Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Mnogi pravijo, da je sreča speči mladiček. Morda je to razlog zakaj 56 % ljudi spi s svojimi hišnimi ljubljenčki. Toda morda je nenavadno in srhljivo, če se zbudite sredi noči in vidite svojega psa, ki strmi v vas, medtem ko spite.

Pasji starši se sprašujejo zakaj pes spi z odprtimi očmi. Tudi znanstveniki še niso ugotovili natančnega razloga. O tem obstaja nekaj domnev in teorij. To je tisto, kar bomo odkrili, ko bomo šli čez!

Pes spi z odprtimi očmi: ampak najprej, koliko ur spijo psi?

V povprečju večina psov spi približno 12 do 14 ur na dan. Dolžina se razlikuje glede na starost, pasmo in prehranjevalne vzorce. Mladi kužki potrebujejo nekaj več časa za spanje, saj si morajo opomoči po naporni igri ali treningu. Večina jih spi od 18 do 20 ur na dan.

Več starih kužkov bo morda potrebovalo več spanca, saj se zlahka utrudijo. Toda večina manj spi, ker niso več tako aktivni kot prej.

Pasma psa vpliva tudi na to, ali pes veliko spi ali ne. Velik hrt, vključno z lovskim ali delovnim tipom, manj spi. Nekateri primeri so beagli, boksarji in nemške doge. Za opravljanje določenih nalog morajo biti pozorni in dlje časa budni.

Mali kužki, kot so čivava, pudelj ali pomeranec, imajo gumb za vklop ali izklop. Po polnem načinu igranja lahko globoko zaspijo, ko bi mignili z očesom. Potrebujejo veliko energije, da ohranijo svoje drobno telo aktivno. Zato ponavadi spijo dlje.

Prehranjevalni vzorci vašega psa prav tako vplivajo na to, kako dolgo vaš pes zaspi. Če vaš kuža jé enkrat na dan, bo morda dremal manj. Če jé dvakrat na dan, ponavadi drema več. Lahko tudi zgodaj odide v posteljo in se zbudi.

Ali je normalno, da psi spijo z odprtimi očmi?

Tako kot ljudje tudi psi običajno spijo z zaprtimi očmi. Takšna izjava je bila dejstvo, v nasprotju s tem, kar večina od nas misli.

Ljudje spimo s spodnjo in zgornjo veko skupaj. Tudi psi pogosto spijo tako. Dejstvo je tudi, da nekateri spijo z odprtimi očmi. Približno 20 % ljudi, vključno z dojenčki. Živci na njihovem obrazu lahko preprečijo, da bi se veke med spanjem popolnoma zaprle.

Torej tudi psi spijo z odprtimi očmi? Največkrat se izkaže, da gre za iluzijo! Tretjo veko imajo dvoživke, ptice, psi in plazilci. Oko mežika in se obrne nazaj. Torej se zdi, da je zrklo izpostavljeno.

Zakaj psi spijo z odprtimi očmi?

Običajno vidimo naše kosmate prijatelje, kako spijo z enim ali obema odprtima očesoma. Velikokrat je neškodljivo. Lahko pa je tudi posledica zdravstvenega stanja. Spodaj bomo podali nekaj dejstev in nasvetov, če morate svojega kosmatega prijatelja pripeljati k veterinarju.

Katera pasma psov spi z odprtimi očmi?

Nekatere pasme psov ne morejo popolnoma zapreti oči. Torej spijo z delno odprtimi očmi.

Psi s kratkimi obrazi, kot angleški buldog ali shih tzu, imajo plitve očesne vdolbine. Kot taki med spanjem ne morejo nadzorovati svojih obraznih mišic.

Spanje z odprtimi očmi je naravna reakcija pri lovskih pasmah, kot sta beagle ali doge. Biti morajo na straži, pripravljeni na lov ali previdni pred vsiljivci v kratkem času.

Ali psi sanjajo?

Pes lahko spi z odprtimi očmi, če sanja. Da, psi sanjajo tako kot ljudje. Podzavestno se odzivajo na slike, ki jih vidijo v sanjah. Večino časa bodo drhteli ali trzali z nogami. Drugi lajajo in se zbudijo.

O čem sanjajo psi, ostaja skrivnost. Težko je videti, kaj je v glavi, ker ne govorijo kot mi. V svojih sanjah verjetno podoživljajo dnevne izkušnje in običajne dejavnosti. Na primer, speči pes lahko laja, ko sanja o sosednji mački.

Psi imajo lahko slabe ali dobre sanje. Kuža, ki spušča vznemirljiv hrup ali miga z nogo, verjetno dobro fantazira. Če joka ali renči, je to lahko nočna mora.

V vsakem primeru je najbolje, da ne motite svojega sanjajočega kužka. Morda vas bo zamikalo, da bi jih zbudili. Toda morda ne boste želeli tvegati, da bodo napadli.

REM spanje

Naši kosmati prijatelji posnemajo naš vzorec spanja. Edina razlika je v tem, da imajo psi krajši cikel spanja kot ljudje. Obstajata dve stopnji spanja - NREM in REM.

Pas se začne s fazo hitrega premikanja oči (NREM). Znana je tudi kot kratkovalovna ali počasna faza spanja. V tej fazi sta dihanje in srčni utrip počasna. Traja le deset minut.

NREM nadomesti spanje s hitrim premikanjem oči (REM). To je stanje globokega spanca, ko sanja vaš kosmati prijatelj.

V tej fazi lahko laja ali trza. Najpogosteje se mu oči delno odprejo. Veliko lastnikov hišnih ljubljenčkov zamenja fazo spanja z napadom. To je zato, ker je vaš kuža nezavesten in kaže podobne gibe.

Vendar pa so tukaj nasveti za razlikovanje pasjih napadov od REM spanja:

Kuža v fazi REM spanja je videti sproščen, z napol odprtimi očmi.
Pas, ki ima recidiv, se pogosto hitro premika, s popolnoma odprtimi očmi.

Nagon za preživetje
Odprte oči med spanjem so pametna strategija za veliko vrst. Trik daje plenilcem iluzijo, da ne spijo. Omogoča tudi, da se en del možganov spočije, drugi pa ostane pozoren. Vendar je treba še ugotoviti, ali katera od teh dveh strategij ohranja odprte oči našega psa med spanjem.

Obstaja še ena teorija, ki temelji na evoluciji. Živali morajo ves čas skrbeti za svojo varnost. Zato morajo ohraniti določeno stopnjo zavedanja situacije in poskušati med spanjem ne izgubiti popolne zavesti.

Ptice lahko letijo celo med spanjem, saj polovica možganov spi. Psi imajo široko zavest. Po dražljaju se hitro prebudijo. To je nagon za preživetje!

Tretja veka

Pasje in človeške oči imajo razlike in podobnosti. Oseba s popolnim vidom ima vid 20/20. Pasje oči vidijo ostreje pri 20/75. To pomeni, da lahko vidi stvari 75 metrov stran.

Vendar imajo nekateri psi slab vid, tako kot nekateri ljudje. Ljudje lahko nosijo očala, da bolje vidijo, psi pa ne. Človeško oko ima tri stožce za prepoznavanje modre, zelene in rdeče. Pasje oko ima samo dva stožca.

Njegov dvobarvni vid lahko razloči le modro in rumeno. Vaš kosmati prijatelj bo težko videl rdečo barvo. Spanje psov z odprtimi očmi je le iluzija. Ne vidimo zrkla. Namesto tega je tretja veka.

This image has an empty alt attribute; its file name is SaneBlandAnhinga-size_restricted.gif
Delovanje tretje veke

Da, vaš kuža ima tretjo veko, niktno membrano, ki se nahaja za zunanjo veko. Mežikne, ko so oči zaprte, in se umakne, ko so oči odprte.

Nekatere živali, kot so ptice, lahko nadzorujejo niktacijsko membrano svojih oči. Toda naši kosmati prijatelji tega ne zmorejo. Tretja veka se psu samodejno znova odpre, ko se njegovo oko zapre. Zdi se, da je nenaravno. Najbolje pa pojasni, zakaj psi spijo z odprtimi očmi.

Zdravstveni pogoji

Več zdravstvenih stanj izključuje spanje psa z odprtimi očmi. Vaš kosmati prijatelj ima morda očesno motnjo, zdravstveno težavo ali poseben medicinski poseg.

Češnjevo oko
Niktirajoča membrana ali tretja veka kužka s češnjevim očesom je morda padla z mesta. To je prirojena očesna nepravilnost, ki je pogosta pri beaglih, buldogih in koker španjelih. V tem stanju membrana ne deluje pravilno. Ko pes zapre oči, ostane stalno odprt, kar ustvarja iluzijo zrkla.

Jasen znak, da ima vaš kuža češnjevo oko, je oteklina. Nabrekla membrana je podobna veliki češnji. Češnjevo oko lahko povzroči suhost oči in poškoduje vid vašega psa. Kirurgija je edino zdravilo za to očesno motnjo.

Epilepsija
Epilepsija je epileptična motnja pri ljudeh. Za omenjeno motnjo lahko trpi tudi naš kosmati prijatelj. Psi z epilepsijo imajo običajno blage napade. Ti se imenujejo petit mal napadi.

Med takim dogodkom se lahko vaš pasji prijatelj slini ali trese. Lahko leži na tleh z neizostrenimi očmi. Daje vtis, da vaš pes spi z odprtimi očmi.

Nekatere pasme psov, ki so nagnjene k epilepsiji, so:

  • Belgijski Tervurens
  • Bernski planšarski psi
  • Angleški špringer španjeli
  • Zlati prinašalci
  • Labradorci
  • Šetlandski ovčarji

Različna zdravila za pse lahko preprečijo epileptične napade. Najboljša stvar, ki jo lahko naredijo starši epileptičnega psa, je, da zavarujejo svoje domove kot za dojenčke, da se izognejo poškodbam med ponovitvijo.

Nespečnost
Nespečnost pomeni težave s spanjem. Pri ljudeh je to običajno posledica anksioznosti, depresije ali stresa. Ko se med psi pojavi nespečnost, je to lahko znak druge zdravstvene težave.

Hud primer bolh, bolečine v sklepih ali okužba sečil lahko vašemu psu prepreči spanje. Sprožilca sta lahko tudi nezadostna telesna vadba in duševna stimulacija. Nespečnost pri psih lahko povzroči degeneracijo možganov ali kognitivno disfunkcijo.

Zdravilo za takšno motnjo je zdravljenje osnovnega vzroka.

Lagophthalmos
Lagophthalmus je fiziološko stanje, ki ga povzroča paraliza obraznih živcev. Psi s takim zdravstvenim stanjem ne morejo zapreti zgornje in spodnje veke. Zato spijo kot zajci, kar pomeni grška beseda Lagos. Vaš kosmati prijatelj se lahko rodi z lagoftalmusom ali pa sčasoma napreduje.

Motnja je najpogostejša pri pasmah psov, kot so Lhasa Apsos, Pekinezer, Mops in Shih Tzu. Kuža z lagoftalmusom potrebuje posebno obravnavo, saj so lahko v nasprotnem primeru dolgotrajne poškodbe. Sem sodijo suhe oči, telesna poškodba ali nezaščitena zrkla. Korektivna metoda, kot je skrajšanje vek ali operacija, lahko odpravi nenormalnost.

Narkolepsija
Narkolepsija je zdravstveno stanje, ki prizadene pasje možgane. To je nezmožnost nadzora cikla spanja in budnosti. Narkoleptične epizode pri psu vključujejo nenaden kolaps med telesno aktivnostjo. Po nekaj sekundah ali minutah se pes nenadoma zbudi, kot da se ni nič zgodilo.

Kuža z narkolepsijo spi z odprtimi očmi. To je zato, ker je njegov spanec nenormalen. Je zelo dedna motnja.

Jazbečarji, dobermanski pinči, labradorci in pudlji so pasme psov, ki pogosto podedujejo narkolepsijo. Narkolepsija je neozdravljiva, čeprav lahko zdravila zmanjšajo pogostost njenih napadov.

Tako kot pri epilepsiji pri ljudeh je najboljša stvar, ki jo lahko naredi starš epileptičnega psa je, da zaščititi svoje domove kot za dojenčke.

REM vedenjska motnja
Vedenjska motnja REM pomeni burne reakcije psa v sanjah. Učinki lahko vključujejo lajanje, grizenje, žvečenje, renčanje, tuljenje ali premikanje udov. Najslabši scenarij je pes, ki se zaleti v zid ali hodi v spanju.

Naš kosmati prijatelj pogosto sanja. Zaradi tega renčijo ali trzajo. Toda če se sanje ponavljajo pogosto in se reakcije poslabšajo, je to vedenjska motnja REM.

Njeni glavni vzroki so tesnoba, zdravila za pse, s tem povezana bolezen ali stres. Vedenjska motnja REM povzroči tudi nenormalen spanec. Torej kuža s takšno motnjo spi z odprtimi očmi. Nekatera zdravila lahko omejijo napade. Toda dejansko zdravilo je zdravljenje vzroka.

Apneja v spanju
Tako kot ljudje lahko tudi naš kuža trpi za spalno apnejo. 10 do 20 sekund lahko med spanjem ne diha. Potreba po zraku bo prebudila vašega kužka. To močno vpliva na njegov cikel spanja, če napadi trajajo.

Najpogostejša vzroka spalne apneje pri psih sta alergija in debelost. Pri nekaterih pasmah, kot so psi s ploščatim nosom, je to lahko posledica ovir v dihalnih poteh.

Angleški buldogi in mopsi so zelo nagnjeni k takšni motnji. Spet moti cikel spanja in budnosti, kar povzroči, da pes spi z odprtimi očmi. Veterinarji pogosto priporočajo strožjo dieto in telesno vadbo. Namenjen je odpravljanju debelosti in preprečevanju apneje v spanju. Lahko tudi predpišejo zdravila ali izvedejo operacijo za odblokiranje obstrukcije dihalnih poti.

Zdravljenje pod anestezijo
Anestezija je zdravljenje za preprečevanje občutka bolečine, ki se običajno uporablja med operacijo. Ko je vaš kuža pod anestezijo, lahko spi z odprtimi očmi. To je zato, ker je v fazi spanja REM, za katero so značilne delno odprte veke. Zdravstveno stanje je le začasno. Sedacija lahko traja do 24 ur.

Kdaj nas mora skrbeti psi, ki spijo z odprtimi očmi?

Študije so pokazale, da je 9 od 10 psov, ki spijo z odprtimi očmi, zdravih. Ko vaš kuža deluje normalno in se srečno prebudi, vam ni treba skrbeti.

Vendar pa obstajajo časi, ko bi morali biti zaskrbljeni zaradi vzorcev spanja vašega kužka. Na kar morate biti pozorni so naslednji znaki:

  • težave s hojo ali je videti dezorientiran
  • zaspi ob čudnih urah in na nenavadnih mestih
  • Oči so rdeče, vnete, razdražene ali otekle

Če opazite te znake in vaš pes spi z odprtimi očmi, ga čim prej odpeljite k veterinarju.

Pasji spanec z odprtimi očmi: zaključek

Obstaja veliko razlogov, zakaj vaš pes spi z odprtimi očmi. Morda se na začetku zdi nenavadno in nekoliko zaskrbljujoče.

Vendar pa je pri psih pogost in vas ne bi smel skrbeti. Kljub temu se splača svojim psom posvetiti dodatno pozornost, medtem ko spijo. Če vašega psa med spanjem z odprtimi očmi spremljajo hitri nenadni gibi ali zaskrbljujoči zvoki, se boste morda morali posvetovati s svojim veterinarjem.

Pomagalo bi tudi, če boste uredili prehrano in gibanje vašega psa. Na ta način so lahko dovolj zdravi, da dobro spijo in spijo, ne da bi vas skrbelo tudi to.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico