Moje rojstnodnevno darilo tebi: GRATIS DOSYAVA za vseKoda: ROJSTNIDAN

Novorojenček verjetno pomeni velike spremembe v vašem življenjskem slogu, ki lahko vplivajo na vaše odnose s psom. Seveda je že od samega začetka dobro vedeti, kako pravzaprav naj izgleda prihod novorojenčka ozirma kaj pričakovati od kužka. Tukaj je nekaj osnov za pripravo in prihod novorojenčka.

Priprava na prihod novorojenčka

Morda ne boste imeli časa toliko sprehajati psa ali pa vas bo pri tem oviral otroški voziček, ko boste želeli oditi skupaj na sprehod. Vse skupaj na vaše obnašanje lahko vpliva pomanjkanje spanca in nasploh spremembna življenjskega stila. Živčnost kužki takoj zaznajo.

Nobena od teh stvari morda nima neposrednega vpliva, kar lahko povzroča agresijo, vseeno pa lahko povzroči, da bo vaš pes bolj "postavljen na stranski tir".

Dobro je, da svojega psa pripravite na spremembe, preden se dejansko zgodijo, da boste lahko ocenili njihovo reakcijo. Psi, ki nimajo izkušenj z otroki in dojenčki, se bodo morebiti dlje prilagajali kot tisti, ki jih poznajo.

Stvari, ki jih lahko naredite za pripravo psa, vključujejo

  • Preden dojenček pride domov, postavite otroško posteljico in otroški voziček na svoje mesto, da se jih bo pes navadil
  • Predvajajte CD-je z zvoki dojenčkov, da se jih vaš pes navadi poslušati (jok je lahko zaskrbljujoč za psa, ki ga še ni slišal).
  • Naučite svojega psa, naj gre in se usede na "dnevno posteljo" (na primer odejo ali blazino), kjer se bo lahko sprostil, ko boste morali recimo previti svojega otroka. Kuža mora imeti svoj prostor, kjer se počuti varno in kamor se lahko odmakne.
  • Postelja mora biti v isti sobi kot vi, vendar stran od koder boste zaposleni z dojenčkom.

Kaj storiti, ko otrok pride domov

Ne izključite svojega psa (ZELO POMEMBNO!), ampak mu dovolite, da vidi, sliši in zavoha nov prihod, seveda pod strogim nadzorom. Obnašajte se, kot da ni nič in iz prihoda ne delajte 'drame'. Tako lahko vaš pes lažje razume, da ni treba skrbeti. Psi bodo gotovo radovedni.

Kaj nikakor ne smete storiti, ko prinesete novorojenčka domov?

  • Kužku ne smete odzveti njegov prostor
  • Naj ima možnost umika
  • Ne tiščite otroka vanj in ga spravljajte v stres s skupnimi slikanji
  • Agresivno in panično odrivajte kužka stran od novorjenčka

Majhni zvoki dojenčkov lahko nekatere pse opomnijo na plen, zato je zelo pomembno, da psov nikoli ne puščate brez nadzora z dojenčki, ne glede na to, kako varni in prijazni se vam zdijo.

Če imate kakršne koli pomisleke glede vedenja vašega psa in kako se lahko odzove na novega otroka v domu, se posvetujte s strokovnjakom za vedenje. Zgodnje reševanje morebitnih težav vam bo izboljšalo možnosti za nemoteno in enostavno uvajanje.

Vsekakor pa priporočamo, da preberete še ostale članke, kjer boste spoznali miritvene signale kužka in še in še. Vse članke lahko najdete tukaj: OTROK IN KOSMATINČEK

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico