Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5
Sara Kotnik je velika ljubiteljica muc že od nekdaj. Posebej velika ljubezen pa se je razvila do pasemskih muc Maine Coon. Sedaj si življenja brez njih enostavno ne more in ne zna predstavljati. Z njo smo se pogovarjali o tej čudoviti pasmi in njeni ljubezni do njih. Kaj jo navdušuje pri teh kosmatinkah in kaj zanimivega pripravlja za vse ostale ljubitelje te pasme? Preberi ....
1. Od kod izvira tvoja ljubezen do muc?
"Moja ljubezen do muc izvira že iz otroštva. Doma smo imeli navadno domačo muco dočakala je častljivih 19 let, umrla je dve leti nazaj. Z mano je praktično odraščala ?"
2. Kako to, da si se odločila ravno za to pasmo mačk?
"Že od nekdaj so mi bili zelo všeč ker so veliki (manjša verzija psa hahaha ). Na internetu pa sem prebrala kar nekaj zanimivih stvari o njih. Piko na i pa sta dodali zelo dobri vzrediteljici Ivana Zelenjak in Martina Strmole, ki sta mi zelo dobro predstavili pasmo, mi dale ogromno nasvetov in mi celo zaupale svoje vzrejne mačke, za kar sem jima resnično hvaležna."
3. Kako bi opisala Maine Coon muce po karakterju?
"Maine Cooni imajo odličen karakter in ni nobene slabe lastnosti, ki bi jo lahko izpostavila. Lahko jim rečemo kar veliki nežni velikani. So zelo prilagodljivi, učijo se zelo hitro, skratka imajo veliko potrpljenja. Posebej pri otrocih opažam, da so zelo nežni in jih obožujejo ?  Je pa pomembno, da se jih socializira že zelo zgodaj - torej že pri vzreditelju, saj se z tem izoblikuje njegov karakter."
4. Kakšne so lastnosti Maine Coon muck? (velikost, teža, barve...)

"Maine Coon je zelo velika mačka, ki tehta med 5 in 8 kilogrami (nekateri samci tudi do 10) in je že na prvi pogled zelo razpoznavna. Kvadratna glava je široka, velika ušesa imajo na vrhu čopke, oči pa zelo ekspresivne in postavljene široko narazen.  Telo je mišičasto, kosti so močne. V dolžino lahko Maine Coon meri 100cm in več - od smrčka do konice repa. Kljub izjemno hitri rasti v prvem letu svojo težo in obliko telesa izoblikujejo šele po 3-5 letu starosti. Skoraj vsi pa obožujejo vodo. Dovoljene so vse naravne  barve kožuha: modra, črna, želvovinasta, rdeča, krem,... z tabby vzorcom ali brez, z belo ali brez. Nedovoljeni pa so vzorci pointed (siamski)"

5. Se ukvarjaš tudi z vzrejo Maine Coon pasme?
"Ja, od leta 2018 imamo registrirano mačkarno po imeno HU*Lowanna, samo še nestrpno čakamo mladičke ?"
6. Se udeležuješ razstav?
"Udeležujemo se tudi razstav, največkrat pa me najdete v Ljubljani, Celju, Zagreb. Na koledarje pa še zapišite vsi ljubitelji Maine Coonov in drugih pasem 16, 17 Marec 2019 Ljubljana Mediterranean Winner Show 2019. Nebo vam žal ?"
7. Kakšnim ljudem priporočaš to pasmo?

"To pasmo priporočam vsem, niso zahtevni. Malo več pozornosti je le na kožuhu, katerega je potrebno vsaj 1x na teden razčesati zaradi zelo goste dlake, ki se hitro rada zavozlja."

8. Kakšno hrano imajo tvoje muce najraje? Na kaj prisegaš?
"Prisegam na surovo prehrano ter suho hrano N&D brez žit. Torej vse vrste mesa piščanec, puran, govedina, svinjina, ribe, kozice.. in seveda v pravem razmerju še drobovina srce, ledvica, jetra. Za Maine Coone je to idealna prehrana, saj z takšnim hranjenjem dosežemo optimalni razvoj (teža,mišičasto telo...). Mačke za prehranjevanje ne potrebujejo žit, sadja, zelenjave ... ampak samo meso.
Že po nekaj tedenskem hranjenju s surovim mesom lahko vidimo rezultate, dlaka bol sijoča, iztrebek kompakten (ki smrdi minimalno) in obenem si še čistijo zobe, zaradi tega pa je manjša verjetnost, da se jim bojo vnele dlesni."
9. Vemo, da je na trgu ogromno tako imenovanih vrediteljev Maine Coon pasme, ki pa to pravzaprav niso – niso rodovniške. Kakšno je tvoje mnenje o tem?
"Pred kratkim je gospa Darja Pavlin napisala en super članek, pa ga kar v celoti delim ker je res vredno branja: KLIK TUKAJ ZA ČLANEK: Imam čistokrvno žival brez rodovnika - pa jo imate res? "
10. Kaj bi želela sporočiti vsem bodočim lastnikom Maine Coon mačk?

"Vsem pa polagam na srce, da se pred nakupom oglasite pri več vzrediteljih, saj boste tako lažje našli svojega prijatelja, ki vam bo lepšal dneve ?"



Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico