Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Eden izmed najpomembnejših delov nege psa je zagotovo striženje krempljev. Nekateri psi ne potrebujejo striženja, ker si kremplje dovolj zbrusijo na asfaltu ali drugih trdih površinah, spet drugim pa je potrebno kremplje striči večkrat mesečno.

Ali ste vedeli, da predolgi kremplji psa ovirajo pri hoji ter lahko vodijo v deformacijo tačk? Veliko ljudi pa pozabi tudi na peti krempelj, ki si ga pes ne more sam zbrusit na trdih površinah in ta se lahko celo zaraste v kožo, če ga ne krajšamo redno.

Kdaj so kremplji predolgi?

To lahko ugotovimo na enostaven in hiter način. Pes naj stoji na ravni trdi površini. Če se kremplji dotikajo tal so predolgi. Drug način pa je ta, da če slišimo zvok krempljev, ko se pes sprehaja po parketu to zagotovo pomeni, da so le-te predolgi.

Kako naj skrajšam kremplje?

Za krajšanje krempljev potrebujemo posebne škarje oziroma klešče, ki krempljev ne bodo razcepile. Nekateri psi pa se jih res zelo bojijo zato obstajajo tudi posebni brusilci za kremplje.

Kremplje se lahko naučimo krajšati sami ali psa peljemo na krajšanje k veterinarju ali v pasji salon. Ko jih strižemo sami moramo biti zelo previdni. Hitro se lahko zgodi, da prerežimo preveč in takrat psa močno zaboli in začne krvaveti iz kremplja. Za ustavitev krvavenja je najbolje uporabiti poseben prašek, ki je temu namenjen. Pri striženju nam lahko pomaga tudi druga oseba tako, da psa drži. Konico kremplja vedno odrežemo pod kotom 45°, tako bo krempelj poravnan s tlemi, ko bo pes stal na njih.

Foto: fitdog.com

Pasji krempelj je sestavljen iz zunanjega trdega dela ter zelo občutljivega mehkega dela, ki se skriva v notranjosti. Psi, ki imajo svetle kremplje lahko ta notranji del vidimo. Pri temnih krempljih priporočam, da jih raje strizite večkrat po malo. Če ste psu prerezali preveč kremplja in je začel krvaveti, pri sebi pa nimate praška, ki bi zaustavil krvavitev to lahko storite tudi s koruznim zdrobom ali moko. Lahko pa manjšo krvavitev ustavite tudi z nekaj minut trajajočim pritiskom na rano.

Ne pozabite na koncu striženja psa pohvaliti in nagraditi! 🙂

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico