Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Vsi tisti, ki se pripravljate na prihod pasjega mladička ali pa vam že dela družbo, potem imate verjetno kupico vprašanj. Zagotovo pa je najpomembnejše vprašanje - katero hrano ponuditi pasjemu mladičku. Najbolj primerna prehrana zanj je surova hrana. Več o samem surovem prehranjevanju kužkov nasplošno smo zapisali v prejšnjem članku Kako najti pravo hrano za psa. Mi pa si poglejmo, zakaj pričeti s surovo hrano že od samega začetka ...

Prebava in imunski sistem pasjega mladička

Surova hrana je najbolj primerna izbira za pasje mladiče, saj so psi nasplošno ustvarjeni za procesiranje naravne hrane oziroma surove hrane kot take. Gre namreč za princip hranjenja, kot ga veleva sama narava.

Pomembno je poznati dejstvo, da se pasji mladički skotijo popolnoma brez imunskega sistema. Le ta se postavi nekje v 9. mesecu starosti, kar pomeni, da se zaščita pred patogenimi klici bakterij (prebavni sokovi in pH želodčne kisline) v tem obdobju izoblikuje. Prebava mladička je vsekakor zelo pomemben del formiranja imunskega sistema in kasneje celotnega zdravja. V času odraščanja moramo zato biti še toliko bolj pozorni na izbiro hrane.

Mladička je potrebno hraniti s kakovostno celovito hrano. Uravnotežena prehrana vpliva na nadaljni razvoj. Hrana mora biti:

  • lahko prebavljiva
  • uravnotežena
  • hranljiva
  • dovolj kalorična
  • beljakovinsko, mineralno in vitaminsko podkrepljena (naravnega izvora seveda)

Uravnotežena prehrana pasjega mladička

Sveža in neprocesirana hrana je tista, ki je najbolj primerna za vašega mladička (že iz evolucijskega vidika). Ne glede na starost in pasmo psa, mora biti uravnotežena prehrana sestavljena iz 60 do 80% mišičnega mesa, 5 do 10% organov, 10% mesnatih kosti in manjšega deleža rahlo pokuhane zelenjave, sadja in beljakovinskih vrednosti. Vedeti moramo, da mora imeti mladiček zelenjavo in sadje rahlo pokuhano.

[trx_infobox style="regular" closeable="no" icon="icon-attention"][/trx_infobox]

Če povzamemo, je surova dieta za mladiča običajno sestavljena iz:

  • 70–80% mesa,
  • 10% notranjih organov (srce, jetrca)
  • 10% mesnatih kosti

Surovo meso naj bo neoporečno. Zaradi (še) neformiranega imunskega sistema se priporoča, da se s surovim konjskim in divjačinskim mesom še počaka.

Naravna hrana

Surova hrana v kockah (Natures Menu Puppy)

Upoštevajte načela zdravega prehranjevanja

Pravila zdravega rokovanja s hrano morajo biti strogo upoštevana. Meso, ki ga kupite, naj bo preverjenga izvora. Meso vedno (v kolikor je zamrznjeno) odtajate v hladilniku. Seveda to ne pomeni, da mladičku postrežete mrzlo hrano. Le ta naj bo sobne temperature. Seveda mora biti hrana ves čas v zaprti posodi. Maksimalno shranjevanje že odmrznjenega izdelka je 24 ur v hladilniku. Po hranjenju temeljito očistite skodelico in pazite na higieno rok.

Mladičke je potrebno hraniti večkrat dnevno. Zavedati se moramo, da ima vsak mladiček tudi svoje potrebe, zato je spodnja razpredelnica namenjena zgolj za orientacijo. Skrbno je potrebno opazovati, da kuža ni presuh ali predebel.

Tabela zdravega prehranjevanja s suvoro hrano za mladička

Tabela zdravega prehranjevanja s suvoro hrano za mladička (vir: Iris d.o.o.)

Uvajanje na surovo hrano

Pomembno je, da se pred tem pozanimate, kako so bili pasji mladički hranjeni v leglu. Le na ta način jih boste primerno uvedli na novo, surovo prehranjevanje. V kolikor so mladički pred samim prihodom v vaš dom jedli briketirano in procesirano hrano, je potrebno upoštevati uvajalne postopke na surovo prehranjevanje.

Nikakor takoj ne zamenjajte briketirano hrano za surovo. Počakajte najprej nekaj časa, da se mladiček uvede v nov dom. Že sama sprememba okolja je zanj dovolj stresna, zato naj ne bo nanadna tudi sprememba prehranjevanja. Pozorni morate biti, da briketov in surovega mesa ne mešate v istem obroku. Začnite s koščki surovega mesa ob obrokih in v roku 8 dni počasi v celoti opustite brikete. Vedno morate pričeti z enim beljakovinskim virom in nato dodajajte nove sestavine za razvoj in zdravje.

[trx_quote cite="Izkušnja iz prve roke" title="Izkušnja Anastasije Apat, lastnice psarne Allure Sauvage Frenchies" style="2"][/trx_quote]

Kakšne so prednosti surovega prehranjevanja mladičkov in kasneje odraslih kužkov?

  • sijoča dlaka
  • več energije
  • manj napihnjenosti
  • manj zobnih oblog
  • izboljšan apetit
  • zmanjšana možnost za alergije
  • svež zadah
  • vpliva na vedenje in obnašanje
  • splošno boljše počutje in zdravje

... da bo vse skupaj bolj preprosto ...

Kar naravna prehrana mladičkov vzame veliko časa, so na trgu na voljo tudi pripravljeni surovi obroki. Blagovna znamka Natures Menu prisega na prehranjevanje po sistemu, kot ga veleva narava. V kolikor sami ne uspete pripraviti obroka za vašega mladička, lahko izberete linijo Natures Menu za mladičke, ki vsebuje vse tisto, kar njegovo telo potrebuje za zdravo rast in razvoj.

Natures Menu linija za pasje mladičke je izjemno priročna za uporabo. Popolna in uravnotežena prehrana je zamrznjena v mesne kocke (Nuggets), ki jih preprosto odmrznete po zgoraj opisanih postopkih in servirate vašemu mlademu kosmatinčku.

Natures Menu Puppy

Natures Menu COUNTRY HUNTER PUPPY - Popolna in uravnotežena surova hrana za pasje mladiče od 6. tedna starosti dalje.

Zakaj ravno Natures Menu surova hrana? Preprosto zato, ker:

  • so čisto VSE surovine 'Human Grade'
  • se držijo etičnega kodeksa proizvodnje
  • vsebujejo 100% NARAVNE surovine
  • so BREZ umetinih barvil, arom, konzervansov, ojačevalcev okusa
  • so BREZ dodanega sladkorja, soli in primesi
  • jih je ustvarila predana strokovna ekipa veterinarjev
  • ne vsebujejo žitaric
  • je enostavna za serviranje in odmerjanje

Izdelke Natures Menu najdeš v vseh bolje založenih trgovinah za male živali in izbranih veterinarskih klinikah ali na povezavi spodaj.

[trx_button type="square" style="default" size="small" icon="icon-info" bg_style="custom" color="#ffffff" bg_color="#fc918d" align="center" link="https://www.vetshop.si/izdelek/202/ch-nuggets-puppy-puran-bela-riba-1-kg" popup="no"][/trx_button]

 

Dober tek pasji mladiček ?

 

Opomba: Seveda je v primeru veterinarskih težav potrebno upoštevati nasvete storkovnjakov. Vse so zgolj nasveti za zdravo prehrano pasjega mladička in niso nadomestilo za veterinarski nasvet.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico