Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Mačke so izjemno čiste in nezahtevne živali. Tukaj tiči razlog, da so med določenimi ljudmi tako priljubljene. Vseeno pa ne gre pričakovati, da bo mačji mladiček poznal že vse tako imenovane 'prijeme' za čistočo.

Narava je mucke naredila tako, da najprej izkopljejo luknjo, šele nato opravijo potrebo. Kaj pa hišne mačke? No, tukaj je zgodba malce drugačna. Nikakor ne smete pričakovati, da bo vsak mačji mladiček takoj opravljal potrebo v mačjem stranišču. Tukaj mu morate na pomoč priskočiti vi, kot lastniki. Raziskovalci so nedavno celo ovrgli študijo, ki je govorila, da mačje mladičke na čistočo navadijo mame. Mladički namreč pri starosti okoli 4 tedne pričnejo sami izkopavati luknje in opravljati potrebo. To imajo prirojeno.

Kako pa navaditi mladička, ki živi v stanovanju, na mačje stranišče? No, tukaj je povsem druga zgodba, kjer je potrebno ta prirojen instinkt nekako 'aktivirati' s posebnimi prijemi. Kako naučiti mačko uporabljati mačje stranišče?

Izberite primerno mačje stranišče

Dobro premislite, kam ga boste postavili in koliko prostora bo muca imela. Mačka mora vanj lepo zlezti in se v njem počutiti varno. Posebej bodite pozorni na to, da bo rob visok - z razlogom, da pesek ostane v škatli.

Kvaliteten pesek

Pesek mora biti čim bolj naraven. Najboljše je izbrati takšnega, ki uspešno vpije neprijetne vonjave, se sprime v lepo kepico, ki jo lahko vržemo v straniščno školjko. Mi uporabljamo zgolj Garfield mačji pesek, ki nas je navdušil.

Mačji pesek GarfieldKupujemo ga tukaj → Garfield mačji pesek.

Čistoča stranišča je pomembna

Ne pozabite - mačke so čiste živali, kar pomeni, da ne bodo opravljale potrebo v umazanem stranišču. Idealno je, da je vedno brezhibno. Svetujemo vam, da iztrebek takoj odstranite iz škatle.

Mački pokažite in ji dovolite, da raziskuje

Mlade mucike so seveda polne energije, kar pomeni, da velikokrat lahko v navalu adrenalina pozabijo, da morajo opraviti potrebo. Pri tem je pomembno, da jih navadimo na čistočo. Dosledno jo moramo spominjati in ji kazati, kje je stranišče za opravljanje potrebe.

Mačji mladiček

Nikoli ne kaznujte!

Izvenstraniščnih nezgod se NIKOLI ne sme kaznovati. Zavedati se moramo, da je to le mladiček, ki ne pozna niti lastnega telesa, niti ne more vplivati na lastne potrebe. Nezgode niso krivda mačke, marveč naravne potrebe. V kolikor bi jo želeli kaznovati, boste v njej sprožili le strah in nervozo. Bodite potrpežljivi - kmalu se vam bo poplačalo.

Nikakor pa ne dvomimo v to, da se bo muca hitro navadila na opravljanje potrebe v za to namenjenem stranišču. Mačke so po naravi čiste živali in verjemite - tudi njej je pomembno, da tako tudi ostane.

Uspešno uvajanje in lep mačji pozdravček do naslednjič ?

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico