Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Ko se mi počutimo slabo, si izmerimo telesno temperaturo. Kaj pa bi naredili pri psu? Bi mu znal izmeriti njegovo telesno temperaturo? Ali veš kolikšna mora biti?

Telesna temperatura je pokazatelj, kako se počutimo. Telesna temperatura psa je višja od naše in se giblje med 37,5 °C in 39 °C. Seveda je odvisna od spola, pasme, starosti, fizioloških značilnosti ter imunskega sistema.

Manjši psi imajo po navadi višjo temperaturo kot veliki psi. Lahko pa se zgledujemo po standardih:

Mladiči majhnih in pritlikavih pasem od 38,6 °C do 39,3 °C
Mladiči velikih pasem od 38,2 °C do 39 °C
Odrasli majhni psi od 38,5 °C do 39 °C
Odrasli veliki psi od 37,4 °C do 38,3 °C
Odrasli srednje veliki psi od 37,5 °C do 39,5 °C

Zakaj ima moj pes povišano temperaturo?

Razlogov je lahko veliko, najpogostejši pa so: vnetja, okužbe z bakterijami, virusi ali paraziti. Eden od razlogov je lahko tudi ta, da je pes pod stresom oziroma ima kakšno drugo poškodbo.

Ne dolgo nazaj so zdravstveno stanje psa določali preko njegovega smrčka. Če je bil smrček suh, naj bi bil to razlog za skrb in obisk veterinarja. Vendar temu na srečo ni tako. Pes ima smrček lahko suh, ker si ga iz različnih razlogov ni polizal in navlažil.

Kako psu izmerim temperaturo?

Za merjenje temperature pri psu lahko uporabiš običajen elektronski termometer, ker je pri njem rezultat meritve hitreje na voljo. Psu se telesno temperaturo meri rektalno, kar mu seveda ni najbolj prijetno. Temperaturo se mu meri v stoječem stanju ali tako, da pes leži na boku. Pri merjenju bodite sproščeni in ne vznemirjajte še dodatno psa. Ne silite ga, ker ga lahko poškodujete!  Če vam ne uspe ga raje odpeljite k veterinarju, ki bo to opravil zelo hitro in najmanj stresno.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico