Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Če imate vi ali vaš družinski član alergije, morda iščete hipoalergenega psa. Strokovnjaki pravijo, da res hipoalergenih psov ni, vendar obstaja nekaj pasem, ki lahko sprožijo manj alergij kot druge. Povedali vam bomo, zakaj, in povedali vam bomo o nekaterih pasmah, povzročajo alergije in tiste, ki jih ne. Hkrati vam vam bomo podali nekaj nasvetov, kako živeti z alergijami na svojega ljubljenega psa.

Kaj povzroča alergijsko reakcijo na pse?

Vaših alergij ne povzroča dlaka vašega psa, ampak njegov prhljaj in beljakovine, ki jih vsebuje.

Vsi psi proizvajajo enake beljakovine in 29 jih je identificiranih v pasjem prhljaju, dlaki, urinu, sebumu in slini. Od teh je 7 glavnih pasjih alergenov, Canis familiaris 1 do 7 (Can f 1-7), najpogostejše reakcije pa so na:

  • Can f 1 in can f 2 v prhljaju, slini in koži
  • f 3 v serumu
  • Lasje, prhljaj in koža, ki vsebujejo Can f 4
  • f 5 v urinu
  • Can f 1 je glavni pasji alergen, saj se nanj odzove 50–75 % tistih z alergijami na pse. Nekateri ljudje imajo imunski sistem, ki je občutljiv na to beljakovino, ki je običajno neškodljiva za druge. In to so ljudje, ki so alergični na pse.

Beljakovine Can f 1 v prhljaju so v tako imenovanih "kosmičih" s kože vašega psa, ki se na koncu prilepijo na njegov kožuh. To je kot prhljaj pri ljudeh. Torej pravzaprav niste alergični na dlako. To je prhljaj, ki se prenaša na dlako. Dotakne se stvari in se premika po zraku. Je lahka in mikroskopska ter se zlahka prilepi na oblačila, posteljnino, pohištvo in preprogo. To olajša širjenje v okolici vašega psa in vašem domu. Prenaša se celo po zraku, tako da pri sesanju pogosto izpustite več le teh tudi v zrak.

Ali pasme, ki ne puščajo veliko dlake, še vedno povzročajo alergije?

Da, imajo. Nekateri psi puščajo manj dlake manj ali pa sploh ne. To pomeni, da je prhljaj le manj mobilen. Toda vaš pes ga še vedno ima in še vedno je izpuščen, tudi iz brezdlake pasme. Seveda različne pasme proizvajajo različne vrste dlake, zato ste lahko na nekatere pse bolj alergični kot na druge.

Stari pregovor oziroma modrost starih žena je, da lahko izpostavljanje novorojenčkov družinskemu psu povzroči alergije na hišne ljubljenčke. Pravzaprav je lahko ravno nasprotno. Obstaja več študij, ki kažejo, da zgodnja izpostavljenost ne poveča alergij ali astme, ampak lahko nudi zaščito, ko vaš otrok raste.

Kakšna je razlika med alergijsko reakcijo in draženjem?

Ljudje lahko razvijejo alergijske reakcije na dlako hišnih ljubljenčkov. Telo reagira na beljakovine v njih in razvije protitelesa. Ponavljajoča izpostavljenost povzroči imunski odziv telesa, ki sprošča histamine. Takrat imate srbeče oči, kihanje, izcedek iz nosu in morda izpuščaj. Tako se vaše telo odzove na beljakovine, ki poskušajo vdreti.

Tisti, ki so zelo alergični, lahko reagirajo na pasjo slino ali urin, ko se pes dotakne ali liže. Lahko se razvijejo ti simptomi, pa tudi napadi astme, kongestija in koprivnica. Koprivnica se lahko pojavi kjerkoli na telesu, ne le tam, kjer je bil vaš ljubljenček v stiku.

Dražilno sredstvo je lahko na površini videti enako kot alergijska reakcija. Koža je vneta in srbeča, rdeča in otekla, celo mehurjasta. Vendar se pojavi samo na območju, kjer je bil dražilni dejavnik v neposrednem stiku. Poleg tega dražilne snovi ne povzročijo razvoja protiteles.

Kaj je hipoalergenski pes?

V resnici ni hipoalergenega psa. Tako imenovani hipoalergeni psi so tisti, ki jim dlaka manj odpada ali jo izločajo zelo malo. Če je dlake manj, je tudi prhljaja manj. Alergijske reakcije povzročajo beljakovine v prhljaju s kože, ne dlaka. Toda po mnenju znanstvenikov pri psih ne morete razmnoževati beljakovin, ki povzročajo alergijske reakcije. In iz tega ven sledi - hipoalergeni psi ne obstajajo.

Ne glede na to se je vzreja "hipoalergenih" psov začela pred nekaj desetletji. Veljalo je mnenje, da bi kombinacija ene pasme, ki spušča dlako z drugo, ki se ne misi, povzročila psa, ki ne spušča dlake. Nekateri vzreditelji teh specializiranih "oblikovalskih psov" vam bodo povedali, da so njihovi psi hipoalergeni. Vendar so tudi prvi, ki pravijo, da na to "ni garancije."

Seveda obstajajo velike napake pri ustvarjanju psov, ki ne spuščajo dlake. To še posebej velja za neugledne, oportunistične vzreditelje, ki so te pse izkoristili z vzrejo brez znanja in izkušenj. In ker so ti psi križanci, obstaja veliko variacij, saj vzreditelji jezdijo na valu priljubljenosti. In spodletelo jim je! Ne samo z izdelovanjem psov, ki se puščajo dlako, ampak z vzrejo psov z nepredvidljivim temperamentom in lastnostmi.

Zastavlja se vprašanje, zakaj ne bi za začetek dobili pasme, ki ne pušča veliko dlake? Tukaj je nekaj pasem, ki jih je treba upoštevati …

"Hipoalergene pasme psov"

Čeprav 100-odstotno hipoalergeni psi ne obstajajo, obstajajo nekatere pasme psov z enojno dlako ali brez dlake, ki spuščajo dlako manj kot druge. To so nekateri izmed najboljših psov za ljudi z alergijami na kužke. Dejstvo, da se ti psi redko misijo, ne pomeni, da jih ni treba vzdrževati dlake (razen pri pasmah brez dlake). Nekatere od teh pasem, kot so pudlji in šnavcerji, potrebujejo redno profesionalno nego,

Ameriški goli terier – potrebuje redno kopanje
Bedlington terier – kodrasta dlaka, potrebuje striženje
Bichon Frisé – ne izpada, dlaka pa zraste in postane matirana brez rednega negovanja
Kitajski čopasti pes – malo ali brez izpadanja. Goli pes potrebuje nego kože in zaščito pred soncem. Powderpuff sorta potrebuje redno krtačenje.
Coton de Tulear – potrebuje dnevno krtačenje
Irski vodni španjel – potrebuje redno krtačenje in striženje
Kerry Blue terier – ne pušča dlake, vendar potrebuje redno krtačenje in striženje
Maltežan – potrebuje vsakodnevno krtačenje, da se izognete prhljaju
Perujska inkovska orhideja – potrebuje nego kože in zaščito pred soncem ter občasne kopeli
Pudlji (standardni, miniaturni in toy) – potrebujejo dnevno krtačenje in redno striženje ali prirezovanje
Portugalski vodni pes – ne izpada dlake, vendar potrebuje veliko nege in striženja
Šnavcerji (velikanski, standardni in miniaturni) – dvodlaki potrebujejo redno nego, vključno s striženjem ali odstranjevanjem
Mehkodlaki pšenični terier – potrebuje pogosto nego, da se izognete ali odstranite podloge
Španski vodni pes – dlake ne smete krtačiti, ampak jo morate redno striči ali pustiti, da zraste in se "potegne" (potrebuje pozornost nekoga izkušenega)
Xoloitzcuintli - Mehiški brezdlaki pes (Toy, Miniature in Standard) – sorta brez dlake potrebuje zaščito pred soncem. Sorta z malce dlake potrebuje redno krtačenje

Ali potrebujete hipoalergenega psa?

Povpraševanje po hipoalergenih psih izvira iz alergikov, ki obožujejo pse. Slina, dlaka in urin lahko povzročijo alergijske reakcije, zaradi katerih je imeti psa za mnoge neprijetno in naravnost nevzdržno.

Toda povpraševanje je naraslo pri drugih kupcih psov: tistih, ki niso želeli imeti opravka s psi, ki puščajo dlake. Seveda vsak pes, ne glede na puščanje dlake in dolžino, še vedno potrebuje nego.

Manjši psi, ki se manj slinijo, imajo manj dlake in jih je lažje in hitreje negovati - le ti so priljubljeni ljubljenčki za alergike.

Koliko stane hipoalergenski pes?

Stroški hipoalergenih pasem psov. se je v zadnjih nekaj letih povečalo. Med pandemijo 2020–21 se je povpraševanje po psih povečalo in s tem tudi cene. Če ostanete pri uglednem vzreditelju čistokrvnega psa, lahko zapravite nekaj tisoč evrov za mladička. Če prodajalci vedo, da boste plačali vse, da dobite "hipoalergenega" psa, bi lahko iskali 3000 do 5000 €. In zapomnite si, da ni nobenega zagotovila, da ne boste dobili alergij zaradi svojega hipoalergenega psa.

Ali hipoalergeni psi res obstajajo?

Strokovnjaki za preučevanje alergij in imunologijo pravijo, da 100-odstotno hipoalergenih psov ni.

Študija iz leta 2012 je pokazala, da imajo hipoalergeni psi višje ravni Can f 1 v vzorcih dlake kot kontrolne pasme. To je le dejstvo, da ni dokazov, da bi morale nekatere pasme psov dobiti oznako "hipoalergene".

Strokovne zdravstvene organizacije, kot sta Ameriška akademija za alergijo, astmo in imunologijo (AAAAI) in Ameriška akademija za alergijo, astmo in imunologijo (ACAAI), pravijo, da tudi te posebne pasme ne kupujte. Spletna stran AAAAI navaja, da "ni resnično hipoalergenih pasem."

Članek, objavljen julija 2011, je preučeval ravni pasjih alergenov (Can f 1) v domovih s hipoalergenimi in nehipoalergenimi pasmami. Navaja, da "ni dokazov za različno izločanje alergenov pri psih, ki so razvrščeni kot hipoalergeni." Poleg večjih alergenov (Can f 1) na alergične posameznike vplivajo tudi manjši alergeni. "Zato je malo verjetno, da bi selektivna vzreja teh živali povzročila popolno korist za njihove prizadete lastnike."

V zaključku je bila ista študija kritična do drugih študij. Ugotovili so, da je malo znanstvenih študij o ravni alergenov glede na pasme psov, študije pa so vključevale le peščico psov omejenega števila pasem.

Alergije in vaš imunski sistem

Alergijska reakcija je neposredno povezana z vašim imunskim sistemom. Ko tujek vstopi v vaše telo, se imunski sistem odzove s proizvodnjo protiteles, ki se borijo proti alergenu. Privede do tipičnih simptomov srbenja ali kihanja. Nekateri ljudje so bolj dovzetni za alergije, kot je pasja dlaka, in nekatere imunske reakcije so močnejše od drugih. Če ste večkrat izpostavljeni istemu alergenu, lahko postanejo vaše alergijske reakcije hujše.

In ko vzrok za to alergijsko reakcijo živi v vaši hiši, želite nekaj varnega in naravnega.

Naravne možnosti za lajšanje alergij

Ko gre za življenje s sprožilcem alergije, ki vsako noč leži ob vaših nogah (ali si deli posteljo) in vas obožuje, veste, da iščete dolgoročno zdravilo. Menjava teh rešitev lahko pomaga skupaj s spremembami življenjskega sloga, ki so navedene v naslednjem razdelku.

Kvercetin
Kvercetin je znan kot Nature's Benadryl. Je flavonoid (imenovan tudi bioflavonoid), ki ga najdemo v sadju in zelenjavi, zlasti citrusih, jabolkih, temnih češnjah, temnem jagodičevju in peteršilju. Kvercetin ima antioksidativne, antihistaminske in protivnetne lastnosti.

Med alergijsko reakcijo telo sprošča histamin, ki prispeva k vnetju, rdečini in draženju. Kvercetin lahko ustavi proizvodnjo histamina in zavre ali zmanjša vnetje. Ko zavira vnetje, to pomeni manj srbenja.

Kopriva
Kopriva je naravni antihistaminik, ki lahko pomaga pri simptomih alergije.

Spirulina
Spirulina je modro-zelena morska alga, ki se uporablja kot prehransko dopolnilo za uravnavanje delovanja imunskega sistema. Dokazano je, da ima antialergijske lastnosti. Dobite jo tukaj: SPIRULINA

Kurkuma
Kurkuma je naravno protivnetno sredstvo. Njegova aktivna sestavina je kurkumin, ki ima protivnetne lastnosti. Ima tudi antialergijske lastnosti, ki zavirajo sproščanje histamina iz mastocitov in tako zmanjšajo vnetje. Je eno najboljših naravnih protivnetnih sredstev v naravi ali medicini. In deluje bolje kot aspirin, ibuprofen ali zdravila proti alergijam, da zagotovi olajšanje alergij. Dobite jo tukaj: KURKUMA

Bromelain
To je naravni encim, ki ga najdemo v papaji in ananasu. Bromelain izboljša dihanje, ker zmanjša otekline.

Akupunktura
Ko želite dolgoročno olajšanje, da lahko živite s svojim kosmatim prijateljem, je akupunktura dobra izbira. Pregled 13 študij je pokazal, da je lahko akupunktura varno in veljavno zdravljenje sezonskih in celoletnih alergij.

Esencialna olja
Nekatera eterična olja lahko ublažijo alergije. Razredčena poprova meta, ki se uporablja kot aromaterapija ali v difuzorju, zmanjša vnetje v bronhialnih prehodih. Na enak način lahko za lajšanje simptomov alergije uporabite kadilo.

Pozor: če razpršite eterična olja, poskrbite, da lahko vaši ljubljenčki zapustijo prostor, če se počutijo neprijetno. Eterična olja so zelo močna za hišne ljubljenčke in lahko celo povzročijo zdravstvene težave.

Probiotiki
V pregledu 23 študij so bili probiotiki koristni pri izboljšanju simptomov in kakovosti življenja pri bolnikih z alergijskimi reakcijami na alergene v zraku. Ker je 90 % imunskega sistema v črevesju vašega psa, dodajanje probiotikov poveča raven dobrih bakterij. To so bakterije, ki se borijo proti patogenom in lahko vključujejo alergene.

Izpiranje nosu s fiziološko raztopino
Nekateri ljudje, ki trpijo za alergijami na pse, ugotovijo, da izpiranje s fiziološko raztopino (slano vodo) pomaga očistiti alergene in pomiriti nosne poti. Lahko nadzoruje simptome, kot sta zamašenost in postnazalno kapljanje.

Najtežje je ohraniti svoj dom in okolico čim bolj brez dlak. Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko storite.

Kako živeti z alergijami in svojim psom?
Ko je vaš pes del vašega življenja ali če ga želite dodati, lahko naredite nekaj, da bo obema udobno. Vedite, da to niso idealne rešitve, a v kombinaciji vam lahko pomagajo živeti pod isto streho.

  1. Vzpostavite območje brez psov, kot je vaša spalnica, da boste lahko spali brez težav in alergenov.
  2. Psa pogosto kopajte z zelo blagim, organskim šamponom, da čim bolj zmanjšate prhljaj. Vendar ne pozabite, da boste odstranili naravna olja s kože vašega psa, zato ne pretiravajte s kopanjem. Vedno izberite šampon prilagojen za pasjo kožo. Najdete jih tukaj: ŠAMPONI ZA PSE
  3. Poskusite zmanjšati količino pohištva, kot so žaluzije, ki lahko pritegnejo prhljaj in prah.
  4. Več trdih površin in manj tkanin je lažje vzdrževati čiste.
  5. Morda boste želeli svojemu psu preprečiti dostop do oblazinjenega pohištva, da se prhljaj ne more širiti naprej. Lahko pa pustite pohištvo pokrito in ga nato pogosto perete.
  6. Zmanjšajte površine s preprogami.
  7. Za zmanjšanje alergenov v zraku v vašem domu uporabite visoko učinkovit čistilec zraka (HEPA).
  8. Vsak mesec menjajte filtre peči ali klimatske naprave.
  9. Uporabite visoko učinkovit sesalnik ali centralni sesalnik.
  10. Težko je ne pobožati psa ali se ga dotakniti … zato si takoj zatem umijte roke.
  11. Če razmišljate o novem psu, razmislite o manjšem psu z manj dlake in manj puščanja. To olajša čiščenje in nego dlake in dlake.
  12. Spoznajte psa ali obiščite vzreditelja, da izkusite, kako slabo se odzivate.
  13. Obsežni režimi čiščenja doma lahko vključujejo prevleke za vzmetnice in vzglavnike, vendar jih je treba pogosto odstraniti in očistiti. Verjetno je lažje omejiti dostop vašega psa do spalnice alergične osebe.
  14. Ste predani ljubitelj psov in vaš pes je cenjen družinski član, zato vam bo uspelo. Če že imate psa, ki redno spušča dlake, ste na pravi poti. Sicer pa poznate vajo: očistite, posesajte in pometite. To je le del življenja - kar vedo tudi lastniki psov, ki niso alergični.

REFERENCE:
Nicholas, Charlotte E., et al. Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs. American Journal of Rhinology & Allergy. July 2011.25.3606
Vredegoor, Doris W., et al. Can f 1 levels in hair and homes of different dog breeds: Lack of evidence to describe any dog breed as hypoallergenic. Journal of Allergy and Clinical Immunology. Volume 130, Issue 4, October 2012, Pages 904-909.e7
Lodge, C.J., et al. Pets at birth do not increase allergic disease in at-risk children. Clin Exp Allergy. 2012 Sep;42(9):1377-85.
Janc, Ewa, et al. A dog – friend or enemy of allergic patient? Alergia Astma Immunologia. 17(3):113-117.
Yamamoto, Kenji, et al. Crystal structure of the dog allergen Can f 6 and structure-based implications of its cross-reactivity with the cat allergen Fel d 4. Scientific Reports. Volume 9, Article number: 1503 (2019) 
Feng, Shaoyan, et al. Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis. Am J Rhinol Allergy. Jan-Feb 2015;29(1):57-62.
Zajac, Alexander E., et al. A systematic review and meta-analysis of probiotics for the treatment of allergic rhinitis. Int Forum Allergy Rhinol. 2015 Jun;5(6):524-32.
Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico