Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Kužki potrebujejo vitamine in minerale za rast, razvoj in ohranjanje zdravja. Kadar prehrane ni mogoče uravnotežiti z naravnimi in polnovrednimi živili, da bi zagotovili potrebe po vitaminih in mineralih, je treba te hranilne snovi dopolniti.

Vitamini in minerali, ki se štejejo za mikrohranila, se razlikujejo na povsem enostaven način. Številni vitamini in minerali medsebojno delujejo. Nekateri delajo skupaj v skupinah, drugi izboljšajo ali poslabšajo absorpcijo in delovanje drugih vitaminov ali mineralov.

Primer:

  • Presežne količine železa lahko povzročijo pomanjkanje cinka.
  • Vitamin D uravnava ravnovesje kalcija in fosforja.

Večina vitaminov se v telesu ne more sintetizirati, zato jih je treba vnesti s hrano. Vitamini se delijo na topne v maščobah (vitamin A, D, E in K) ali vodotopne (vitamini B-kompleksa in vitamin C).

Edini esencialni vitamini, topni v vodi, so vitamini B. Kuža lahko proizvede vitamin C iz glukoze. Ker se vitamini B običajno lahko izločijo z urinom, na splošno ni varnih zgornjih mej.

Za normalne zdrave pse ni potrebe po vitaminu C. Kljub vsemu so lahko prehranska dopolnila v določenih okoliščinah koristna.

Vitamin K: psi imajo sposobnost ustvarjanja vitamina K v debelem črevesu s fermentacijo vlaken.

Holin: diete z visoko vsebnostjo beljakovin in z zadostno količino folne kisline zmanjšajo potrebo po holinu. Kadar prehrana zagotavlja dovolj aminokislin in folne kisline, se v jetrih tvori holin.

Vitamini, topni v vodi, se v telesu shranjujejo le v majhnih količinah, zato je težje kopičiti strupene količine. Zanje pa je značilno tudi, da je lažje razviti njihovo pomanjkanje. Pri tem je pomembno, da te vitamine dnevno hranimo v ustreznih količinah. .

Vitamini A, D in E so esencialni vitamini, topni v maščobah.

Presežek vitamina A je strupen za jetra. Presežek vitamina D je tudi strupen, ker spodbuja absorpcijo presežka kalcija.

Vitamini, topni v maščobah, se absorbirajo skozi črevesje s pomočjo prehranske maščobe. Odvečne količine se shranjujejo predvsem v jetrih, zato je pasje telo sposobno ohraniti zalogo teh vitaminov na voljo za "uporabo na zahtevo". Pomanjkanja pa se razvijajo veliko počasneje kot vodotopnih vitaminih.

Obstaja nevarnost zastrupitve, če je shranjenih veliko presežnih hranil.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico