. Glavni alergeni za vdihavanje so cvetni prah dreves (cedra, jesen, hrast itd.), cvetni prah, pelod plevelov (ambrozija), plesni in pršice. Mnoge od teh alergij se pojavljajo sezonsko, na primer cvetni prah ambrozije, cedre in trave. Vendar se drugi (plesni in pršice) pojavljajo celo leto. Ko ljudje vdihnejo te alergene, se posledična alergija pokaže predvsem z znaki zgornjih dihal: izcedek iz oči, izcedek iz nosu in kihanje (seneni nahod). Čeprav včasih simptomi alergij vključujejo alergijski rinitis ali bronhitis, se pri večini psov alergija na vdihavanje kaže na srbeči koži (pruritusu). Zaradi teh kliničnih znakov se bolezen imenuje tudi inhalacijski alergijski dermatitis. Pes si lahko drgne obraz, liže noge in praska po pazduhah.

"Simptome atopije je mogoče nadzorovati, vendar trajno zdravljenje običajno ne obstaja."

Večina psov z vdihovalno alergijo začne kazati znake med prvim in tretjim letom starosti. Prizadeti psi se bodo pogosto odzvali na več alergenov in imeli sočasno alergijo na bolhe ali hrano. Alergene, ki jih povzročajo, je možno prepoznati z intradermalnimi kožnimi testi (kožni testi) ali krvnimi preiskavami. To se naredi zato, da psa pred temi alergeni čim bolj zaščitimo. Ker je večina teh alergenov okoljskih, je to izjemno težko in so zato verjetni ponavljajoči se napadi. Simptome atopije je mogoče nadzorovati, vendar trajno zdravljenje običajno ni mogoče.

Zdravljenje je v veliki meri odvisno od dolžine določene sezone alergij. Vključuje lahko eno ali več od naslednjih treh terapij:

Protivnetna terapija. Zdravljenje s protivnetnimi zdravili, kot so kortikosteroidi, ali z antihistaminiki bo v večini primerov hitro blokiralo alergijsko reakcijo. Dodatek prehrane z maščobnimi kislinami lahko v nekaterih primerih izboljša odziv na steroide in antihistaminike. Obstajajo novejše možnosti za blokiranje določenih kemičnih signalov, povezanih s srbenjem pri psih. Ta zdravila vključujejo vsakodnevna peroralna zdravila, kot je oclacitinib (blagovna znamka: Apoquel®), in dolgotrajne injekcije, kot je Cytopoint®. Veterinar vam lahko pomaga ugotoviti, ali so ta zdravila primerna za vašega psa.

Šamponska terapija. Pogosto kopanje s hipoalergenim šamponom lahko pomirja srbečo, vneto kožo. Kopanje tudi splakne alergene v plašču in na njem, ki se lahko vpijejo skozi kožo. Nekateri terapevtski šamponi vsebujejo tudi protivnetne sestavine, ki lahko še bolj koristijo vašemu ljubljenčku. Priporočamo vam blage, naravne šampone. Najdete jih tudi tukaj: ŠAMPONI

Hiposenzibilizacija ali desenzibilizacija. Če se s testiranjem na alergijo odkrijejo določeni antigeni, ki povzročajo težave, lahko bolniku damo serum. S tem zdravljenjem se tedensko injicirajo zelo majhne količine antigena. Cilj tega ponavljajočega se odmerjanja je reprogramiranje ali desenzibilizacija imunskega sistema. Stopnje uspešnosti se pri tem zdravljenju razlikujejo. Približno 50% zdravljenih psov bo opazilo znatno izboljšanje svojih kliničnih znakov, medtem ko se bo pri približno 25% več zmanjšalo količino ali pogostnost uporabe kortikosteroidov.

Kaj je alergija na hrano in kako se zdravi?

Alergija na hrano ali preobčutljivost na hrano se lahko razvije na skoraj vse sestavine beljakovin ali ogljikovih hidratov. Najpogosteje se razvije kot odziv na beljakovine v hrani; mlečni izdelki, govedina, pšenični gluten, piščanec, piščančja jajca, jagnjetina in soja so pri psih pogosto povezani z alergijami na hrano. Alergija na hrano se lahko razvije v skoraj vsakem starostnem obdobju. Alergija na hrano lahko povzroči katerega koli od predhodno obravnavanih kliničnih znakov, vključno s srbenjem, prebavnimi motnjami in dihalno stisko. Pes ima lahko več vrst alergij, na primer: alergijo na hrano in atopijo, zaradi česar je natančna diagnoza srbečice precej zahtevna.

"Alergija na hrano se običajno ne odziva dobro na kortikosteroide ali druga zdravila."

Zdravljenje zahteva prepoznavanje sestavin (-e) prehrane, ki povzroča alergijo in njihovo odpravo. Najbolj natančen način testiranja alergije na hrano je preskus prehrane z izločanjem z uporabo hipoalergične diete. Ker traja vsaj osem tednov, da se vsi drugi prehrambeni izdelki izločijo iz telesa, mora pes jesti posebno prehrano izključno osem do dvanajst tednov. Če pride do pozitivnega odziva in izboljšanja kliničnih znakov vašega ljubljenčka, vam bo veterinar svetoval, kako naprej.

"Če se dieta ne hrani izključno, test ne bo veljaven."

Poudariti je treba, da če prehrana ni narejena in dozirana izključno (to pomeni, da se res držimo le ene vrste hrane v času testiranja), preskus hrane ne bo veljaven test. V času testiranja je treba ukiniti vso namizno hrano, dobrote in aromatizirane vitamine. Obstajajo težave z nekaterimi vrstami žvečljivih tablet ali z zdravili, kot je preventiva proti srčnim glistam. Vaš veterinar se bo pogovoril o posebni prehrani in omejitvah, priporočenih za vašega psa.

Kaj je kontaktna alergija?

Kontaktna alergija je pri psih najmanj pogosta vrsta alergije. Izhaja iz neposrednega stika z alergeni, kot so piretrini, ki jih najdemo v ovratnicah za bolhe, pesticidi, ki se uporabljajo na travniku ali materiali, kot so volna ali sintetika, ki se uporabljajo v preprogah ali posteljnini itd. Alergije na stik se lahko razvijejo praktično na vse in v kateri koli starosti.

"… na kontaktnih mestih bo draženje kože in srbenje …"

Če je pes alergičen na katero koli od teh snovi, bo na točkah stika, navadno tačkah in želodca, vidno draženje kože in srbenje. Odstranjevanje alergena (ko ga je mogoče prepoznati) pogosto reši težavo.

Pozor: Simptome alergij lahko zamenjamo z drugimi motnjami ali pa se pojavijo sočasno z njimi. Zato kužka nikakor ne poskušajte diagnosticirati brez veterinarske strokovne pomoči. Bodite pripravljeni na popolno diagnostično oceno vašega ljubljenčka, da izključite druge vzroke za srbenje in težave s kožo. Če diagnosticirate alergijo, mora celotna družina zelo natančno upoštevati nasvet vašega veterinarja, da lahko uspešno lajša nelagodje vašega ljubljenčka.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico