Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Kaj je to pravzaprav nevarna hrana? Govorimo o direktni in pa potencialni nevarnosti, v kolikor je nekega živila seveda preveč. Muce so pri hranjenju še toliko bolj posebne. Ker so tako izbirčne, včasih mislimo, da mačke vedo, kaj je zanje najboljše. Toda dejstvo, da bo pustila kos slabega mesa ne pomeni, da bodo zaobšla odprto konzervo tune. In ta konzerva tune je lahko prav tako nevarna. Pravzaprav boste morda presenečeni, ko boste izvedeli nekaj običajnih živil, ki jih vaše mačke nikoli ne smejo jesti.

Tuna

Mačke so lahko odvisne od tune, ne glede na to, ali je pakirana za mačke ali za ljudi. Nekaj ​​tune tu in tam verjetno ne bo škodilo. Toda stalna prehrana s tuno (pripravljene za ljudi) lahko privede do podhranjenosti, saj ne bo vsebovala vseh hranilnih snovi, ki jih mačka potrebuje. In preveč tune lahko povzroči zastrupitev z živim srebrom. Ne pozabite na pregovor: "Iskren kot mačka, ko je meso nedosegljivo." Vaša mačka bo videla odprto pločevinko tune poleg umivalnika kot vabilo na večerjo.

Čebula, česen, drobnjak

Čebula v vseh oblikah – v prahu, surova, kuhana ali dehidrirana – lahko razgradi mačje rdeče krvne celice, kar povzroči anemijo. To velja celo za čebulo v prahu, ki jo najdemo v nekaterih otroških živilih. Enkratno uživanje velike količine ali redno uživanje manjših količin lahko povzroči zastrupitev s čebulo. Poleg čebule je tukaj česen, ki je 5-krat močnejši od čebule in drobnjak, ki lahko vsak povzroči velike zdravstvene in potencialno življenjsko nevarne težave.

Mleko in drugi mlečni izdelki

Kaj bi lahko bilo narobe, če mački ponudite krožnik mleka ali kos sira? Večina mačk ne prenaša laktoze. Njihov prebavni sistem ne more predelati mlečne hrane, rezultat pa so lahko prebavne motnje z drisko. Torej, prepričanje, da mačka pije mleko, seveda nikakor ni na mestu.

Alkohol

Pivo, žgane pijače, vino, hrana, ki vsebuje alkohol – nič od tega ni dobro za vašo mačko. To je zato, ker ima alkohol enak učinek na mačja jetra in možgane kot na človeka. Toda za škodo je potrebno veliko manj. Samo dve žlički viskija lahko povzročita komo pri 5-kilogramski mački, ena čajna žlička več pa jo lahko ubije. Višje kot je doziranje, hujši so simptomi.

Grozdje in rozine

Grozdje in rozine so pogosto uporabljali kot priboljške za hišne ljubljenčke. Ampak to ni dobra ideja. Čeprav ni čisto jasno, zakaj grozdje in rozine lahko povzročijo odpoved ledvic pri mačkah. Že majhna količina lahko povzroči, da mačka zboli. Ponavljajoče se bruhanje in hiperaktivnost sta zgodnja znaka. Čeprav pri nekaterih mačkah ni nobenih škodljivih učinkov, je najbolje, da mački ne dajete grozdja in da grozdje ter rozine ostanejo stran od pultov in drugih mest, ki so vaši mački dostopni.

Kofein

Kofein v dovolj velikih količinah je lahko za mačko usoden. Protistrupa ni. Simptomi zastrupitve s kofeinom vključujejo nemir, hitro dihanje, razbijanje srca in tresenje mišic. Poleg čaja in kave – vključno z usedlino – lahko kofein najdemo v kakavu, čokoladi, raznih kolah in stimulativnih pijačah, kot je Red Bull. Najdemo ga tudi v nekaterih zdravilih proti prehladu in proti bolečinam.

Čokolada

Čokolada je lahko smrtonosna za mačke. Čeprav jo večina mačk ne bo pojedla sama, so lastniki tisti, ki dajejo to strupeno živilo zanje. Strupeno sredstvo v čokoladi je teobromin. Najdemo ga v vseh vrstah čokolade, tudi v beli čokoladi. Najbolj nevarni vrsti pa sta temna čokolada in nesladkana čokolada za peko. Uživanje čokolade lahko povzroči nenormalen srčni ritem, tresenje, epileptične napade in smrt.

Maščobni obrezki in kosti

Ostanki jedi pogosto vsebujejo maščobo, odrezano od mesa in kosti. Za mačke so lahko nevarne tako maščobe kot kosti. Maščobe (tako kuhane kot nekuhane) lahko povzročijo črevesne motnje z bruhanjem in drisko. Mačka se lahko zaduši s kostjo. Kosti se lahko tudi drobijo in povzročijo oviro ali prerežejo notranjost mačjega prebavnega sistema.

Surova jajca

Pri dajanju surovih jajc obstajata dve težavi. Prva je možnost zastrupitve s hrano zaradi bakterij, kot sta salmonela ali E - coli. Druga je redka težava, pri kateri lahko beljakovina v surovem jajčnem beljaku, imenovana avidin, moti absorpcijo vitamina B biotina. To lahko povzroči težave s kožo in težave z dlako vaše mačke.

Surovo meso in ribe

Surovo meso in surove ribe, tako kot surova jajca, lahko vsebujejo bakterije, ki povzročajo zastrupitev s hrano. Poleg tega encim v surovih ribah uniči tiamin, ki je bistveni vitamin B za vašo mačko. Pomanjkanje tiamina lahko povzroči resne nevrološke težave in povzroči konvulzije in komo.

Pasja hrana

Občasni grižljaj pasje hrane vaši mački ne bo škodil. A pasja hrana ni nadomestilo za mačjo. Imajo veliko enakih sestavin. Toda mačja hrana je posebej oblikovana za mačje potrebe, ki vključujejo več beljakovin ter določene vitamine in maščobne kisline. Dosledno prehranjevanje s pasjo hrano lahko povzroči hudo podhranjenost vaše mačke.

Jetra

Majhne količine jeter so v redu, vendar lahko uživanje preveč jeter povzroči toksičnost vitamina A. To je resno stanje, ki lahko prizadene kosti vaše mačke. Simptomi vključujejo deformirane kosti, kostne izrastke na komolcih in hrbtenici ter osteoporozo. Toksičnost vitamina A lahko povzroči tudi smrt.

Preveč priboljškov

Prepogosto prehranjevanje lahko mačkam povzroči isto kot ljudem. Lahko povzroči debelost in celo sladkorno bolezen.

Kvašeno testo

Preden se speče, mora testo za kruh vzhajati. In točno to bi naredilo v želodcu vaše mačke, če bi ga vaša mačka pojedla. Ker se v notranjosti napihne, lahko testo raztegne trebuh in povzroči hude bolečine. Poleg tega, ko kvas fermentira testo da vzhaja, proizvaja alkohol, ki lahko povzroči zastrupitev z alkoholom.

Človeška zdravila

Zaužitje zdravila, predpisanega za ljudi, je eden najpogostejših vzrokov zastrupitve pri mačkah. Tako kot bi storili za svoje otroke, postavite vsa zdravila tam, kjer vaša mačka ne more priti do njih. Mački nikoli ne dajajte zdravil brez recepta, razen če vam tega svetuje vaš veterinar. Sestavine, kot sta acetaminophen ali ibuprofen, so pogoste v zdravilih za lajšanje bolečin in prehladu. Lahko so smrtonosne za vašo mačko.

Kuhinjska shramba: mačke niso dovoljene

Mnogi drugi predmeti, ki jih običajno najdemo na kuhinjskih policah, lahko škodujejo vaši mački. Če živila hranite tam, kjer vaša mačka ne more priti do njih, ter držite vrata shramb in omar zaprta, boste svojo mačko zaščitili pred resno boleznijo, povezano s hrano.

Kaj storiti, če vaša mačka jé tisto, kar ne bi smela?

Ne glede na to, kako previdni ste, je možno, da vaša mačka najde in pogoltne tisto, česar ne bi smela. Pametno je, da vedno shranite številke svojega lokalnega veterinarja in najbližje klinike za nujne primere.

Kaj mačke lahko jedo

Mačke so mesojede živali in potrebujejo meso. Pogovor s svojim veterinarjem o mačji hrani, ki jo nudite, in upoštevanje navodil na deklaraciji vam bosta pomagala zagotoviti, da bo prehrana vaše mačke uravnotežena in da bo vaša mačka ostala zdrava.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico