Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Ste se kdaj vprašali kako vidi vaš pes? Tako kot mi? Črno – belo? In ste mogoče vedeli, da psi televizijske slike ne vidijo kot povezano sliko, temveč serijo premikajočih slik? Zanimivo, kajne? 😀 Vam razložim kako dejansko vidijo te naše kosmate očke 😉

Mit, ki smo ga že vsi slišali, da psi vidijo črno – belo, ne drži. Psi vidijo barve, vendar ne vseh nians in spektrov kot jih vidimo ljudje. Strokovnjaki so raziskovali in ugotovili, a psi vidijo podobno kot ljudje z barvno slepoto. Ne razlikujejo med rdečo in zeleno ter ne zaznavajo tonov med oranžno in rumeno. Tako pes vidi žogo rdeče barve v rumenih tonih, travo, ki je zelena pa v sivih tonih.

psychologytoday.com barve

www.psychologytoday.com

Pasje oči, tako kot človeške, imajo palčke in čepke. Psi imajo bolj razvite palčke, medtem, ko ima človek bolj razvite čepke. Visoka razvitost palčk jim omogoča do štirikrat boljši vid v temi ali v zatemnjenih prostorih, kot je to omogočeno človeku.

petsgu.com barve

www.petsgu.com

Velika razlika v vidu je tui zarai položaja oči, ki so pri ljudeh bolj skupaj, pri psih pa je medočesna razdalja prevej večja. Zato ljudje bolje vidijo predmet, ki se nahajajo pred njimi in lažje ocenijo razdaljo. Psi pa težje fokusirajo predmete pred seboj in težko razločijo na kakšni oddaljenosti se predmet nahaja, imajo pa veliko večje vidno polje, saj se odpira tudi s strani.

Pravtako imajo psi težavo s podrobnostmi gledanega predmeta in določanjem oblike, saj pasji vid ni tako oster. Kar pes razloči na razdalji s 7. metrov, lahko človek razbere z razdalje 23. metrov.

Skratka; težko rečemo kdo vidi bolje. Ljudje bolje zaznavamo globino, barve in podrobnosti predmeta, medtem ko psi bolje vidijo v mraku, bolje zaznavajo premike predmetov in se na premike z očmi hitro odzivajo. Človeški vid je tako različen od pasjega... In kaj je najpomembneje – tako ljudem kot psom, vsakemu vid najbolje služi glede na njihove potrebe 😀

 

Pasji pozdrav! 😉

 

 

viri: www.hov-hov.si, www.uwsp.edu, www.vetinfo.com, www.petplace.com

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico