Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Potovalna slabost pri psih je pogosta težava. Slabost zaradi vožnje ali avtomobila je pogostejša pri mlajših psih kot pri odraslih. Razlog je morda v dejstvu, da deli notranjega ušesa, ki sodelujejo pri ravnotežju, niso popolnoma razviti. Mladički pogosto "prerastejo" potovalno slabost, ko bodo stari približno 1 leto.

Številni odrasli psi med potovanjem postanejo zaskrbljeni ali celo slabi zaradi pomanjkanja kondicioniranja in močnih nenavadnih dražljajev, povezanih s premikanjem v vozilu. Psi, ki potujejo le enkrat ali dvakrat na leto (običajno ob obisku veterinarja), niso vajeni vožnje z avtomobilom in pogosto povezujejo vožnjo z avtomobilom s stresno izkušnjo, ki sledi.

To povzroča povečano tesnobo in stres ter lahko povzroči bruhanje in drisko. Mladički, ki doživijo travmatične ali zastrašujoče prve vožnje, lahko prihodnje potovanje povezujejo tudi s tem stresnim dogodkom. Nekateri psi imajo lahko zdravstvene težave, kot so okužbe srednjega ali notranjega ušesa ali vestibularne bolezni (bolezen vestibularnega predela, ki se nahaja v notranjem ušesu), zaradi katerih so nagnjeni k slabosti. Drugi morda jemljejo zdravila, ki lahko povzročijo bruhanje ali drisko.

Kako torej preprečiti potovalno slabost pri kužku? Najprej moramo razumeti, zakaj do tega pride in nato lahko zdravimo.

Kaj povzroča potovalno slabost pri psih?

Pasja potovalna slabost je pogostejša pri mladičih in mladih psih kot pri starejših psih. Ravno tako kot potovalna slabost prizadene več otrok kot odraslih. Razlog za to je v ušesni strukturi, ki se uporablja za ravnotežje - pri mladičih ni popolnoma razvita. To ne pomeni, da bodo vsi psi prerasli potovalno slabost ... čeprav mnogi bodo.

Če je prvih nekaj voženj z avtomobilom v življenju vašega psa povzročilo slabost (ima slabe spomine na bruhanje) se lahko stvar ponavlja tudi takrat, ko so ušesa popolnoma dozorela. Stres lahko prispeva tudi k potovalni slabosti.

Znaki potovalne slabosti psa

Psi se ne obarvajo tako neprijetno zeleno kot ljudje, ko doživijo potovalno slabost. Kljub vsemu obstaja nekaj znakov pasje potovalne slabosti, ki se jih lahko naučite prepoznati. Ti znaki so:

  • Neaktivnost, brezvoljnost ali nelagodje
  • Zehanje
  • Jokanje (cviljenje)
  • Prekomerno slinjenje
  • Bruhanje
  • Cmokanje ali oblizovanje ustnic

Zdravljenje pasje potovalne slabosti

Najboljši način za preprečevanje pasje potovalne bolezni je, da poskrbite, da je vožnja z avtomobilom za vašega psa čim bolj udobna.

Vaš pes bo občutil manj neprijetnih vidnih znakov, če bo med vašim potovanjem obrnjen naprej, namesto da bi gledal skozi stranska okna. Eden od načinov za zagotovitev tega je uporaba posebej oblikovanega varnostnega pasu za pse. Če se odločite, da se vaš pes pelje na sovoznikovem sedežu, ne pozabite, da zračne blazine predstavljajo potencialno nevarnost za pse. Čeprav ne morete biti prepričani, da bo vaš pes obrnjen naprej med vožnjo v potovalnem boksu, mnogi ljudje raje uporabljajo bokse zaradi varnosti – poleg tega imajo dodatno prednost, da zadržujejo vsebino ob morebitnem bruhanju.

Druga stvar, ki lahko vašemu psu pomaga pri potovalni slabosti, je, da spustite okna avtomobila za nekaj centimetrov, medtem ko se avto premika. To pomaga uravnotežiti zračni tlak v avtomobilu z zračnim tlakom zunaj, kar lahko pomaga zmanjšati slabost in nelagodje vašega psa. Poskrbite tudi, da bo avto hladen in dobro prezračen, saj lahko vroče ali zatohlo vozilo prispeva k neprijetnim občutkom vašega psa.

Eden od trikov, ki se uporablja za preprečevanje potovalne slabosti psa je omejitev porabe hrane vašega psa pred potovanjem. Obstajajo tudi različni prehranski dodatki, ki pomagajo zmanjšati občutek slabosti ali pa jo celo preprečijo.

Če se je vaš pes naučil povezovati vožnjo v avtomobilu z občutkom stresa in slabosti, lahko poskusite z različnimi tehnikami, da zmanjšate ta njegov strah pred potovanje. Te tehnike so:

  • Teden ali dva odmora od potovanj z avtomobilom
  • Zamenjava vozila, da se izognete povezovanju s preteklimi neprijetnimi izkušnjami
  • Na kratke izlete z avtomobilom do krajev, ki jih vaš pes uživa - recimo pasji park
  • Postopno razvijanje tolerance vašega psa do potovanj z avtomobilom; začnite tako, da svojega psa navadite približevati avtu, nato pa nekaj časa preživite v avtu z ugasnjenim motorjem. Ko je vaš pes pripravljen, se odpravite na kratke izlete (na primer okoli bloka), da razvijete toleranco, preden napredujete na daljše vožnje z avtomobilom.
  • Uporaba priboljškov, da postane avto zabaven kraj za vašega psa (vendar bodite previdni, da jih ne daste preveč in psu povzročite slabost)
  • Nakup posebnih igrač, v katerih vaš pes uživa in ima dostop do njih samo v avtu.

Zdravila proti potovalni slabosti psov

Psom, ki potovalne slabosti ne prerastejo in se ne odzivajo na vse morebitne prijeme, lahko koristimo tudi razna zdravila. Obstajajo različna zdravila brez recepta in zdravila na recept, ki lahko zmanjšajo simptome potovalne slabosti vašega psa. Naravna zelišča, ki pomagajo najdeš v članku TUKAJ: 5 zelišč, ki premagajo potovalno slabost kužka

Antihistaminiki, ki lahko zmanjšajo potovalno slabost psa, zmanjšajo slinjenje in nudijo pomiritev

Zdravila na recept, ki zmanjšujejo bruhanje in zagotavljajo pomiritev
Vsekakor se posvetujte s svojim veterinarjem, preden kupite katero koli zdravilo brez recepta za potovalno slabost psov. Morali boste poznati pravilen odmerek.
    Avtor LovingPaw

    Deli:

    Pravkar dodano na vaš seznam želja:
    moj seznam želja
    Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
    Pojdi v košarico