Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Brrr, mrzlo je povsod, kamorkoli gremo. Nam je mrzlo - pa misliš, da je mrzlo tudi tvojemu kužku? Lahko dobi ozebline? Preberi ...

Pes lahko dobi ozebline!

Seveda jih lahko dobi! Vsak lastnik ve, kdaj vašega kužka zebe. Sicer je povsem odvisno od pasme do pasme, katero prej zebe (nekatere so razvite za mrzlo podnebje). Da vašega kužka zebe, najprej opazimo po tem, ko se mu tresejo tačke. Če smo natančni - spodnji del tačk. Pri psih lahko pride do ozeblin, ko se temperature znižajo pod ledišče. Najpogosteje ozebline dobijo manjše in kratkodlake pasme. Tiste, ki nimajo poddlake ali pa jo imajo zelo zelo malo. Takšne pasme so predvsem hrti, pritlikavi pinči itd.

Kdaj pride do ozeblin?

Do ozeblin pride takrat, ko se kuža ne more ogreti. Najprej ozebline prizadanejo spodnji del nog, uhlje, konico repa, lahko pa tudi smrček. Uboščki!

Ozebline delimo na tri stopnje, in sicer na prvo, ki navadno nima posledic. Druga stopnja prinese odmiranje tkiva in tretja stopnja, ki jo je potrebno kirurško odstraniti.

Kakšna je prva pomoč?

Najprej kužka damo v topel prostor in ga pokrijemo s toplo odejo. Ob njega položimo toplo vodo. Kadar so podhlajene tačke, le te namočimo v toplo vodo - nikar vročo! Kadar je kuža podhlajen, diha izjemno plitko, ima bledo sluznico in ima povišan utrip. V tem primeru kuža potrebuja pomoč veterinarja. Da preprečimo ozebline, se na sprehod odpravimo v času, ko je zunaj malce bolj toplo. Pomembno pa je, da se na nizkih temperaturah ne zadržujemo dolgo.

 

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico