Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Če na jesenski večer radi jeste pečen kostanj, boste morda dvignili pogled in ugotovili, da vas vaš pes hrepeneče gleda in upa na grižljaj. Ali je v redu, če svoj kostanj delite s svojim psom, ali se temu izogibajte? Kaj pa, če ste na sprehodu in vaš pes začne ovohati kostanj, ki je padel na tla? Ali jim lahko dovolite, da nekaj ugriznejo, ali bi morali preizkusiti njegov odpoklic in ga poklicati nazaj?

Preden gremo v podrobnosti, bomo najprej povedali, da APSCA navaja ameriški kostanj z latinskim imenom Castanea denata kot nestrupen za pse. To je dobra novica! V majhnih količinah je kostanj pravzaprav primeren za vašega psa.

Kako je kostanj dober za pse?

Kostanj je bogat z vlakninami, saj 100 gramov kostanja vsebuje 3 grame vlaknin. Prebavni sistem vašega psa potrebuje vlaknine za pravilno delovanje, zato lahko kostanj vašemu mladičku pomaga preprečiti zaprtje ali drisko.

Kostanj vsebuje tudi omega maščobne kisline, potrebne za zagotavljanje energije in ohranjanje dlake in kože vašega psa v vrhunskem stanju.

Mineral, s katerim je kostanj najbogatejši, je kalij. 100-gramska porcija kostanja vsebuje 484 mg kalija. To je bistven mineral za pomoč pri nadzoru mišične aktivnosti in živčnih impulzov ter delovanja možganov in srca.

Kostanj ima tudi malo maščob, zato je lahko dobra izbira občasnih priboljškov za pse, ki so na dieti z nadzorovanim vnosom kalorij.

Kaj je slabo pri kostanju?

Vaš pes težko žveči surov kostanj, in če poskuša jedrce izločiti, lahko pomotoma pogoltne cel kostanj. Odvisno od velikosti vašega psa lahko to povzroči zamašitev želodca ali črevesja. Zaradi tega je najvarneje hraniti kuhan in pečen kostanj.

Kako psa nahraniti s kostanjem?

Najboljši način, da svojega psa nahranite s kostanji kot priboljškom je takrat, ko so pečeni in ohlajeni. Odstranite trdo zunanjo lupino, če je še niste in ga nalomite na majhne koščke. Nekateri kostanji se zlahka zdrobijo, druge pa boste morda morali narezati na koščke.

Hranite ga lahko v majhnih količinah, največ pet kostanjev, enkrat na teden. Če jih vaš pes obožuje kot poslastico same, jih lahko uporabite pri treningih ali jim zdrobite kostanj za večerjo kot dodatek.

Seveda se izogibajte vnaprej kuhanemu kostanju, ki je bil pripravljen za nas ljudi - z dodano soljo ali sladkorjem.

Verjetno je najbolje, da svojemu kužku ne dovolite, da sam išče kostanj, če ste na sprehodu v gozdu. Le ti so prekriti z ostrimi iglami, zato se lahko vaš pes med tem poškoduje.

Če povzamemo ...

Kot občasen priboljšek kostanj vsebuje kar nekaj koristnih hranil za pse. Zaradi nizke vsebnosti maščob so tudi dobra izbira kot poslastica za pse s prekomerno telesno težo.

Psa nikoli ne hranite s nekuhanim celim kostanjem ali mu dovolite, da jih poje, če ga najde med vašim sprehodom. Predstavljajo lahko nevarnost zadušitve.

Hranjenje kuhanega in sesekljanega kostanja kot priboljška, samega ali pomešanega z drobtinami vašega psa, je najvarnejši način hranjenja. Kot pri vsaki novi hrani pazite, da vaš pes nima neželenih učinkov, kot so driska, zaprtje ali krči.

Hranjenje z majhno količino kostanja, približno 100 gramov na teden, je lahko zanimiv dodatek k prehrani vašega mladiča in odličen izgovor, da tudi sami jeste okusen pečen kostanj!

Dober tek!

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico