Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri psu z odraščanjem spreminja njegovo obnašanje in karakter. Pasji mladiček nas postavi pred veliko izzivov, zato je dobro vedeti kaj je značilno za njegovo določeno starostno obdobje.

Kdaj pes ni več mladič, vidimo že po njegovih fizičnih spremembah. Do približno šestega meseca mu izpadejo mlečni zobje, ki jih nadomestijo stalni. Počasi se nauči potrebo opravljati zunaj ter njegovo puhasto dlako zamenja prava. Razvitost psa se spreminja tudi glede na njegovo pasmo. Manjši psi hitreje odrastejo kot večji. Nekje med dvanajstim in osemnajstim mesecem starosti pa naj bi vsi dosegli čustveno in osebnostno zrelost.

Rojstvo do štiri tedne

Ko se pes skoti ima že razvit čut za dotik in okus. Takrat pa je za njega tudi najbolj pomembna bližina mame. Do okoli drugega tedna starosti je mladiček popolnoma nesamostojen in zelo občutljiv.

Po drugem tednu začnejo razvijat voh, sluh in postopoma odpirat oči, začnejo jim rasti zobje. Do nekje četrtega tedna se počasi postavijo na noge in začnejo s prvim lajanjem.

Štiri do dvanajst tednov

Zelo pomemben čas za prvo socializacijo mladička. V tem obdobju je pomembno, da mladiček spozna druge ljudi in pse. Pomembna je tudi igra, ker se mladiček začne zavedati svoje okolice in tega kdo mu je všeč in kdo ne.

V obdobju od štirih do šestih tednov na mladiča najbolj vplivajo njegovi bratje in sestre iz istega legla. Z njimi se nauči kako se mora obnašati in biti pes.

Med četrtim in dvanajstim tednom se uči odnosa z ljudmi. Tako je v tem obdobju pomembno, da mladič dobi samo pozitivne izkušnje z njimi.

V času od sedmega do devetega tedna mladiček razvije vsa čutila. Okoli desetega tedna pa lahko prič izkusi strah. Če se zgodi, da ga slučajno doživi, obvezno potrebuje podporo in pozitivno nadomestilo.

Z učenjem osnovne vzgoje mladiča lahko začnemo med devetim in dvanajstim tednom starosti. Takrat naj bi bil mladiček najbolj osredotočen na svojega lastnika.

Tri do šest mesecev

Med obdobjem od tri do šest mesecev se mladič poskuša uveljaviti v svojem ''tropu'' oziroma družini. Poskuša postaviti dominanco tako pri drugih psih kot svojih lastnikih. To je tudi obdobje, ko se prične grizenje vseh stvari, hkrati pa tudi obdobje, ko pride do drugega vala strahu pri mladičku.

Šest do osemnajst mesecev 

Obdobje pasjega mladiča, ki ga lahko poimenujemo pasja puberteta. To je čas v katerem pes preizkuša meje in svoje lastnike postavlja pred dodatne izzive. Osnovne ukaze, ki jih je prej res dobro znal, v tem obdobju velikokrat ''pozabi''. Od nekje sedmega meseca naprej začne tudi raziskovati širši teritorij in pokaže prvi nagon po spolnosti.

Prosim imej v mislih, da so te podatki zgolj informativne narave. 🙂 S tvojim kužkom ni nič narobe, če katerega od vedenj ni v zgoraj napisanem obdobju. Veseli bomo, če z nami deliš kakšno fotografijo svojega kužka. 🙂

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico