Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Velikorat ste že verjetno slišali, da imajo psi šesti čut kar zadeva prepoznavanja slabih ljudi oziroma ljudi, ki ne marajo ali pa se bojijo živali. Veš, kaj so nedavno na to temo razkrili znanstveniki?

Z veliko zagotovostjo lahko povemo, da so psi eni izmed najboljših psihiatrov in hkrati detektivov. Nedavno pa so znanstveniki dokazali, da pes prepozna slabega človeka. Kaj? Ja, res je ...

Akoko Takaoka iz Kyoto University iz Japonske je naredil zelo dober eksperiment. V tem eksperimentu je želel dokazati ali ovreči ravno dejstvo, ali bo pes zaupal človeku, ki se je zlagal. Kako se je poskus izvedel?

Skrbnik kužka je psa poklical in mu pokazal zaboj s hrano. Takoj, ko je pes pritekel k njemu, mu je pokazal drugi zaboj s hrano. Pes ni vedel kaj se dogaja ...

Povsem znano je dejstvo, da pes zaupa sugestiji človeka in tokrat je pes zaupal sugestiji lastnika. Takrat, ko le ta postane nekonsistentna in pa nezanesljiva, je kuža zmeden. Pes je postal živčen in zmeden in naslednjič ga ne bo ubogal. Pes namreč prepozna lažnivca in mu ne zaupa več. Pri eksperimentu je sodelovalo 34 psov in vsi so pokazali isto reakcijo - naslednjič niso več zaupali in ubogali.

Kako se torej pes obnaša v primeru, da lastnik z njim grdo ravna?

Naredili so preprost test, in sicer je skrbnik psa prosil dva raziskovalca, da sta pomagala odpreti zabojnik s hrano. V prvem primeru je prvi prostovoljec pomagal, drugi pa je ostal pasiven. Slednji se je ravno tako nesramno vedel do lastnika. Nato so psa raziskovalci želeli pocrkljati s piškotkom - pes je vzel priboljšek iz rok samo prijaznega raziskovalca, medtem, ko je nesramnega lastnika ignoriral.

Zanimivo, kajne?Raziskovalci so tako dokazali, da psi povsem razumejo interakcijo in kako delujejo socialni odnosi.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico