Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Če radi objemate svojega pasjega spremljevalca in to redno, boste morda težko verjeli, da v objemu večina psov v resnici ne uživa. In če upoštevate razlike med fizično grajenost ljudi in psov, je enostavno razumeti, zakaj. Preprosto povedano, ljudje smo ustvarjeni tudi za objemanje. Stojimo pokonci in namesto sprednjih nog imamo roke. Psi stojijo na vseh štirih in nimajo rok.

Dejstvo, da jim fiziologija psov praktično onemogoča vrnitev objemov, je velik namig, da zanje to ni naravno. Če se zdi, da vaš pes uživa v objemu, je to verjetno zato, ker je dober kuža, ki se nezadovoljno strinja z vsemi vašimi čudnimi človeškimi vedenji 🙂 Pa brez zamere 🙂

Zakaj so lahko objemi za pse stresni?

Psi so aktivne živali, kar pomeni, da so njihovi udi prilagojeni za tek. Psi (oziroma bolje rečeno volkovi) v naravi veliko časa preživijo v teku - na primer tečejo po hrano ali bežijo pred plenilci. Ko objemate svojega kužka pa ga omejite in mu odstranite sposobnost pobega. Za mnoge pse je to sprožilec stresa.

Profesor psihologije in nevropsihološki raziskovalec Stanley Coren, doktor znanosti, avtor najbolje prodajane knjige "Inteligenca psov" v članku za Psychology Today to pojasnjuje tako:

»… [V] času stresa ali grožnje prva obrambna črta, ki jo pes uporablja, niso njegovi zobje, temveč njegova sposobnost bega. Strokovnjaki za vedenje verjamejo, da lahko odvzemanje psu takšnega ravnanja z njegovo imobilizacijo. Z objemom povečajo stopnjo stresa in, če se tesnoba psa močno poveča, lahko ugrizne. "

Stanley Core

Coren je postal presenečen, ko je našel tako malo objavljene literature o konceptu, ki je splošno znan med vedenjskimi strokovnjaki. Zato je z internetnim iskalnikom poiskal 250 naključnih fotografij ljudi, ki se objemajo s psi. Slike so morale jasno prikazovati obraz psa in niso smele vključevati drugih dejavnikov, ki bi lahko povečali stopnjo stresa psa.

Preučil je fotografije in ugotovil, da je skoraj 82% psov pokazalo vsaj en znak stresa, nelagodja ali tesnobe. Nekaj ​​manj kot 11% fotografij je pokazalo pse, ki so bili videti nevtralni ali neenakovredni glede objemanja, medtem ko jih je nekaj več kot 7% ​​prikazalo pse, ki so bili videti ugodno objemljeni.

"Podatke lahko povzamem preprosto, če rečem, da so rezultati pokazali, da internet vsebuje veliko slik srečnih ljudi, ki se objemajo z nezadovoljnimi psi," je zapisal Coren.

Nekaterim psom objemanje ugaja

Ni treba posebej poudarjati, da se vsi ne strinjajo s Corenom. Na primer, kot je za New York Times dejal terapevt za spremljevalce živalskega vedenja Corey Cohen: »Moji psi so radi, ko jih objemajo.« pravi, da ko psa objamemo, se dihanje psa upočasni in njegov pogled zmehča, kar je znak sprostitve napetosti. Zdi se, da se nekateri psi ob objemu celo nasmehnejo. Razlika je lahko posledica zaupanja in globine vašega odnosa s psom, ki ga objemate.

Mislim, da je to povezano tudi z individualno osebnostjo vašega psa. Tako kot nekateri ljudje ne marajo, da jih objemajo, tudi jaz mislim, da obstajajo nekateri psi, ki imajo preprosto raje božanje, kot da jih objamemo.

Tako se morda vaš kostmatinček počuti udobno, ko ga objemate, ali celo kaže znake, da uživa. Po drugi strani pa morda ne. Priporočam, da si vzamete čas, da opazite njegov odziv na vaše objeme ... opazite celo prefinjene spremembe in se ustavite, če se vam zdi neprijetno. Na splošno ni dobra ideja, da bi objeli psa, ki ga ne poznate.

Vir: https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201604/the-data-says-dont-hug-the-dog


Ste se kdaj vprašali, kako se rad poboža vaš pes?

Če ga skrbno ne opazujete, ko ga božate, lahko nehote sprožite negativna čustva pri svojem psu. Različne vrste božanja, na primer praskanje za ušesom ali božanje po glavi, se nam zdi skoraj enako. Za psa pa ni nujno, da ima enake izkušnje.

Študija iz leta 2014 je ocenila fiziološke in vedenjske odzive psov, da bi ugotovila, katere vrste božanja se jim zdijo dobre in katere ne. V raziskavi je sodelovalo 28 psov v zasebni lasti različnih pasem, starosti in porekla.

Vsak pes je bil opremljen z merilnikom srčnega utripa in pripeljan v sobo, kjer sta bila tako lastnik kot neznanec. Lastniku je bilo naročeno, naj prezre dogajanje, medtem, ko je neznanec sodeloval s psom in se ga dotikal na 9 različnih načinov 30 sekund hkrati. Vključenih je bilo 9 različnih dotikov:

  • Božati po rami
  • Božanje po prsnem košu
  • Božanje dela vratu
  • Božanje in držanje ležečega psa na tleh
  • Držanje za prednjo tačko
  • Božanje po vrhu glave
  • Praskanje po ritki oziroma na dnu repeka
  • Držanje za ovratnik
  • Pokrivanje gobca z eno roko


Študija je ugotovila, da psi ne uživajo omejenosti


Ko so pse pobožali po glavi ali tački, so pokazali pomirjujoče signale in preusmerili vedenje. Raziskovalci so te reakcije razlagali kot znake, da se psi počutijo neprijetno. Omeniti velja, da signali pomiritve niso vedno pokazatelji stresa. Glede na Whole Dog Journal:

»So pomembna vsakodnevna komunikacijska orodja za ohranjanje miru v družbenih hierarhijah in so pogosto predstavljena v mirnih interakcijah brez stresa. Ponujajo se v socialni interakciji za spodbujanje miru skupine in varnosti članov skupine. Kadar jih ponujamo skupaj z drugimi vedenji, so lahko tudi pokazatelj stresa. «

Kadar so bili psi zadržani na tleh (držali so jih za ovratnik ali so imeli pokrit gobec) ni presenetljivo, da so pokazali vedenje nemirnosti in premikanja. Sem so spadali dvig tace, pogled ali odmik in lizanje ustnic. Vsi psi so imeli tudi povišan srčni utrip - očiten znak stresa.

Ko je bilo interakcij konec, so se psi takoj stresli in raztegnili, kar je znak olajšanja in nadaljnji dokaz, da niso uživali v omejenosti, ne glede na to, kako nežen je bil dotik. Omeniti velja, da se nekateri psi med objemom zagotovo počutijo omejene.

Dotiki, ki so bili psom všeč, so vključevali božanje prsnega koša in ramen ter prijetne praske na koncu hrbtenice tik pred repom.

Kako pa se vaš kuža rad stiska? Če sploh?

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico