Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Kadar mačke predejo, ljudje ponavadi to povezujemo z užitkom oziroma kot nekakšen mačji nasmeh. Vendar pa mačje predenje veliko bolj komplicirano, kot se zdi na prvi sluh in pogled. Zakaj?

Mačke ne predejo le takrat, ko so vesele, ampak tudi takrat, ko so v stresu. Tako so dognale nedavne raziskave nutricionistov podjetja Purina. Dokazi kažejo na to, da mačje predenje ni samo metoda komuniciranja, ampak tudi način, da premagujejo stres in boleče situacije. Recimo obisk veterinarja ali kadar kotijo.

Mačji mladički se skotijo slepi in gluhi, zato potrebujejo posebne vibracije, da lahko komunicirajo z mamo. Nizke ferkvence mačjega predenja sprožajo serijo vibracij znotraj njihovega telesa zato, da lahko pomirijo svoje dihanje, celijo poškodbe in morebitne bolečine.

Ne samo, da predenje pomirja mačko, ampak ima številne prednosti tudi za lastnika. Slednji imajo kar 40 odstotkov manjšo možnost, da doživijo kap ali pa imajo težave z visokim krvnim pritiskom.

Kako mačke predejo?

Raziskave kažejo na to, da mišice mačke premikajo glasilke in medtem, ko dihajo, gre zrak mimo teh vibrajočih mišic, kar povzroča zvok predenja.

Verjetno pa niste vedeli, da takrat, ko mačke predejo, lahko tudi brez težav mijavkajo. Vse to zaradi majne ter fleksibilne kosti, najdene v glasilkah. To omogoča velikim mačkam, da povzročajo globok zvok. Domače mačke pa te zmožnosti nimajo, saj imajo to kost zakrnelo.

Raziskovalci so nedavno ravno tako potrdili, da obstaja še drug način predenja, in sicer tako imenovano 'socialno predenje'. Slednje se sproži takrat, ko so mačji mladiči v stresu in jih želijo pomiriti.

Ja, mačke so čudovita bitja in nekaj prav posebnega <3

Lep mačji pozdrav in MIJAW do prihodnjič ?

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico