Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Verjetno ne rabim poudarjati, da so višje temperature naznanile sezono klopov. Tako so naši ljubljenčki spet močno ogroženi. Pa si prepričan/a, da znaš klopa tudi pravilno odstraniti?

Klopi so naše ljubljenčke nevarni, ker prenašajo bolezni. Klop je krvosesen zunanji zajedalec, tako s pitjem krvi lahko svojo težo poveča tudi do 100-krat. Za preživetje potrebuje primerno življenjsko okolje. Zadržuje se v visoki travi, gostem gozdnem podrastju ali na drugem nizkem grmičevju, kjer mirno čaka in preži na svoje žrtve. Klopi so najbolj aktivni so od aprila do konca maja. Najpogostejša bolezen, ki jo klop prenaša je borelioza. Obstaja pa še okoli 300 drugih različnih bolezni, ki jih prenaša.

Kako pravilno odstranim klopa?

V zgornjem videoposnetku si lahko ogledaš kako pravilno odstranit klopa. Ti pa vseeno še napišem:

Za odstranitev klopa vedno uporabi temu namenjeno pinceto, ker boš samo na tak način lahko odstranil/a celotnega klopa. V koži psa oziroma mačke ne sme ostati glava od klopa, ker lahko povzroči okužbo.

Med odstranjevanjem pazi, da ne boš klopa stisnil/a, saj s tem lahko povzročiš, da bo klop v kri tvojega ljubljenčka spustil še več bakterij kot jih je že. S pinceto klopa previdno primi za glavo (čim bližje koži) in nato ga naravnost ter z eno potezo odstrani. Klopa nikoli ne poskušaj izvleči samo z roko, ker tako lahko okužiš tudi sebe in najverjetneje ne boš odstranil celega klopa. V primeru, da se po odstranitvi klopa tvoj kuža oziroma muca nenavadno obnaša, pokliči veterinarja, ki bo po potrebi opravil preventivni pregled.

Svojega kužka ali mucka lahko pred klopi zaščitiš z različnimi proti parazitnimi izdelki za kužke in mucke. Jaz pri Jelly in Gummy uporabljam naravno zaščito. Kakšno? To ti povem naslednjič.

Nekaj dejstev o klopih...

  • Klop nima razvitega čutila voha. Orientira se s pomočjo toplotnih žarkov in ogljikovega dioksida, oboje pa sprejema s pomočjo posebnega čutila, ki je na prednjih nožicah.
  • Klop ne pade z dreves, tiči največ en meter visoko na rastlinju ali grmovju.
  • Klop prenaša različne bolezni, katere pa je odvisno od območja, kjer živi.
  • Da je klop v organizem prenesel kužni material v psa ponavadi opazimo šele, ko se pojavijo klinični znaki.

Vesela bom, če z mano deliš tvoje izkušnje s klopi. Lahko mi pišeš na info@lovingpaw.si ali pa na vseh socialnih omrežjih Loving Paw.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico