Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Obstaja veliko možnosti zdravljenja alergij, ki obljubljajo hitre rezultate, vendar so stranski učinki lahko hujši od alergijskega stanja, ki naj bi ga zdravili. Pomembno je priti do bistva problema. To lahko storite z uporabo kitajske medicinske prehranske energetike, ki vam pomaga najti tako imenovane "hladilne beljakovine" za pse, ki lahko pomagajo pri nadzoru alergij.

Vzrok za simptome alergij vašega psa

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) nas uči, da so alergije, tako kot vsa zdravstvena stanja, simptomi osnovnega neravnovesja v telesu. Za učinkovito zdravljenje težave morate najprej odpraviti neravnovesje, ki povzroča alergijo.

Kaj so alergije pri psih?

Alergija je preobčutljiva reakcija na alergen (iz hrane ali inhalanta). Ti alergeni povzročijo pretirano reakcijo obrambe telesa, kar povzroči pregrevanje telesa vašega psa. Nekateri povezani simptomi vključujejo srbečo in pordelo kožo, sopihanje in nemir. TCM navaja, da kombinacija toplega (toplota zaradi alergij) in hladnega (telesna temperatura psa) pogosto ustvari stanje "vetra" v telesu, kar pogosto povzroči močno srbečo kožo.

Kako kitajska medicina gleda na neravnovesja?

Vsako neravnovesje v telesu je mogoče razložiti z modelom "jin in jang", ki je osnova vseh teorij TKM. Tako jin kot jang obstajata v telesu ves čas.

Drug način, kako lahko alergije vplivajo na telo psa je kopičenje sluzi. Vsi ti simptomi (vročina, sluz in vetrovi) izhajajo iz neravnovesja v jetrih vašega psa, imenovanega "stagnacija Qi jeter".

Po TKM so jetra organ, ki je odgovoren za gladek pretok Qi-ja (izgovorjeno »či«), ki je splošna življenjska sila telesa.

Jetra delujejo kot »črpalka« za nemoten pretok energije po celem telesu. Ko se ta črpalka "pregreje" zaradi alergijske reakcije, vitalne tekočine v telesu izhlapijo in sluz se začne kopičiti. Kopičenje sluzi povzroči, da dlaka psa oddaja neprijeten vonj in postane mastna ali trpka.

"Jin" predstavlja koncepte hlajenja, tekočine, tišine in pasivnega obnašanja. "Yang" predstavlja koncepte vročine, vnetja, zunanje energije in agresivnega vedenja.

Zdrava žival bo imela popolno ravnovesje med obema silama

Po TKM se vsako neravnovesje obeh obravnava kot bolezen. To pomeni, da se alergije običajno vidijo kot presežek janga (toplote) v telesu, ki povzroča alergijsko preobčutljivost.

Predstavljajte si telo alergičnega psa kot vrelo vodo. Če želite ustaviti vretje, lahko zmanjšate ogenj ali dodate več vode v lonec. TCM uporablja hladilna zelišča, ki znižujejo jang (ali toploto) v telesu, plus jin tonizirajoča zelišča, ki na splošno povečajo tekočino v telesu, s čimer se pasje telo vrne v uravnoteženo stanje. Zelišča, ki se uporabljajo v TKM, se osredotočajo na holističen način zdravljenja bolezni. V primeru pasjih alergij delujejo tako, da znižujejo toploto v telesu in tako zmanjšajo vnetje kože in kopičenje sluzi.

Zelišča odpravijo glavni vzrok alergije, medtem ko še vedno lajšajo povezane simptome.

Vrste alergij pri psih

Dve najpogostejši alergiji pri psih sta na hrano in inhalante.

Vsaka od teh vrst alergij na psa vpliva drugače, vendar jih je mogoče obvladati z istimi teorijami. Obstaja nekaj zelo preprostih korakov, s katerimi lahko zmanjšate resnost reakcije svojega psa.

Alergije na hrano

Ko sumite, da ima vaš pes alergijo na hrano, je najpomembnejši korak identificirati hrano ali živila, ki povzročajo reakcijo. Če želite to narediti, psa preklopite na zelo mehko prehrano, kot sta riž in kuhan piščanec ali puran. Ko prenehajo vsi znaki preteklih reakcij, lahko počasi, eno za drugo, ponovno uvedete hrano, ki jo je vaš pes jedel prej.

Alergijske reakcije lahko trajajo od nekaj ur do nekaj dni, da se pojavijo, tako da, če vaš pes ne kaže nobenih znakov alergijske reakcije po enem tednu uživanja določene hrane, lahko ponovno uvedete dodatno hrano. Če med tem postopkom vaš pes začne kazati znake reakcije (kot so driska, bruhanje, težave v želodcu ali draženje kože), to razkrije, da je hrana, ki je bila nazadnje vključena, alergen (ali eden od alergenov). To hrano je treba trajno izločiti iz prehrane vašega psa.

Za lažji način diagnosticiranja alergij vašega psa lahko uporabite posebne teste krvi ali sline za alergije.

Okoljske alergije

Druga vrsta alergije, ki je pogosta pri psih, so alergeni iz okolja ali vdihani alergeni. Te alergije se pojavijo, ko psi vdihavajo delce, kot so plesen, pršice, prhljaj in cvetni prah trav in dreves. To lahko povzroči boleče, srbeče draženje kože. Lahko bi vdihnili isti cvetni prah in ne bi imeli nobene reakcije, vendar so alergični psi nagnjeni k razvoju preobčutljivosti, zaradi česar se jim celo telo vname. Ta disharmonija je posledica prevelike vročine in vnetja v telesu.

Zahodna medicina obravnava izključno fizične simptome alergije, kot so srbenje, praskanje in lezije. Toda TKM prepozna tudi manj očitne simptome, kot so nemir, razdražljivost in sopihanje. Vsi ti znaki kažejo na alergijsko reakcijo, ki razkriva osnovno težavo stagnacije jetrnega Qi-ja.

Poleg uporabe zelišč lahko stagnacijo Qi jeter zdravimo s tradicionalnimi kitajskimi pristopi, kot sta akupunktura in terapija s hrano.

Živilska energetika

Terapija s hrano je v kombinaciji z drugimi pristopi lahko zelo učinkovit način za obvladovanje alergij pri psih.

Kitajska medicinska teorija pravi, da je hrana kot zdravilo. Tukaj velja stari pregovor, da "si to, kar ješ". Zato morate vedeti o grelni in hladilni hrani za pse.

Kaj so hladilni proteini in hladilna hrana za pse?

Hrana je razvrščena kot hrana z različnimi lastnostmi, kot so hlajenje, ogrevanje itd. Alergični psi bi morali jesti hladilne beljakovine, kot so ribe, race in zajci. Hladilna hrana za pse z alergijami pomaga zmanjšati vnetja po telesu. Izogibajte se živilom, kot sta divjačina in jagnjetina, ki so najbolj tople beljakovine in bi pri alergičnem psu močno povečale toploto v telesu in alergijsko reakcijo.

Vključitev hladilne hrane v prehrano alergičnega psa bo pomagala odpraviti osnovno neravnovesje, ki povzroča reakcijo. Torej, tukaj je razčlenitev vročih in hladnih beljakovin za pse …

Hladilna/hladilna hrana za pse

  • meso: zajec, raca
  • ribe: školjka, trska, rak, pokrovača, bela riba
  • zelenjava: rumeni paradižnik, soja, bambus, brokoli, zelena, kumare, jajčevci, alge, solata, gobe, morske alge
  • sadje: jabolko, banana, brusnica, kivi, limona, mango, pomaranča, hruška, jagoda, mandarina, lubenica
  • zrna: ječmen, ajda, Jobove solze, proso, mung fižol, pšenica, divji riž
  • razno: jajca (raca), laneno olje, majaron, poprova meta, sol, sezamovo olje, tofu, jogurt, piščančji beljak

Nevtralna hrana
Na splošno bo nevtralna hrana okrepila Qi in kri ter uskladila Yin in Yang. Lahko jih hranite v kombinaciji z drugimi vrstami hrane, da dodate raznolikost in izbiro ali zmanjšate ostrost zelo hladne ali zelo vroče prehrane.

  • meso: govedina, goveja jetra, gos, svinjska jetra, svinjske ledvice, svinjske noge, prepelica, vampi, bizon
  • ribe: krap, som, sled, skuša, losos, sardele, jeseter, tuna
  • zelenjava: črna soja, fižol v zrnju, pesa, bob, zelje, korenje, cvetača, stročji fižol, grah, rdeči fižol, aduki fižol, stročji fižol, buča, krompir, gobe šitake, jam
  • sadje: papaja, ananas, granatno jabolko, malina
  • zrna: beli riž, rjavi riž, rž, leča, koruza
  • razno: klorela, spirulina, tofu, kozje mleko, jogurtov sir, kokošja jajca, kravje mleko, račja jajca, med

Grelna hrana (izogibajte se je pri psih z alergijami)

  • meso: puran, piščanec, piščančja jetra, fazan, šunka
  • ribe: jeseter, jastog, školjka, kozica, kozica, sardon
  • zelenjava: črni fižol, buča, sladki krompir
  • sadje: cassia, češnja, datelj, breskev, longan
  • zrna: oves, sirek, sladki riž
  • oreščki/semena: kostanj, kokos, pinjole, oreh
  • razno: lovorovi listi, rjavi sladkor, cimet, ingver, melasa, kurkuma, kis, bazilika, nageljnove žbice, semena kopra, posušen ingver, semena komarčka, muškatni orešček, rožmarin, žajbelj, timijan

Vroča hrana (izogibajte se pri psih z alergijami)

  • meso: jagnjetina, ovčetina, ovca, divjačina, ledvice
  • ribe: postrv
  • razno: Cayenne

REFERENCA: Huisheng Xie; Aituan Ma. TCVM for the Treatment of Pruritus and Atopy in Dogs. American Journal of Traditional Chinese Veterinary Medicine. Aug2015, Vol. 10 Issue 2, p75-80. 
Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico