Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Prišla je jesen in z njo tudi nalezljive bolezni pri psih. Zagotovo pa je ena izmed najbolj pogostih kužni kašelj. Pa bi ga znal/a prepoznat pri svojemu psu?

Kaj je kužni kašelj in kako se prenaša?

Kužni kašelj je zelo nalezljiva kužna bolezen zgornjih dihal pri psih. Povzročitelj te bolezni je lahko en ali več virusov. Pri okužbi je zelo pomembna dobra imunska odpornost psa.

Psi se s kužnim kašljem lahko okužijo zelo hitro. To se lahko zgodi že samo z izdihanim oziroma izkašljanim zrakom ali z bližnjim srečanjem okuženega psa.

Inkubacijska doba virusa je od dva dni do nekaj tednov. Klinični znaki pa trajajo od pet do deset dni. V tem času je tudi najbolj intenzivno izločanje povzročiteljev. Pes pa je kužen še teden ali več po prenehanju simptomov.

Kakšni so simptomi in znaki kužnega kašlja?

Pojavijo se nenadoma po navadi zvečer ali ponoči. Glavni simptom je močno kašljanje in se davljenje. Ob tem pa se pogosto pojavi tudi bruhanje bele pene in sluzi. Zato je prvih nekaj noči za lastnike neprespano. Ostali simptomi so: smrkanje, kihanje ter v nekaterih primerih celo izguba apetita in pomanjkanje energije.

Kašelj je slišati nekako takole:

Kužni kašelj ni smrtno nevaren. Vendar pa je vseeno potrebno o njem obvestit veterinarja in spremljati počutje psa. Pri lažjih oblikah tega virusa zdravljenje z antibiotiki ni potrebno, vendar vam bo preventivno veterinar dal zdravilo za lažje izkašljevanje.

V okužbe psa ne izpostavljajte težjim fizičnim naporom. Priporoča se tudi uporaba oprsnice, ker ovratnica pritiska na sapnik in tako povzroči še dodatno kašljanje.

Ali lahko preprečim okužbo?

Okužbe se ne da preprečiti. Če svojega psa cepite s cepivom proti kužnim boleznim (med temi je tudi kužni kašelj), vaš pes vseeno lahko dobi to bolezen, vendar v bolj mili obliki.

Moja osebna izkušnja s to boleznijo:
Okužili sta se obe moji psički. Najprej Gummy, nato še Jelly. Pri prvi se je stanje s kašljem po dveh nočeh umirilo, druga pa je še po enem tednu smrkala. Kašljanje sem jima lajšala s sirupom, ki sem ga dobila pri veterinarju. Dodajala sem jima tudi probiotike in pasji kokos. Recept za okrevanje je: veliko cartanja in počivanja. No pa kakšen odličen priboljšek. Torej le brez skrbi, če se vaš pes okuži. 😉

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico