Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Večino časa so zaspančki v pasjih očeh normalni in ni razloga za skrb. Vendar pa so nekatere vrste očesnih motenj lahko resnejše …

Normalna očesna vlaga

Najpogostejši vzrok za vnetje očesa pri psih je le neškodljiva "očesna goba" ali košček skorje, ki nastane iz posušenih solz, običajno med spanjem vašega psa. Zaspančki so še posebej pogosti zjutraj ali po dolgem spanju. Dokler oči vašega psa niso rdeče in ne kaže znakov neugodja (mežikanje, drgnjenje oči, zelo občutljiv na svetlobo), je verjetno, da so njegove oči povsem zdrave.

Konjuktivitis (rožnate oči)

Tako kot ljudje lahko tudi psi razvijejo konjunktivitis ali rožnato oko. To je okužba prozorne membrane, ki prekriva beli del zrkla. Eden od pogostih simptomov konjunktivitisa je izcedek iz oči, ki je lahko včasih podoben običajnim očesnim izpuščajem vašega psa. Vendar je velika razlika, na katero morate biti pozorni ta, da je očesni izcedek, ki ga povzroči konjunktivitis, običajno zelen, rumen ali moten, namesto normalno prozoren.

Medtem, ko so rožnate oči pogoste in jih lahko zdravite z domačimi zdravili ali pa se pred tem posvetujete z veterinarjem. Pogoste okužbe oči pa so lahko znak težave drugje v telesu.

Suhe oči

Suho oko ali keratokonjunktivitis sicca (KCS) je resnejša težava, ko imunski sistem vašega psa napade solzne žleze. Nezdravljen KCS lahko povzroči nelagodje in celo slepoto.

Pri suhem očesu postanejo oči rdeče in boleče zaradi pomanjkanja solz. Lahko se razvijejo tudi razjede. Ker je solz manj, se oči trudijo prekomerno kompenzirati in proizvajajo več sluzi. Ta sluz se lahko pojavi kot očesni izcedek, ki je v tem primeru običajno belo-siv.

Če torej opazite veliko belo-sive sluzi, ki se nabira okoli oči vašega psa, prosite veterinarja za oftalmologijo, da vas pregleda.

Kako ravnati z očesnimi zaspančki?

Očesne okužbe in resnejše očesne bolezni, ki lahko povzročijo vnetje oči, kot je suho oko, potrebuje veterinarsko oskrbo.

Če samo želite obvladati običajne očesne zaspančke, ko se vaš pes zbudi, preprosto vsako jutro na kratko obrišite psu oči z vlažno krpo. Redno strizite dlako okoli oči svojega psa, da preprečite nabiranje dražilnih snovi, kot je prah.

Izogibajte se uporabi čistilnih izdelkov na osnovi kemikalij, repelentov proti žuželkam, šamponov ali mil, ki lahko dražijo oči. Poleg tega bodite pozorni na svojega psa glede simptomov očesne bolezni, kot so rdečina, nelagodje ali izcedek.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico