Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Namesto vprašanja "lahko psi jedo riž?" bi moralo biti res vprašanje "ali naj psi jedo riž?" In odgovor je povsem preprost: ne. Pes lahko fiziološko prebavi riž. Riž ne vsebuje maščob, soli ali holesterola … in je poln ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo. Toda dokler ima pes veliko mesa, zdravih maščob in nekaj hranljivo bogate zelenjave in sadja, ne potrebuje ogljikovih hidratov.

Zakaj? Začnimo z nekaj osnovami.

Kaj je riž?

Riž je eno najstarejših žitnih zrn in sega 5000 let nazaj. To je pravzaprav užitno seme iz vrste trave. In obstaja na tisoče sort. Druge vrste žit so pšenica, oves, koruza, ječmen in rž.

Riž je stalnica v prehrani milijard ljudi v mnogih kulturah po vsem svetu. Je poceni in je razširjen. Vendar je brez vitaminov, mineralov in fitonutrientov. Njegova edina vrednost je kot ogljikov hidrat za energijo. In za uživanje ga je treba skuhati ali zmleti v moko.

Kakšna hranila so v rižu za pse?

Riž je ogljikov hidrat, zato nima veliko drugih hranil. Psi ne potrebujejo ogljikovih hidratov … a če želite hraniti ogljikove hidrate, obstajajo boljši, bolj hranljivi viri ogljikovih hidratov kot riž.

Rjavi riž ima več hranilnih snovi kot beli riž. Vsebuje vlaknine, mangan in majhne količine železa ter vitamine B, kot je niacin. Toda pri procesiranju rjavega riža se pri mletju odstranijo zunanji otrobi in kalčki, skupaj z večino vlaknin, železa in niacina, zaradi česar ima zrno belega riža še manj hranilnih snovi. Potem je beli riž obogaten z dodatnimi hranili, kot so niacin, železo in vitamini B, kot so folna kislina, niacin in tiamin, da nadomestijo odstranjena hranila.

Mangan je mineral, pomemben za rast psa. Pri rjavem rižu 1/2 skodelice zagotavlja 48 % priporočenega dnevnega vnosa (RDI) za ljudi, beli riž pa manj kot polovico pri 13 %. Beli riž ima 6 % RDI železa, skupaj z vlakninami in vitamini B, vključno s tiaminom, niacinom in riboflavinom.

Rjavi riž ima lahko več antioksidantov in esencialnih aminokislin kot beli riž. Toda enako velja za zeleno listnato zelenjavo in meso, perutnino, jajca in ribe … z manj kalorijami in več koristmi. Poleg tega vašemu psu zagotavljajo energijo.

Ali riž vpliva na raven tavrina pri psih?

Da, res je – vendar ne v dobrem smislu. Nemška študija iz leta 2003 je pokazala, da so bile "koncentracije tavrina v krvi nižje pri psih, hranjenih s hrano, ki vsebuje polnozrnat riž, riževe otrobe ali ječmen." Ugotovili so, da so bile najnižje ravni tavrina opažene pri psih, hranjenih z jagnjetino ali jagnječjo moko in rižem. Poleg tega so ugotovili, da so bile koncentracije metionina in cisteina v krvi nižje tudi pri psih, ki so bili hranjeni z živalsko ali puranjo hrano, pa tudi s polnozrnatim rižem, riževimi otrobi ali ječmenom. Metionin, esencialna aminokislina, pridobljena s pasjo prehrano, in cistein sta potrebna za številne stvari, vključno s celično funkcijo ter proizvodnjo glutationa in tavrina. Taurin je aminokislina, ki jo psi potrebujejo za oči, razmnoževanje in, kar je najpomembneje, za delovanje srca.

Posebej omembe vredna je bila ugotovitev, da je imelo 15 od 131 zdravih psov v študiji raven tavrina, ki je bila enaka ali celo nižja od ravni pri psih, ki so bili hranjeni s hrano brez tavrina v prejšnji študiji iz leta 2000.

Ali lahko psi riž normalno prebavijo?

Ja. Pes ima sposobnost prebavljanja riža in drugih ogljikovih hidratov. Medtem, ko ljudje proizvajajo prebavni encim amilazo v ustih, psi dobijo amilazo iz trebušne slinavke.

Če pogledate, kako pasje (in človeško) telo deluje in predeluje ogljikove hidrate, boste videli, da ima telo 8 hormonov za zvišanje krvnega sladkorja v času lakote … toda le enega za znižanje … inzulin. To je zato, ker v prasvetu nikoli ni bilo veliko presežkov. Bilo je minimalno potrebe po obravnavi redkega skoka krvnega sladkorja in ga shraniti kot maščobo.

Primerjajte to z industrijsko dobo in današnjo predelavo hrano in prehrano današnjega domačega psa. Psi so preplavljeni s predelano prehrano ogljikovih hidratov, zaradi česar telo skladišči presežek kot maščobo in to vodi do neverjetnega števila psov s prekomerno telesno težo in prebavnih težav.

Ali je riž dober za pse z drisko?

Veterinarji običajno priporočajo hranjenje psov z drisko z mehko hrano z rižem in kuhanim piščancem. To je zato, ker so ta živila lahko prebavljiva, ko je črevesje obremenjeno. Vendar obstajajo boljše izbire kot riž - vključno z vlakninasto hrano, kot je buča, ali juho proti driski.

Ali lahko psi jedo ogljikove hidrate?

Ja, lahko. Toda razmislimo, kaj ima o živalih in ogljikovih hidratih povedati strokovnjak za prehrano živali dr. Richard Patton PhD. »Če kjerkoli na svetu analizirate karkoli, kar bi lahko predstavljalo hrano ali hranilo, bo vsebovalo malo škroba in sladkorja. Povprečna vsebnost škroba in sladkorja v mesu, ribah, jajcih, žuželkah, rastlinah, sadju, jagodah in zelenjavi je približno 4 %.«

Toda večina suhe hrane za hišne živali vsebuje približno 40 % ogljikovih hidratov, kar poveča potrebo po inzulinu v telesu psa - dnevno. In to se lahko zgodi večkrat na dan z dodatnim hranjenjem komercialnih priboljškov.

Torej, odgovor je DA - psi lahko jedo in prebavijo ogljikove hidrate ter shranijo presežek kot maščobo, vendar to ne bi smelo biti pomemben del njihove prehrane. In še en problem je pri hranjenju psov z rižem.

Riž lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen pri psih

Ogljikovi hidrati v rižu se zelo hitro spremenijo v krvni sladkor. Hitri skoki zaradi stalne prehrane z ogljikovimi hidrati povečajo potrebo po insulinu pri vašem psu. Ko je to reden pojav, lahko obremeni trebušno slinavko, ki proizvaja insulin. Leta 2012 je bila izvedena obsežna študija, ki je pokazala, da imajo tisti, ki so jedli največ belega riža, večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Insulin pri psih deluje enako kot pri ljudeh.

Zato se postavlja drugo vprašanje:

Zakaj je riž v pasji hrani?

Riž se uporablja kot polnilo v predelani pasji hrani, ker je poceni. Toda tukaj so težave s tem:

  • Rižu manjkajo ključna hranila, ki so nato dodana v obliki sintetičnih vitaminov, mineralov in aminokislin, ki jih telo vašega psa ne prepozna pravilno.
  • Riž lahko vsebuje mitotoksine, ki so stranski produkti plesni in gliv
  • AFB1 je aflatoksin, dobro znani mikotoksin, ki ga FDA imenuje "najmočnejši znani naravni rakotvorni dejavnik".
  • Ni popoln vir beljakovin (zato dodajanje aminokislin)
  • Večina riža je gensko spremenjenih (GSO), GSO pa uničijo dobre bakterije v črevesju vašega psa
  • Pesticidi se poškropijo po pridelkih, kot je riž, ki se nato uporabljajo za pripravo pasje hrane
  • Škrob, kot je riž, predstavlja ogromen odstotek sestavin v pasji hrani, zato je manj potrebe po bolj hranilnih in dražjih sestavinah, kot so meso, perutnina, ribe in jajca.

In zakaj bi pse hranili z nečim, česar v naravnem (neprekuhanem) stanju ni mogoče jesti?

Ali lahko psi jedo nekuhan riž?

Ne … in nihče ne bi smel. To je še ena točka, ko vprašate, ali lahko psi jedo riž?

V naravi živali, ki se prehranjujejo z rastlinjem (kot so jeleni), iščejo hrano, kot so listi, korenine ali jagode. Plenilske živali (kot sta pes ali volk) vlečejo surovo meso iz svojega plena. Pojedli bodo vsebino iz želodca, ki se je začela prebavljati (fermentirati), kot je sadje, zelenjava, listi itd.

Surova zrna s polj, kot so pšenica, koruza, ječmen in riž z riževih polj niso privlačna, razen če so bila z mletjem, namakanjem, kalitvijo, kuhanjem ali pečenjem spremenjena v nekaj bolj užitnega.

Sicer pa surova zrna potujejo skozi telo nedotaknjena s trdo zunanjo lupino za zaščito. Karkoli v tem zaščitenem jedru ni mogoče prebaviti ali absorbirati. Našli ga boste v blatu v enaki, nespremenjeni obliki-

In še ena težava je z rižem. Zelo verjetno je, da vsebuje arzen.

Ali je riž varen za pse?

Ne, ni. In to zato, ker v rižu običajno najdemo arzen. Razširjeno onesnaženje je privedlo do velikega povečanja količine arzena v okolju. Organski arzen se nahaja v rastlinskem in živalskem tkivu. Toda anorganski arzen, bolj strupena vrsta, se nahaja v kamninah in zemlji ter je raztopljen v vodi.

Arzen prehaja v okolje s pesticidi in herbicidi, zaščitnimi sredstvi za les, fosfatnimi gnojili, industrijskimi odpadki, rudarskimi dejavnostmi, kurjenjem premoga in taljenjem. Pogosto odteka v podtalnico, ki napaja vodnjake in je vir za namakanje na kmetijah.

Riž je še posebej ogrožen, ker:

  • Riličasta polja se namakajo z onesnaženo vodo
  • Arzen se lahko kopiči v tleh neoluščenih polj
  • Zdi se, da riž absorbira več arzena iz vode kot drugi pridelki
  • Če je voda za kuhanje onesnažena, bo riž absorbiral še več arzena

Kakšni so učinki arzena na zdravje pri psih?

Tukaj je nekaj tveganj, ki jih lahko povzroči uživanje arzena:

  • Rak
  • Žilna bolezen zaradi zoženja ali zamašitve krvnih žil
  • Visok krvni pritisk
  • Srčna bolezen
  • Sladkorna bolezen
  • Nevrotoksičnost in zmanjšana funkcija možganov
  • Arzen se lahko prenaša z matere na otroka ali z matere psa na mladička, kar vodi do prirojenih napak in nepravilnega razvoja

Visoki odmerki arzena so strupeni in dietni odmerki veljajo za v redu. Toda dolgoročno uživanje lahko povzroči težave. Večina komercialne pasje hrane vsebuje riž in psi ga jedo vsak dan vse življenje. In to je problem.

Torej, lahko psi jedo riž … ali bi ga morali?

Ne. Samo zato, ker ga lahko prebavijo, ne pomeni, da bi ga morali jesti. Obstajajo boljši viri vitaminov, mineralov in energije kot riž kot so živalske beljakovine, zdrave maščobe, sadje in zelenjava. Ti viri ponujajo veliko manj možnosti, da bi vaš pes pridobil težo ali zbolel zaradi zastrupitve z arzenom ali nizke ravni tavrina.


References:
Leon Guerrero RT, et al. White rice sold in Hawaii, Guam, and Saipan often lacks nutrient enrichment. J Am Diet Assoc. 2009 Oct;109(10):1738-43.
Delaney SJ, Kass PH, Rogers QR, Fascetti AJ. Plasma and whole blood taurine in normal dogs of varying size fed commercially prepared food. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2003 Jun;87(5-6):236-44.
Hu EA, et al. White rice consumption and risk of type 2 diabetes: meta-analysis and systematic review. BMJ. 2012 Mar 15;344:e1454.
Carbonell-Barrachina AA, et al. Presence of arsenic in agricultural products from arsenic-endemic areas and strategies to reduce arsenic intake in rural villages. Mol Nutr Food Res. 2009 May;53(5):531-41.
Rahman MA, Hasegawa H. High levels of inorganic arsenic in rice in areas where arsenic-contaminated water is used for irrigation and cooking. Sci Total Environ. 2011 Oct 15;409(22):4645-55. d
Williams PN, et al. Greatly enhanced arsenic shoot assimilation in rice leads to elevated grain levels compared to wheat and barley. Environ Sci Technol. 2007 Oct 1;41(19):6854-9.
Tapio S, Grosche B. Arsenic in the aetiology of cancer. Mutat Res. 2006 Jun;612(3):215-246.
Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico