Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Večina mačjih skrbnikov je svoji mački ponudila povohati ali okusiti mačjo meto in opazovala, kako njihovi mačji prijatelji uživajo v njej – ko jedo, vohajo, se valjajo po njej ali preprosto poležavajo v sproščenem stanju – toda kaj točno je mačja meta in zakaj so mačke nore na njo?

Kaj je mačja meta?

Mačja meta je rastlina, znanstveno znana kot Nepeta cataria, ki spada v družino mete. Aktivna sestavina se imenuje nepetalakton, na katero se številne domače mačke odzivajo na različne načine. (Zabavno dejstvo: vpliva tudi na velike mačke, kot so levi in ​​tigri.)

Mačja meta je naravni izdelek, ki se uporablja že stoletja. Znanstveniki so ugotovili, da ima mačja meta podobne učinke kot nekatere vrste marihuane na mačke. Ta rastlina je zelo priljubljena med lastniki mačk zaradi njenih učinkov, ki vključujejo povečanje aktivnosti in zabave. V tem članku se bomo podrobneje osredotočili na mačjo meto, njene učinke na mačke, varnost in uporabo.

Rastlina mačja meta

Rastlina proizvaja to kemikalijo (nepetalakton) v mikroskopskih čebulicah, ki prekrivajo njene liste, stebla in semenske stroke. Ko te krhke čebulice počijo, sprostijo nepetalakton v zrak, zato lahko najdete mačke, ki žvečijo rastlino in s tem sprostijo več nepetalaktona. Mačja meta je prvotno doma v Evropi in Aziji. Da bi jo prepoznali, je mačja meta sivkasto-zelena rastlina z nazobčanimi srčastimi listi in debelimi stebli, ki so prekrita z mehkimi dlakami.

Kako vpliva na vašo mačko?

Številni strokovnjaki menijo, da ta kemikalija (nepetalakton) deluje kot atraktant za mačke in sproži odziv. Ko vaša mačka zavoha mačjo meto, jo lahko začne drgniti, brcati, žvečiti in se valjati po njej, da bi sprostila olje, ujeto v listih rastline. Ko vstopi v mačji nos, se veže na receptorje na senzoričnih nevronih, ki obdajajo nosno votlino, ti pa aktivirajo različna področja možganov, ki nadzorujejo čustva in vedenje. Učinki mačje mete so kratkotrajni in običajno trajajo 10 do 15 minut. Odmerek mačje mete in način, kako jo vaša mačka zaužije, povzroči različne odzive: več ko mačka poje ali vdihne, močnejši je učinek.

Mačke običajno reagirajo na mačjo meto tako, da jo vohajo, ližejo, jedo, valjajo in drgnejo po licih. Nekateri drugi odzivi vključujejo raztezanje, slinjenje, skakanje in hiperaktivnost, druge pa lahko postanejo čisto sproščene. Čeprav vaša mačka morda kaže to vedenje, se odziv pojavi skozi vohalni sistem. Ko ima vaša mačka dovolj, bo odšla stran od nje. Mačka se morda ne bo več odzvala na mačjo meto vsaj nekaj ur.

Omeniti velja, da mačja meta ne prizadene vseh mačk – ta odziv je podedovan. Po podatkih Ameriškega kemijskega združenja strokovnjaki navajajo, da ena od treh mačk ne podeduje občutljivosti na nepetalakton in mladiči ne razvijejo sposobnosti reagiranja na mačjo meto, dokler niso stari približno tri do šest mesecev.

Učinki mačje mete na mačke so naslednji:

  • Povečana aktivnost in igra
  • Večja pozornost in budnost
  • Mucenje, vrtoglavica in tekanje sem ter tja
  • Mačka bo vztrajno vohunila in mahala s tačko po rastlini, in včasih tudi po osebi, ki ji je ponudila mačjo meto za igranje
  • Mačje oči postanejo velike in napolnjene s svetlobo
  • Naredi jih opazno sproščene in srečne.

Kako jo uporabljati doma?

Mačja meta se običajno uporablja za spodbujanje mačk k raziskovanju in igri, lahko pa se uporablja tudi kot pripomoček pri treningu. Majhno količino mačje mete položite na mačji praskalnik, da spodbudite praskanje, ali v nosilec, da jo spodbudite, da vstopi, in tako ustvarite pozitivno asociacijo.

Mačja meta se lahko uporablja v veterinarskih klinikah, zavetiščih in rejniških domovih poleg mačjega lastnega doma za pomoč pri zmanjševanju ravni stresa. Mačja meta ni strupena za mačke. Čeprav je redko, lahko pretirano uživanje povzroči bruhanje ali drisko, zato boste morda želeli omejiti izpostavljenost mačke, če jo preveč zanima.

Poskrbite, da bo vaša mačka vesela in zainteresirana za igrače, tako da jih menjate: ponudite nekaj igrač, ki so na voljo, ostale skrijte v vrečko z zadrgo ali kozarec in jih povaljajte v mačji meti. To ohranja igrače zabavne. Igrače iz mačje mete in posušeno mačjo meto lahko kupite v večini trgovin za male živali ali na spletu; posušena mačja meta ne vsebuje toliko nepetalaktonskega olja kot sveža mačja meta, zato ima močnejši vonj in je še vedno mamljiva za mačke.

Še boljši predlog: mačjo meto si vzgojite sami. Gojenje je enostavno in ga najdete v večini drevesnic na oddelku z zelišči. Najbolje jih je saditi zgodaj spomladi in imajo raje peščena tla in polno sonce. Za shranjevanje mačje mete lahko zamrznete v nepredušni posodi, da ostane sveža.

Sprej iz mačje mete

Eden izmed najlažjih in najbolj učinkovitih načinov doziranja mačje mete pa je preko spreja. Preprosto nanesete na površine, kjer želite in naj se mačja zabava prične.

Sprejček iz ekološko pridelane slovenske mačje mete je na voljo na povezavi tukaj: MAČKA VESELJAČKA SPREJ IZ MAČJE METE

Sprejček iz mačje mete

Mačja meta ni samo za zabavo! Nova raziskava pravi, da lahko vašo mačko zaščiti tudi pred komarji

Glede na objavljeno študijo v Science Advances so raziskovalci ugotovili, da mačke z mačjo meto na dlaki dejansko ščiti pred nadležnimi komarji in drugimi paraziti, poroča Daily Mail.

Da bi preizkusili svojo teorijo, so imeli raziskovalci za študijo 25 laboratorijskih mačk, 30 divjih mačk in večje mačke, ki so vključevale amurskega leoparda, dva jaguarja in dva evrazijska risa. Prav tako so želeli videti, kako so se te mačke na splošno odzvale na mačjo meto. "Domače mačke in druge mačje živali drgnejo svoje obraze in glave ob mačjo meto (Nepeta cataria) in srebrno trto (Actinidia polygama) ter se valjajo po tleh," so zapisali raziskovalci v svojem prispevku.

Ekipa je nadalje pojasnila, da mačja meta odbija albopictus (komarje), ko so nepetalaktol ali sestavine nepetalaktona iz teh zelišč na njihovem kožuhu. Prešteli so namreč komarje, ki so pristali na glavah mačk, če so bile ali niso bile izpostavljene nepetalaktolu.

"Primerjali smo reakcijo komarjev med mačkami, ki so se odzvale na mačjo meto in neodzivnimi mačkami," je povedal Masao Miyazaki, profesor na univerzi Iwate in avtor študije. "Komarji so se izogibali odzivnim mačkam z mačjo meto. Iz teh rezultatov smo ugotovili, da je reakcija mačk na mačjo meto kemična obramba pred komarji in morda pred virusi in parazitskimi žuželkami. To je bila najpomembnejša ugotovitev naše študije."

Mačja meta za psa?

Mačja meta ni samo za mačje igrače … pomaga lahko tudi pri razdraženem želodcu vašega psa. Mačja meta ima pomirjujoč učinek na pse, zato lahko pomaga pomiriti živce in jih pomiriti. Če želite svojemu psu dati mačjo meto, kupite tinkturo in dodajte 12 kapljic tinkture psu v vodo. Če to ne pomaga, poskusite dodati še 6 kapljic naenkrat, dokler se vaš pes v avtu ne umiri. Hidrolat mačje mete lahko nasprejate tudi po njegovi posteljici v avtomobilu oziroma na podlogo, na kateri leži.

Pozor: semena mačje mete niso varna za pse. Izdelki iz listov, stebel in cvetov so varni za pse.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico