Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Sečni kamni pri kužku? Ja, to je težava, ki lahko prizadane kužka ali muco na zelo hiter in zahrbten način. Zakaj? Preden ugotovimo težavo, je velikokrat že tako daleč, da je potrebno zdravljenje veterinarja.

Moj Tango, pasme Shih Tzu, je eden izmed teh nesrečnežev, ki so ga prizadeli sečni kamni. V večji meri je to pasemsko povezano in ni neke preventive. Kako je potekalo? Kaj se je zgodilo? Preberi mojo izkušnjo ...

Kako sem prepoznala?

Tango je popolnoma normalno živahen kuža. Navajen je na sobno čistočo in nikoli ne povzroča težav v notranjih prostorih. Vse to je nekega dne spremenilo. Konec avgusta smo odšli z družino na dopust v toplice in Tanga odpeljali 'na počitnice' k moji sestri. Tam so se znaki začeli zelo zelo kazati ...

Tango je uriniral v stanovanju. Po pogovoru sva s sestro sklenili, da verjetno išče pozornost in ima nekakšno ločitveno tesnobo. Vendar temu ni bilo tako. Ko smo prišli domov je Tango občasno uriniral tudi po stanovanju. Njegov urin je bil temno rumene barve. Čeprav ga pri 'dejanju' nisem nikoli dejansko ujela (zatem tiči razlog, ki ga razložim kasneje).

Naslednji vikend smo odšli na obisk k sorodnikom, nakar sem ugotovila, da ima Tango dejansko zdravstveno težavo. Zakaj? V dvigalu se je ponesreči polulal. Videlo se je, da ni imel kontrole nad uriniranjem in da mu je bilo ob tem zelo neprijetno. Takoj sem se odločila, da ga v ponedeljek odpeljem k njegovemu veterinarju na pregled. V nedeljo se je moj strah še malce potenciral, saj je Tango lulal tudi kri.

Poklicala sem veterinarja, dr. Matkota (veterina Toplica) in ga povprašala, kako nujna je celotna zadeva. Sklenila sva, da ga takoj v ponedeljek pripeljem na pregled.

Kako je potekala diagnoza?

Na pregledu so seveda preverili njegovo telesno stanje, kri, vzeli vzorec urina in naredili ultrazvok ledvic, jeter ter mehurja. Na mehurju je UZ jasno pokazal, da ima sečni kamen (ali kamenčke) - koliko jih je z zagotovostjo niso vedeli, saj se je to kasneje ugotovilo z operacijo.

Prejel je tablete (antibiotike), ki bi morale v roku enega tedna stanje malce izboljšati. Če bi temu bilo tako, bi bila predpisana samo dieta in tablete. V nasprotnem primeru bi bila potrebna operacija. No, pri Tangu je bila potrebna operacija, saj se stanje ni zmanjšalo.

Operacija in zdravljenje

Kmalu zatem je sledila operacija. Kuža je v polni narkozi, kjer mu odstranijo sečni kamen. Tangota sem zjutraj pripeljala in ga popoldne odpeljala domov. Ugotovilo se je, da je imel Tango v mehurju sečni kamen, velik kot fižol. Vse se lepo vidi na slikah spodaj. Presenečena sem bila, kako je lahko ta kamen dejansko izjemno trd in nazobčan.

Zaradi načina zdravljenja smo dali kamen na analizo, da ugotovimo, katera vrsta sečnega kamna je: struvitni, kalcijev oksalatni, uratni, cistinski ali silicijevi. Izvid po 10 dneh je pokazal, da ima Tango struvitne kamne.

Posebna dieta

Kužki s sečnimi kamni potrebujejo posebno dietno hrano namenjeno le temu. Večina veterinarjev priporoča (zaradi enostavnosti) posebne brikete ali mokro hrano, namenjeno določenemu tipu sečnih kamnov.

Jaz sem se odločila za drug pristop ...

Takoj sem se obrnila na strokovnjakinjo za pasjo prehrano in klinične diete, Dašo Korže iz podjetja Feedko.

Skupaj sva natančno analizirali Tangotovo stanje: kaj je jedel, koliko kg ima, kakšne so njegove navade, zdravstveno stanje, ... skratka vse, kar se zahteva za natančno sestavo diete. Po posvetu sva se odločili za kuhano hrano, s katero imamo najboljšo kontrolo za naravno in kvalitetno hranjenje.

Daša je v kratkem času sestavila poseben jedilnih, ki je nizkobeljakovinski, vendar še vedno dovolj uravnotežen za zdravje kužka.

Jed s piščancem je le ena izmed petrega, vendar enostavnega jedilnika
Bom iskrena ...

Zelo sem se na nek način 'bala' kuhanja za kužka. Ampak sem kaj kmalu ugotovila da povsem brez pomena. Zakaj? Tango (čeprav je ZELO ZELO izbirčen) je hrano odločno sprejel. Še več - vsak dan komaj čaka, da vidi kaj ga čaka v skodelici. Kakšno olajšanje!

Na podlagi veterinarskih izvidov (to je zelo pomembno, saj teh prehranskih dopolnil ne smemo kar tako sami dozirati kužku) mi je priporočala tudi metionin (niža pH urina) in probiotike ter vlaknine.

Kontrolni obisk pri veterinarju

Po dveh mesecih od operacije je sledil kontrolni obisk pri veterinarju. Z velikim veseljem smo ugotovili, da je Tango v perfektnem stanju in da se novi kristali ne tvorijo. Kakšno veselje!

Previdnost bo vselej potrebna

Tango je očitno nagnjen k nastajanju sečnih kamnov, kar pomeni, da mu bom morala redno kontrolirati stanje urina. To enostavno naredim z navadnim pH merilnikom (lističi), ki se kupijo v lekarni. Enaki so za ljudi, kot tudi za živali. Dobite jih tudi na povezavi tukaj: MERILNIK PH

Kaj svetujem?

Vsak kuža je drugačen. Vsak primer je lahko drugačen. Večkrat slišim vprašanje: Kakšna je preventiva? Odgovor je preprost: Ni je.

Nikakor ne moremo (in ne smemo) kužka preventivno hraniti po dieti za sečne kamne, saj to za zdravega kužka ni uravnotežen obrok. Dieta se predpiše le v primerih, ko vam strokovno veterinarsko osebje postavi diagnozo.

V kolikor opazite simptome sečnih kamnov, kot so:

  • Kri v urinu.
  • Lizanje sečil.
  • Jok in stokanje pri uriniranju.
  • Napetost pri uriniranju.
  • Pogosto uriniranje.
  • Neprimerno uriniranje.

... pojdite do veterinarja, ki bo kužka natačno pregledal in mu podal diagnozo. Glede same prehrane je dobro, da se obrnete na strokovnjake za pasjo prehrano. Z največjimi pozitivnimi izkušnjami vam priporočam Dašo Korže, saj je njeno znanje strokovno in podkovano z mnogo izkušnjami ter seveda izobrazbo.

Še nekaj hitrih podatkov o naši izkušnji:

  • Znaki: Kri v urinu, pogosto uriniranje, uhajanje urina.
  • Diagnoza: UZ in odvzem urina potrdi sečne kamne.
  • Operacija: Poteka pod polno narkozo, kjer se kamen odstrani in pošlje (po želji) na analizo, da se ugotovi tip kamna.
  • Trajanje postopka operacije: Navadno gre kuža isti dan domov.
  • Zdravljenje: Kuža prejme predpisano dieto, katero se je potrebno strogo držati.
  • Ponavljanje: Vse je odvisno od tipa kamna. Sečni kamni se zelo radi ponovijo, v kolikor se prehranske navade ne spremenijo.
  • Cena operacije: Operacija in zdravljenje je stalo slabih 600€.
  • Cena hrane: V kolikor bi kupovali brikete (okoli 20€ 2kg hrane, cca 3-4€ konzerva. V mojem primeru, ko hrano lepo pokuham za 3 dni vnaprej (3 dni vnaprej ima moj kuža pripravljene jedi) je to bistveno, bistveno ceneje. Vse kar je potrebno je 30 min časa na 3 dni za pripravo hrane.
  • Kateri veterinar: Jaz sem izbrala Veterino Toplica v lasti dr. Matko
  • Kateri svetovalec za prehrano: Izberite osebo z znanjem. Jaz zagotovo priporočam Dašo Korže, Feedko

Z Dašo sva se dogovorili, da ti na vsa njena prehranska svetovanja ponudimo 5% popust. Vsa prehranska svetovanja najdeš tukaj >> PREHRANSKO SVETOVANJE

V kolikor imate mogoče dodatno vprašanje glede same izkušnje s sečnimi kamni in prehrano ter zdravljenjem, nam pošljite email na info@lovingpaw.si



Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico