Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Zagotovo se vsak lastnik kužka slej kot prej vpraša, zakaj občasno jedo travo. Razlogi za to so različni, vsekakor pa ni potrebno delati panike.

4 vzroki, zakaj kuža je travo

Če vaš kosmati prijatelj občasno jé travo, to ni vedno razlog za skrb. Zaskrbljujoče postane le, če redno pogoltnejo velike količine. Kaj se lahko skriva zatem, da ima kuža velik apetit po travi?

Prehrana: Vaš pes instinktivno zaznava pomanjkljivosti. Če vlaknine, vitamini in folna kislina v hrani ne zadoščajo za pokritje dnevnih potreb, bo svojo hranilno bilanco obnovil z uživanjem trave.

Bolezni: Vaš štirinožni prijatelj morda trpi za akutno bolečino v trebuhu, npr. zaradi preveč želodčne kisline. Resnejše težave, kot so okužbe s paraziti, gastritis ali kronične bolezni požiralnika, prav tako spodbujajo prehranjevanje s travo.

Dobro počutje: če vaš pes večkrat mrzlično grizlja travne liste, vendar jih le redkokdaj pogoltne, se lahko za tem vedenjem skrivajo psihološke težave. Tako se vaš ljubljenček razbremeni stresa in frustracij (npr. zaradi dolgočasja ali stresnih sprememb v življenjskih situacijah).

Tujki: od časa do časa pridejo tujki v žrelo. Majhen kos, ki se psu zatakne v grlu, je običajno dovolj, da pri vašem štirinožnem prijatelju sproži neprijeten občutek. Če vaš pes poje velike količine trave, bo povrnil tujek in izzval bruhanje.

Naš nasvet? Če pes redkokdaj uživa travo in se obnaša normalno, lastnikom psov ni treba skrbeti za njegovo zdravje. Če pa je pes videti utrujen, odsoten in se redno prehranjuje z bujnim zelenjem, je priporočljiv obisk veterinarja, da se razjasni vzrok.

Preprečevanje, da bi vaš pes jedel travo

Če vaš pes redno uživa travo in so kronične bolezni izključene, je koristno, da najprej ugotovite, kaj bi lahko bilo narobe z vašim kosmatim prijateljem. Če želite to narediti, najprej spremenite hrano in se prepričajte, da je prehrana še posebej dobro uravnotežena.

Pomembne sestavine prehrane so:

  • Meso: najmanj 50 %
  • Surove beljakovine: vsaj 20 %
  • Surove maščobe: najmanj 10 %
  • Vitamini: A-E in K

Žitaric in sladkorja pa v hrano sploh ne smemo vključevati ali pa le v zelo majhnih količinah.

Če njegovo vedenje kljub hranljivi hrani ostane enako, svojega štirinožca opazujte v različnih življenjskih in vsakdanjih situacijah. Je morda v vaše življenje prišel dojenček ali nov partner ali pa drugi hišni ljubljenček povzroča veliko sprememb v gospodinjstvu? Psa navajajte na nove stvari in situacije počasi in z razumevanjem. To vam bo pomagalo preprečiti stres in nelagodje.

Zaključek: nekaj trav in nekaj stebel trav ni razloga za skrb. Če pa se težko odpravite na sprehod, ne da bi vaš pes jedel travo in tega ne razumete, je priporočljivo, da za posvet vprašate strokovnjaka, npr. trener psov ali veterinar. Skupaj lahko ugotovite vzrok in poiščete rešitve.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico