Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Povratno kihanje (vzvratno kihanje), ki se imenuje tudi mehanosensibilni aspiracijski refleks, vdihavalno paroksizmalno dihanje in faringealni gag refleks, je pri psih pogosta težava pri dihanju. Pri majhnih pasmah se pogosteje dogaja, morda zato, ker imajo manjše grlo in sapnico.

Pasme brachycephalic (ploskega obraza), kot so mopsi in buldogi, imajo podolgovate mehke brbončice in občasno sesajo nebo v grlo, kar lahko sproži epizodo povratnega kihanja. Na srečo je pri muckah takšno stanje zelo redko.

Kaj gledati in poslušati

Pri običajnem kihanju se zrak iztisne skozi nos. Kot že ime pove, pri vzvratnem kihanju zrak hitro in hrupno potegne skozi nos. Nekateri psi kihajo vzvratno tako pogosto, da je to nekaj povsem običajnega. Tako kot je kihanje za mnoge ljudi del življenja, je tudi vzvratno kihanje del življenja mnogih psov.

Zvok povratnega kihanja je običajno nenaden in je lahko precej osupljiv, zato mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov mislijo, da se njihov pes bodisi duši bodisi ima napad astme.

Pes, ki kiha v obratni smeri, bo pogosto miroval z razmaknjenimi sprednjimi nogami, iztegnjenim vratom ali glavo nazaj in z izbuljenimi očmi. Ponavadi panični lastniki reagirajo tako, da svojega ljubljenčka odpeljejo k veterinarju.

Epizode povratnega kihanja lahko trajajo od nekaj sekund do minute ali dveh. Takoj, ko mine, pes spet normalno zadiha, se obnaša, kot da se nič ni zgodilo, in gre po svoje.

Poglejte si video dr. Karen Backer (v angleščini), ki razloži povratno kihanje:

Vzroki za vzvratno kihanje

Povratno kihanje povzroča krč v grlu in mehkem nebu. Krč sproži draženje žrela, požiralnika ali grla. Najpogostejši sprožilci vključujejo:

  • Vznemirjenje
  • Nestropnost
  • Preveč otesnjena ovratnica
  • Vlečenje povodca

Povzročajo ga tudi dražilci okolja, kot so: cvetni prah, parfumi, gospodinjske kemikalije ali čistila, razpršila za prostor, dišeče sveče ali vtičniki ali celo nenadna sprememba temperature.

Redko lahko pride do okužbe dihal ali kroničnega smrkanja nosu, ki ga povzroči stanje.

Kako pomagati psu pri vzvratnem kihanju

Povratno kihanje redko zahteva kakršno koli zdravljenje. Takoj, ko epizoda mine, se situacija reši. Ker pa lahko povratno kihanje povzroči, da je vaš pes precej zaskrbljen, je pomembno, da ostanete mirni. Pogosto največja težava, ki jo veterinarji vidijo, odziv panike pri psu, ki ga je sprožil strah lastnikov vsakič, kadar kihne. Pomembno je vedeti, da je večina psov precej občutljivih na človeška čustva.

Naj povem mojo osebno izkušnjo:
Moj Shih Tzu z imenom Tango vzvratno kiha že od časa mladička. Takoj, ko sem spoznala, kakšno stanje je to, mu sedaj lahko brez težav pomagam. Ob epizodi povratnega kihanja, lepo stopinj do njega, mu s prstom nežno zaprem eno nosnico. Tango pogoltne slino in se takoj pomiri. Malce ga še 'pocrkljam' in pomirim. Nato je naprej vse popolnoma normalno 🙂

Če čutite, da morate med epizodo kihanja za svojega psa nekaj storiti, mu lahko nežno masirate grlo, da pomagate krču. Lahko poskusite tudi s prsti nežno na kratko prekriti nosnice. Zaradi tega bo kuža naredil požrl slino, kar lahko pomaga odstraniti draženje in preneha kihati.

Če se epizoda ne konča hitro in ste prepričani, da vas pes ne ugrizne, poskusite nežno položiti prste na njegov jezik in pritisniti navzdol. To bo povzročilo, da bo na široko odprla usta in pripomogla k učinkovitemu premikanju zraka skozi nos, kar bi moralo ustaviti kihanje v obratni smeri. Resnica je, da so tovrstne intervencije običajno nepotrebne in lahko celo povečajo stres vašega psa (in vašega).

Prepoznavanje sprožilcev

Priporočamo, da ste pozorni, kdaj pride do povratnega kihanja, kje je vaš pes in kaj počne tik pred začetkom ali takoj, ko se začne. Če lahko prepoznate sprožilce njegovih epizod povratnega kihanja, lahko težavo odpravite ali omilite.

Primer: Kuža je v hladnih zimskih dneh vsakič, ko so odprla vhodna vrata, kihal nazaj. Nekateri pričnejo vzvratno kihati, ko se ponoči nenadoma zbudijo. Zato pazimo, da jih med spanjem ne motimo.

Kdaj vključiti svojega veterinarja

Če vzvratno kihanje vašega ljubljenčka postane kronična težava ali pa so epizode vse pogostejše ali daljše, priporočamo, da se dogovorite za sestanek z veterinarjem. Slednji bo preveril, če se v dihalih nahaja morebiten tujek - na primer lisičji rep - v nosu ali dihalih; nazalni raki, polipi ali tumorji; pršice; propadajoči sapnik; psarniški kašelj ali okužba dihal.

Če lahko med epizodo psa posnamete na video, lahko vašemu veterinarju pomaga ugotoviti, ali gre za vzvratno kihanje ali morda za kaj drugega. Če ima vaš pes daljše epizode kihanja v obratni smeri, izcedka iz nosu ali drugih težav z dihanjem, je čas, da se dogovorite za sestanek z veterinarjem.

Če slučajno imate muco, za katero se zdi, da ima prepogoste epizode vzvratnega kihanja (stanje pri mačkah je zelo redko) je pomembno, da raziščete možnost mačje astme ali okužbe zgornjih dihal.

Psi imajo občasno vzvratna kihanja. V veliki večini primerov se epizode rešijo same in ni se česa bati. Ko enkrat razumete, kaj se dogaja, se lahko sprostite in pomagate svojemu psu.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico