Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Kdaj in kako naj naše pasje in mačje mladičke navadimo na hrano za odrasle? S temi preprostimi nasveti lahko naredite 'preklop' čim bolj gladko in brez težav.

Kaj je pravzaprav hrana za mladičke?

Dejansko obstaja nekaj bistvenih razlik med hrano za pasje in mačje mladičke ter hrano za odrasle hišne ljubljenčke. Številni proizvajalci visokokakovostne hrane za hišne živali se držijo smernic Združenja ameriških uradnikov za nadzor krme (AAFCO) glede sestave krme za pasje in mačje mladičke v primerjavi z odraslo krmi.

Smernice AAFCO zahtevajo, da imajo živila, ki se prodajajo kot hrana za mladičke, višje deleže maščob, beljakovin in nekaterih specifičnih mineralov, vključno s kalcijem in fosforjem. Podobno bo tudi hrana, ki se prodaja kot hrana za mačje mladičke, imela višjo vsebnost kalorij in sorazmerno več maščobe, beljakovin in vitaminov kot hrana za odrasle mačke.

Kako preiti iz hrane za mladičke na odraslo hrano?

Mladički: ENOLETNI MEJNIK

Mladički običajno začnejo jesti hrano za odrasle pse pri približno enem letu. Hrana za mladiče ima običajno višjo vsebnost maščob kot hrana za odrasle pse, da zagotovi visoke energetske potrebe – mladiči pokurijo veliko kalorij, ko rastejo, se učijo in se igrajo!

Zato je najbolje, da zamenjate, ko vaš kuža konča prvo leto hitre rasti. Če svojega mladiča predčasno navadite na prehrano za odrasle, lahko tvegate, da mu boste prikrajšali dovolj hranil, ki jih potrebuje.

Naj doseže vsaj 80 % rasti

Ko mladiči dosežejo 80 % svoje odrasle velikosti, so pripravljeni na prehod na prehrano za odrasle. Pri večini pasem bodo to velikost dosegli po približno enem letu, čeprav bodo manjše pasme (recimo jazbečarji ali Jack Russell terierji – vsak pes, katerega teža odrasle osebe je običajno manjša od 10 kg) običajno stare približno devet mesecev.

Za velje pasme bo trajalo dlje, da dosežejo 80 % svoje polne velikosti- nekje do šestnajst mesecev. Poleg tega velikost pasme vpliva ne le na velikost porcij, ki jih bo vaš pes potreboval, ampak tudi na prehransko sestavo.

Nikakor ne hitite!

Takoj, ko mladiček doseže primerno velikost in starost, je pomembno, da novo prehrano uvajate postopoma v tednu ali dveh. Začnite z mešanico 10 % hrane za odrasle in 90 % hrane za mladiče in počasi spreminjajte razmerje. Če se vaš kosmati družinski član na kateri koli točki slabo odzove na spremembo prehrane (z razdraženim želodcem, brezvoljnostjo ali izgubo teže), lahko mešanico prilagodite nazaj v korist formule za mladička.

Mačji mladični - tako isti, vendar tako različni

Tako kot pasji mladički imajo tudi mačji mladiči veliko višjo raven energije. Načela prehoda s hrane za mačke na hrano za odrasle mačke so torej večinoma enaka: zamenjali boste prehrano, ko bo vaša mačka blizu velikosti za odrasle. To je običajno pri starosti približno enega leta, vendar lahko mačke še naprej rastejo do štirih let.

Večje pasme (na primer Perzijke ali Main Cooni) potrebujejo več časa, da dosežejo svojo polno velikost. Če želite dobiti grobo predstavo o tem, kakšna mora biti teža odrasle osebe vaše mačke, jo stehtajte pri šestnajstih tednih in podvojite število. S tehtanjem mačke vsak mesec od takrat lahko spremljate njen napredek.

Prehod na odraslo hrano naj vzame nekaj časa

Življenjske izkušnje vaše mucke bodo vplivale na to, kdaj naj preide na hrano za odrasle. Mačke iz zavetišča bodo pogosto manjše, kot bi morale biti za svojo starost, saj jim kalorična hrana za mačke morda ni bila na voljo. Nasprotno pa bodo mladiči, ki so bili sterilizirani ali kastrirani že prej v življenju, zrasli večji od mačk, ki imajo postopek, ko so starejši.

Ko se odločite, da je čas za prehod vaše mačke na hrano za odrasle, je postopek zelo podoben prehodu psov. Vzemite si 1-2 tedna in začnite z majhno količino hrane za odrasle, ki nadomesti nekaj njihove običajne porcije za mladiče. Počasi povečujte razmerje hrane za odrasle in zmanjšajte količino hrane za mladiče, če se vaš mačji prijatelj dobro prilagaja spremembi. Izvedite spremembo ob vsakem obroku in hranjenju.

Opozorilni znaki

V tem obdobju pozorno spremljajte svojega ljubljenčka, da se prepričate, da vse poteka gladko. Trd, napihnjen želodec, opazna sprememba barve ali konsistence blata ali zaprtje so lahko znaki, da nova prehrana ni dobra izbira; poiščite strokovni veterinarski (ali dietetični) nasvet v kolikor niste prepričani o izbiri prave hrane.

Kako je z apetitom?

Mačke se na splošno razmeroma dobro samoregulirajo glede količine, ki jo pojedo. Če jih postrežemo preveč, hrano preprosto pustijo do naslednjega trenutka, ko bodo lačne (če je še vedno na voljo). In če vaš kosmatinček ni pojedel dovolj, vas bodo skoraj zagotovo o tem 'obvestil'!

Dokler ste zadovoljni z njihovo težo, lahko povečate velikost porcije. Upoštevajte, da boste morda potrebovali večji delež hrane za odrasle, kot je bilo pričakovano, saj je – seveda – hrana za odrasle manj kalorična. Prilagodite doziranje hrane aktivnosti kosmatinčka.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico