Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Ugriz kače je za psa resna in potencialno življenjsko nevarna situacija, ki zahteva hitro in ustrezno ukrepanje. V Sloveniji živita dve strupeni kači, gad in modras, ki lahko pri ugrizu sprostita strup. Čeprav so ugrizi redki, je pomembno vedeti, kako ravnati, če se zgodi, da vašega psa ugrizne kača.

1. Ohranite mirnost

Prvi korak je ohraniti mirnost. Vaš pes bo verjetno prestrašen, zato je pomembno, da ga pomirite. Če boste vi mirni, bo tudi pes manj vznemirjen, kar lahko zmanjša širjenje strupa po telesu.

2. Prepoznajte simptome ugriza

Znaki ugriza kače vključujejo oteklino na mestu ugriza, bolečino, krvavenje, slabost, slinjenje, šibkost in v hujših primerih tudi težave z dihanjem ali kolaps. Če opazite dva majhna predrtina, je to lahko znak ugriza strupene kače. Kljub temu, da se lahko simptomi pojavijo postopoma, jih ne smete podcenjevati.

3. Omejite gibanje psa

Po ugrizu je ključno, da omejite gibanje psa, saj bo s tem preprečeno hitro širjenje strupa po telesu. Če je mogoče, ga nežno dvignite in nesite do avtomobila. Če ga morate peljati peš, naj hodi počasi in mirno.

4. Ne sesajte strupa in ne stiskajte rane

Pomembno je, da ne poskušate sesati strupa iz rane ali stiskati mesta ugriza. To lahko poslabša stanje in povzroči dodatno škodo. Prav tako ne polagajte ledu ali uporabite turniketa, saj to lahko poslabša prekrvavitev in poškoduje tkivo.

5. Takoj poiščite veterinarsko pomoč

Čim prej odpeljite psa k veterinarju. Povejte veterinarju, da sumite na ugriz kače, saj bo to pomagalo pri hitri diagnozi in zdravljenju. Veterinar bo morda uporabil protistrup ali druge medicinske postopke za stabilizacijo psa. Čas je v takih primerih ključen, zato ne odlašajte.

6. Pripravite se na nadaljnje zdravljenje

Čeprav lahko veterinar stabilizira stanje, bo pes morda potreboval nadaljnje zdravljenje, kot so antibiotiki, zdravila proti bolečinam ali infuzija za podporo cirkulaciji. Prav tako boste morali opazovati psa za morebitne zaplete, kot so okužbe ali alergijske reakcije.

7. Preventiva je ključnega pomena

Da bi se izognili ugrizom kač, se izogibajte sprehodom po območjih, kjer so kače pogoste, še posebej v toplejših mesecih. Poskrbite, da bo vaš pes ostal na povodcu in ne bo brskal po visoki travi ali kamenju, kjer bi se kače lahko skrivale. Če živite na območju, kjer so kače pogoste, razmislite o tečaju prve pomoči za pse, ki vključuje tudi ukrepanje ob ugrizu kače.

Ugriz kače je resna nevarnost za vašega psa, vendar lahko s hitrim in pravilnim ukrepanjem preprečite resne zaplete. Ključ do uspešnega okrevanja je, da psa hitro odpeljete k veterinarju in da ostanete mirni. S previdnostjo in pripravljenostjo pa lahko tudi preprečite takšne situacije in zaščitite svojega ljubljenčka pred potencialno nevarnostjo.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico