Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Naš Tango je že od nekdaj veliki zaspanček. Čeprav je izjemno energičen, vseeno potrebuje svoj spanec. Veliko ... ampak res veliko ur na dan. Kadar nismo na sprehodu ali pa mu ne mečemo igračk po stanovanju, večinoma trdno spi. Lahko bi rekli, da je pravi zaspanko ... vseeno pa ima vse pod kontrolo. Kako to? Kako psi pravzaprav spijo in kako sanjajo?

Psi spijo v povprečju od 12 do 18 ur na dan. Nekateri več, drugi manj. Vse je odvisno od fizične aktivnosti in pa nekoliko tudi od same aktivnosti pasme. Večja je pasma (bernardinci, novofundlanci itd.) potrebujejo veliko več spanca, kot manjše pasme. Vse zgolj zaradi tega, ker njihovo telo potrebuje več časa za regeneracijo.

Pomemben faktor pri spanju je tudi starost kužka. V kolikor se ljudem svetuje bioritem spanja, psi tega ne poznajo. Oni lahko enostavno spijo kjerkoli in kadarkoli.

Kakšne faze spanja imajo kužki?

Ravno tako, kot pri ljudeh, je tudi pri kužkih spalni vzorec sestavljen iz več faz. Poznamo fazo rahlega spanca, globokega spanca in REM fazo. Ljudje imamo čez noč od 4-5 faz po okoli 90 minut. Psi imajo tudi 20 ali več spalnih faz. Vsaka faza pa traja zgolj 15 minut.

Takrat, ko kuža globoko diha in mirno spi, pomeni, da se mu je znižal krvni pritisk, srčni utrip in telesna temperatura. Že po 10 minutah spanja lahko brez težav preide v REM fazo, za katero je značilno predvsem premikanje oči za zaprtimi vekami. Velikokrat se zgodi, da med spanjem naši kosmatinčki zalajajo, bevskajo, renčijo ali pa premikajo tačke. Iz tega izhaja naslednje vprašanje ...

Ali psi sanjajo?

Glede na to, da je možganska aktivnost in faza spanja precej podobna človeški, bi lahko trdili, da sanjajo. Žal pa tega znanstveniki še niso uspeli potrditi. Tako kot ljudje, je najtežje prebuditi kužka v REM fazi. Če nam to uspe, se lahko zgodi, da ne bo preveč vesel in živahen.

Za veliko večino psov spanje kjerkoli in kadarkoli ni težava. Zagovite mu le primerno ležišče ali prostor, kjer se bo počutil popolnoma varnega. Prilagodite aktivnosti skozi dan tako, kot jo kuža sam potrebuje.

Do prihodnjič en lep pasji pozdravček ?

 

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico