Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Vsak otrok v nekem trenutku prosi starše za kakšno žival. Kot starš si ne moremo kaj, da ne bi pomislili na vsa dodatna opravila in finančne obveznosti, ki jih prinese lastništvo hišnega ljubljenčka. Toda ali ste vedeli, da lahko dejansko koristi zdravju in razvoju vaših otrok?

Vendar pa morate dobro premisliti tudi, kakšne pozitivne vplive imajo živali na otroke. Seznam je tukaj zelo dolg, mi vam predstavljamo le nekaj osnovnih ...

1. Odgovornost, ki se jo pričnejo učiti zelo zgodaj

Iščete priložnost, da svojega otroka naučite pomembnih življenjskih lekcij, kot je odgovornost? Skrb za živo bitje se razlikuje od odgovornosti za recimo spravljanje posode iz pomivalnega stroja. Otrok se pri kosmatinčku nauči odgovornosti vse od hoje, kopanja, hranjenja in pobiranja iztrebkov, ...

2. Otroci, ki odraščajo s kosmatinčki, so bolj zdravi


Nedavne študije na področju otroškega zdravja so pokazale, da so otroci, ki so v prvem letu življenja živeli s hišnimi ljubljenčki (predvsem s psi), dejansko imeli boljši imunski sistem kot tisti, ki niso. Verjamejo, da je izpostavljenost psom pozitivno spodbudila razvijanje njihovega imunskega sistema v otroštvu. Poleg tega so, kadar so zboleli, potrebovali krajše zdravljenje z antibiotiki v primerjavi z otroki, ki niso živeli s hišnimi ljubljenčki.

Alergije:

Druga študija je pokazala, da je pri otrocih, ki so nagnjeni (da vsaj eden od staršev trpi za alergijami) k dihalnimi alergijami ali astmo, veliko manj verjetno, da bodo za njimi dejansko trpeli. Ugotovili so, da je zgodnja izpostavljenost ključnega pomena. Otroci, ki so imeli psa po prvem letu rojstva, niso imeli dodatnih zdravstvenih koristi.

Koža:

Nedavne študije so pokazale, da psi dejansko ščitijo otroke, ki jim grozi ekcem. Otroci brez kužkov so imeli štirikrat večjo verjetnost za razvoj ekcema kot tisti, ki so jih imeli.

3. Imajo boljšo čustveno stabilnost

Vsi ste že slišali za IQ, vendar ali ste razmišljali o izboljšanju otrokovega IQ (ali čustvene inteligence)? Lastništvo psa jim omogoča izboljšanje IQ sposobnosti in sčasoma izboljša tudi njihovo čustveno inteligenco.

Skrb za drugo življenje bo od vašega otroka zahtevala, da postane bolj sočuten posameznik. Otroci bodo včasih raje počeli kaj drugega kot nahraniti ali sprehoditi kužka, vendar, pa se bodo skozi kužka naučili nesebičnosti. Učiteljica, ki je sodelovala v študiji o domačih ljubljenčkih v učilnici, je dejala: "Imeti hišne ljubljenčke je NEPRECENLJIVA pomoč otrokom, da si pridobijo ponos, skrb in empatijo za potrebe sebe in drugih."

Poleg tega skrb za hišnega ljubljenčka gradi otrokovo samozavest. Izpolnjevanje majhnih nalog (na primer polnjenje vodne posode) jim bo pomagalo, da se bodo počutili kompetentne, in tudi občutek dosežka.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni je ugotovil, da imajo otroci s psi doma zmanjšano stopnjo tesnobe in manj zaznanega stresa. Verjamejo, da imajo otroci, ki komunicirajo s psi, povišan nivo oksitocina, ki se sprošča v njihovih možganih. Skratka, PES = SREČA (a verjetno ste to že vedeli).

4. Več se igrajo in gibajo

Poskušate najti način, kako otroke odvrniti od kavča in stran od časa pred zaslonom? Poskusite posvojiti psa! Otroci, ki imajo psa doma, v povprečju telovadijo v povprečju 11 minut več na dan kot tisti, ki nimajo psa. Te minute se morda ne zdijo veliko, vendar seštejejo do 5,5 ure na mesec in 66 ur na leto! Nekateri raziskovalci verjamejo, da je lastništvo psov izvedljiv način za boj proti debelosti pri otrocih.

5. Živalska terapija

Ali ste vedeli, da je 1 od 45 otrok v ZDA diagnosticiran z motnjo spektra avtizma (ASD)? To je skoraj 2% celotne populacije otrok, starih od 2 do 17 let. Neprofitne organizacije, na primer Good Dog! Autism Companions so ugotovili, da imajo psi imajo neverjeten vpliv na kakovost življenja in razvoj otrok z ASD. Nekatere številne prednosti vključujejo:

  • Pes zagotavlja občutek varnosti
  • Zmanjšajo živčne izpade
  • Zmanjšajo tesnobo in agresivna dejanja
  • Povečajo pripravljenost na preizkušanje novih stvari
  • Povečajo sposobnost soočanja s strašljivimi razmerami
  • Povečajo socialno interakcijo
  • Spodbujajo besedno komunikacijo, povečajo besedni zaklad

ADD in ADHD:

Najnovejša študija v ZDA je pokazala, da je 6,4 milijona otrok diagnosticirano z ADHD. Še bolj zaskrbljujoče je, da se stopnja z vsakim letom poveča skoraj za 2%. Nekatere prednosti terapevtskega psa ADD ali ADHD vključujejo:

  • Psi pomagajo ustvariti doslednost in rutino
  • Zagotavljajo sprostitev za odvečno energijo, kar pomaga pri hiperaktivnosti
  • Psi pomagajo otrokom, da se spoprimejo z izolacijo in depresijo
  • Odstranijo stres iz novih družbenih situacij

Prednosti interakcij med psom in otrokom so številne. Zato dobro premislite, kaj se boste odločili, ko bo vaš otrok želel imeti kosmatinčka. Vseeno pa je predhodnost potrebno poznati številne vedenjske lastnosti kužka in otroka predhodno podučiti, da PES NI IGRAČA.

Vse to in še več lahko preberete na člankih tukaj: OTROK IN KOSMATINČEK

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico