Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Vaš kuža veliko laja? Se vam zdi, da ga že tako majhna stvar spravi do neumornega laježa? Preberite zakaj – mogoče boste lažje razumeli in se mu prilagodili.

Lajež je namreč naravno in prirojeno pasje vedenje. Predvsem pri psih čuvajih in lovskih psih je to zelo dobrodošla lastnost. Hkrati pa je žal velikokrat tudi lastnost, ki je lahko zelo moteča. Dobro je vedeti, kaj psa pravzaprav spodbudi k lajanju, saj bomo tako mogoče lažje razumeli njegovo obnašanje v določenem trenutku in se teževe primerno lotili.

Strah

Zelo pogosto se zgodi, da kuža laja zaradi strahu. V določenih trenutkih in okoliščinah se počuti izjemno ogroženo in prestrašeno, kar ga spodbudi k lajanju.

Varovanje

Njegov teritorij je dobro varovan. V kolikor kdo pride na njegov teritorij, želi nevarnost odgnati z glasnim lajanjem. Seveda se to največkrat zgodi v primeru, da zaslišijo hišni zvonec ali opazijo neznano osebo vstopiti v stanovanje.

Pozornost

Živahni kužki lajajo zaradi vzbujanja pozornosti. Navadno je temu tako, ker dobijo tisto, kar želijo. S tem mu njegovo vedenje potrjujemo in spodbujamo.

Tesnoba

Kadar kuža laja ali celo glasno tuli s tem sporoča, da ne želi biti sam. Ločitvena tesnoba ga spobudi k temu obnašanju.

Pes velikokrat brani svoj terotorij in s tem neznancem da vedeti, kje je njegova meja

Kako se lotiti odpravljanja nezaželenega vedenja in laježa?

Motiv

To je metoda, ki se uporablja zgolj pri teritorialnih psih. Onemogočimo mu pogled na mimoidoče in neprestan lajež bo uspešno odpravljen.

Preusmerjanje pozornosti

Pogosto se zgodi, da se pes z laježem odzove zaradi slabih izkušenj v preteklosti. V tem primeru moramo njegovo pozornost takoj preusmeriti in mu ponuditi okusen priboljšek. Tako mu bomo sporočili, da ta dogodek ne pomeni grožnjo, ampak pozitivno izkušnjo.

Ignoriranje

Gre za precej naporno tehniko, ki zahteva ogromno potrpežljivost in hkrati doslednosti. Pes bo vsak vaš odziv razumel kot nagrado, zato morate biti odločni pri ignoriranju.

Ukaz 'Tiho'

Kadar želimo kužka odvaditi glasnega lajanja, lahko pričnemo tudi z ukazom. Vendar ga moram najprej naučiti, kaj to pomeni. Izgovorite besedo in takrat, ko bo utihnil, ga nagradite s priboljškom. Sščasoma bo dojel, da je to ukaz in ne sme lajati.

[trx_infobox style="regular" closeable="no" icon="icon-info"][/trx_infobox]

Lep pasji pozdravček do prihodnjič ?

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico