10 % VIKEND POPUST nad 15 €Koda: POP10

Kljub temu, da število skupaj živečih mačk in psov narašča, znanost ne ve veliko o dejavnikih, ki vplivajo na razumevanje teh dveh vrst.

Skupina znanstvenikov je pred tremi meseci objavila rezultate spletne ankete opravljene v 748 domovih, kjer sobivajo mačke in psi. Večina lastnikov je poročala o prijateljskem odnosu med vrstama. A je imela vodilno vlogo pri odnosu prav mačka 🙂 Analiza podatkov je pokazala, da so imeli mačji faktorji veliko večjo vlogo od pasjih. Med te faktorje sodijo starost, pri kateri je bil mački predstavljen pes, skupno hranjenje in igranje. Mlajša kot je bila mačka, bolje je sprejela psa in bolj prijateljski odnos sta vzpostavila. Udobje mačke ob psu se je izkazalo bistveno pomembnejše od udobja psa ob mački za nadaljnji dober odnos.

[trx_infobox style="regular" closeable="no" icon="icon-info"][/trx_infobox]

Vir: https://doi.org/10.1016/j.jveb.2018.06.043

Moja izkušnja..

Pred Bibo smo doma imeli črnega mucka Murija, katerega sem prav tako že omenila v svojih prejšnjih blogih. Muri je domoval nekaj let pri nas, nato pa smo dobili še psa (nemško-lovskega terierja). Čeprav gre za zelo ne-družinsko pasmo psa, je le-ta kot mladič in tudi kasneje želel sprejeti našega mačka. Večkrat se mu je poskusil približati in vzpostaviti kontakt - igro z njim. Vendar ni Muri nikdar popustil - enkrat ga je celo popraskal in pes je zbežal (haha :D). Verjamem, da je k temu pripomogla tudi razdelitev nas samih, saj so ''mačke moje'' in ''pes očetov''. Moj oče pa je psa vedno ''hujskal proti mačkam''. Mene je bilo strah, da bi mu kaj naredil in sem ga vedno odmikala. No, težava ni bila tako velika, saj je bil pes zunanji in maček notranje-zunanji. Takrat, ko je šel ven, pa ni imel stika s psom. Definitivno se takrat nisem poglabljala v odnos mačke in psa, ker sem bila še otrok, ampak zdaj vem, da ima človek veliko vlogo pri tem, kakšen odnos bodo razvili.

Menim, da gre pri tem specifičnem odnosu največ pripisati strpnosti in postopanju ter tudi izkazovanju ljubezni tiste živali, ki je že bila pri domu. Namreč živali znajo biti velikokrat ljubosumne. Verjamem, da nič ni nemogoče, a hkrati zagotovo obstajajo tudi primeri, ko se stvar ne izide.

Ko imate doma mačka, nikar ne pripeljite na vrat na nos še psa. Sploh pri starejših mačkah obstaja verjetnost, da ga nebo nikdar sprejela, zato je potrebno dobro razmisliti o planu B. Če ste si omislili mucko in dolgo zanjo lepo skrbeli, si ne zasluži, da bi ji kar naenkrat ''uničili'' življenje, sploh če gre za sobivanje v manjšem stanovanju, kjer se muca ne more odmakniti.

Mucke... take mile, majhne kepice, nas kar presenetijo ko se postavijo zase pred psi 😀 One že vedo kdo je glavni! A nič skrbet, zgoraj omenjena raziskava nakazuje na zelo pozitivne rezultate, zato le strpno. Pravilno postopanje in postala bosta prava prijatelja.

Pozdravčki, Deborah & Biba ?

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico