Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Najprej naj poudarim, da so psi po naravi vsejedi, vseeno pa spadajo tudi med mrhovinarje. To pomeni, da so v naravi skupaj s plenom, včasih pojedli tudi zgrizene in napol prebavljene rastline, ki jih je plen zaužil. Pa tudi drugače imajo psi radi travo... 😉

animal-1284276_1280

Mnogi veterinarji zagovarjajo mnenje, da za psa zelenjava in sadje nista potrebna. Kljub temu pa menim, da jo je dobro pripravljati in ponuditi psu, saj je dan danes hrana precej osiromašena vitaminov in mineralov, imunski sistem pa potrebuje dodatne snovi. Za vsak organizem, tako človeški kot tudi živalski, je dobro da dobi čim več različnih vrst hrane. S pripravo mesno zelenjavnih kaš psu ponudimo živila, ki jih sam po sebi nikoli nebi jedel, vemo pa, da so polna koristnih snovi, ki bodo pomagale pasjemu organizmu.

Za pripravo meso zelenjavnih kroglic boste potrebovali 45 do 60 minut časa. Veliko? Sploh ne! Pripravite si večjo količino sestavin, saj boste pripravljene kroglice preprosto zamrznili in jih uporabili, ko boste želeli. Tako si boste vzeli enkrat ali dvakrat mesečno čas in pripravili obroke vnaprej.

Mesni del

Izberite mleto meso ali jetra, lahko pa kombinirate oboje. Vkolikor imate možnost meso samo zmleti, lahko mešate različne vrste mesa, sicer botide previdni, da kupite 100% mleto meso brez začimb in drugih dodatkov. Mesni delež naj bo 50% oziroma največ 60% celotne mase.

IMG_6335

Zelenjavni del in dodatki

Izberemo domačo zelenjavo, ki raste na našem vrtu ali vrtu naše babice. Seveda bo super tudi tista iz trgovine ali tržnice. Poskrbimo le za to, da bo ekološko pridelana in brez nepotrebnih pesticidov. V zmes lahko damo česen, korenček, bučke, nekaj žlic paradižnikove šalše, ohrovt, špinačo, cvetačo, bučna semena, lanena semena, ingver, neem v prahu, algo kelp, parmezan, kakšno žlica kefirja, rumenjak in ne pozabimo na zelo koristne začimbe kot so peteršilj, rožmarin, meta in bazilika. Lahko dodamo tudi mlete jajčne lupine, da poskrbimo za zadosten vnos kalcija.

Priprava

Zelenjavo narežemo na manjše koščke in jo sesekljamo v multipraktiku. Dodamo meso in dobro premešamo. Oblikujemo kroglice in porcije razdelimo na takšne dele kot jih dnevno potrebuje naš pes. Jaz sem oblikovala 50g kroglice, saj moj Doo zmaže 250g dnevno - torej 4 kroglice. Manjše kroglice je lažje hraniti v skrinji in tudi odtalijo se hitreje.

Telesna teža psa Porcija na dan
5 do 10kg 100 do 200g
15 do 30kg 300 do 600g
35 do 60kg 700 do 1200g

Tiste dneve, ko psu ponudite kroglice, mu lahko ponudite tudi govejo kost za glodanje. Teh kosti ne štejemo v dnevno prehrano.

Zamrzjene kroglice preprosto zjutraj vzamemo iz skrinje in pustimo, da se odtalijo. Dodamo dve žlici hladno stiskanega olja (olivno, konopljino, ribje...) in, če želimo, še vitamine. Malo pomešamo in postrežemo psu. Jaz mu dodajam vitamine Anibio Barf complex. Fantastična zeliščna mešanica vseh potrebnih vitaminov za zdravo delovanje pasjega organizma. Dobim jih v trgovini Aro.

Sveže kroglice lahko hranimo v hladilniku do 4 dni.

Pa dober tek, kužki!

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico