Za naročila nad 10 € GRATIS DOSTAVA s kodo: DOSTAVAPesMuca * Omejen čas trajanja.

Zagotovo ste že bili kdaj pred idejo, da bi svojemu kužku ali muci hitro pomagali in mu dala zdravilo, ki je namenjeno za ljudi. Ali pa so ti to svetovali v kakšni skupini oziroma na forumu. V dobro tvojega kužka ali mucka prosim ne počni tega na pamet. Ob nepravilni uporabi zdravil za ljudi, lahko pri kužku ali muci pride do hudih zapletov in celo smrti.

Res je, da veterinar kdaj za žival predpiše zdravilko, ki je namenjeno za ljudi, vendar ti ob tem poda tudi navodilo kakšen odmeren naj dobi, da ne bo nevaren za njo.

Zakaj so zdravila za ljudi nevarna za živali?

Zdravila, ki so namenjena za ljudi, se pri živalih drugače presnavljajo v jetrih. Seveda pa so odmerki, ki so namenjeni nam, za živali veliko premočni. Tako lahko že pol tablete pri majhnem kužku ali muci povzroči smrt.

Zdravila kot so naklofen ter apirin, pri živalih lahko povzročijo želočne razjede, krvavitve, odpoved ledvic, slabokrvnost ali celo smrt. Zelo nevarna sta tudi lekadol in daleron, ki vsebujeta paracetamol. Paracetamol pri ljudeh lajša bolečine in znižuje povišano telesno temperaturo, pri živalih pa povzroči zastrupitev ali celo odpoved ogranov in smrt.

Zato bodite previdni in se vedno posvetuj z veterinarjem.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico