Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Pomlad je končno tu. Temperatura se začne dvigovati in sneg se začne topiti. Toda to tudi pomeni, da je čas spomladanskega odpadanja. Če se vam na oblačilih ali tleh začnejo nabirati prameni dlak, je to lahko odličen pokazatelj prvih znakov pomladi.

Če ste dolgoletni lastnik psa, veste, da bo vaš dom, ko bo pomlad, prekrit s pasjo dlako. Spomladi se noči krajšajo, dnevi pa daljšajo. Vendar to niso edine stvari, ki se bodo kmalu spremenile. Kužkov debelejši zimski plašč se začenja spreminjati v poletni kožuh.

Ampak zakaj je tako? Ali obstaja razlaga, zakaj psi v tem letnem času več "misijo"? Kako se lahko spopadete s to norostjo?

Sezonsko odpadanje dlake: zakaj psom v tem letnem času pospešeno odpada dlaka?

Običajno psi več izločajo v pomladni in jesenski sezoni. Sezonsko izpadanje se pojavi kot posledica temperaturnih sprememb. Ta postopek se včasih imenuje "misenje".

Večina psov ima dvojno dlako; ostro dlako in mehko poddlako. Mehka podlanka raste hitreje kot krovna in je krajša. Zgornja dlaka je običajno tisto, kar ljudje vidijo in občutijo navzven.

Pozimi podlanka psa ščiti pred nizkimi temperaturami. Namen njihove podlanke je zagotoviti izolacijo za pse in jim pomagati uravnavati temperaturo.

Ko pa se temperatura dvigne, je zanje bolj koristno, če izgubijo to dodatno dlako. Spomladi bodo psi začeli odlagati svojo zimsko poddlako, da bodo lažje prešli na lažjo poletno dlako.

In ko se bo spet začelo ohlajati, bodo psi spet začeli menjati dlako na način, da se bo njihova poddlaka za zimo zgostila.

Vendar je vsak pes edinstven in temperaturni premiki ne bodo vplivali na vse vrste dlake. Na primer psi, kot so bišoni in ši-cuji, se manj misijo tudi med spremembami letnih časov, ker imajo tanjšo podlanko.

Po drugi strani pa psi, kot so malamuti in novofundlandci izgubljajo velike količine, saj imajo gosto poddlako.

Celoletno odpadanje dlake

Obstajajo pasme psov, ki dlake ne odlagajo sezonsko. Na splošno lastniki tega ne bi mogli opaziti, ker njihov pes vse leto izgublja malo dlake.

Tem psom običajno zraste nova dlaka vsak mesec. To pomeni, da bodo potrebovali pogosto striženje, da bi nadzorovali matiranje.

Psi, kot so pudlji in jorkširski terierji, imajo nenehno rastočo dlako. Imajo dlake z daljšo življenjsko dobo in izločajo le majhne količine.

Vendar pa imajo psi, kot so labradorci in haskiji, krajšo življenjsko dobo, zaradi česar se močno misijo.

Kako obvladati spomladansko izpadanje pri psih?

Pomlad je končno tukaj in veste, kaj pride s pomladjo? Izpadanje. Psi zdaj svojo zimsko dlako menjajo v udobno spomladansko ali poletno dlako.

Ker izpadanje dlake ni mogoče preprečiti, poglejmo, kako lahko težavo vsaj omilite.

Ščetkanje je ključnega pomena

Podobno kot vadba in šolanje je tudi nega bistvena za vse pse. Nega ne more le pomagati pri čiščenju in osvežitvi vašega kužka, ampak lahko tudi zmanjša zdravstvene težave.

Redno krtačenje je ključnega pomena za obvladovanje luščenja pri psih in lahko pomaga nadzorovati izpadanja vse od rojstva.

Ščetkanje je bistvenega pomena za pse, še posebej za pse, katerim zelo izpada dlaka. Če kužka ne skrtačite, se lahko odvečna dlaka ujame v poddlako in tvori vozle in drede.

Pomanjkanje nege lahko privede tudi do kepic las, ki povzročajo trenje na njihovi koži, kar lahko povzroči okužbe ali hot spote (več o tem TUKAJ).

Čeprav je vsak pes unikaten, potrebuje pogosto krtačenje, da ohrani zdravo in lepo dlako.

Poleg tega lahko krtačenje pomaga vzdrževati čistočo okoli hiše. Krtačenje je lahko vaš čas za navezovanje stika s kužkom. Obljubimo vam, da bo užival v pozornosti.

Izberite pravo vrsto krtače

Za učinkovito nego svojega mladiča boste morali poiskati prava orodja za nego. Izbira prave pasje krtače bo pripomogla, da bo izkušnja nege prijetnejša za oba.

Če uporabljate napačno krtačo za vrsto dlake vašega psa, boste še vedno imeli težave, kot sta izpadanje in matiranje.

Če se trudite izbrati pravo krtačo za svojega kužka, je tu kratek vodnik, ki vam bo pomagal.

Slicker Brush
Slicker krtačo lahko uporabite za kratkodlake, dolgodlake, dvojno prevlečene, hipoalergene, žičnate in kodraste dlake.

Najboljši je za odstranjevanje vozlov, umazanije in ostankov. Slicker brush lahko pomaga tudi pri preprečevanju vozlov in zapletov in se lahko uporablja celo za masažo. Na voljo so tukaj: SLICKER BRUSH

Krtača s ščetinami
Krtačo s ščetinami lahko uporabite za kratkodlake, dolgodlake, hipoalergene in kodraste dlake. Ta krtača je najboljša za odstranjevanje umazanije z dlake vašega psa. Na voljo tukaj: KRTAČA

Krtača proti klopom in bolham
Kot že ime pove, ta ščetka odstranjuje klope, bolhe in njihova jajčeca. Uporablja se lahko za skoraj vse vrste pasjih dlak. Najbolje je, da to krtačo uporabljate vsak dan, tudi če niste opazili klopov ali bolh.

Ta ščetka lahko pomaga odstraniti te parazite v fazi njihove ličinke ali ko niso zlahka vidni s prostim očesom. Na voljo tukaj: GLAVNIK

Pin Brush
Pin Brush se lahko uporablja tudi za skoraj vse vrste dlake. Najboljši je za vsakodnevno krtačenje, odstranjevanje drobnih vozlov in podstavkov, odstranjevanje zapletov in masažo. Na voljo tukaj: PIN BRUSH

Dvostranska krtača
Dvostransko krtačo lahko uporabite za kratke, dolge, dvojno premazane, hipoalergene dlake, dlake z žično dlako in kodraste dlake.

Uporablja se lahko zaradi odstranjevanja dredov, umazanije in ostankov. Tudi za preprečevanje vozlov. Na voljo tukaj: DVOSTRANSKA KRTAČA

Prehranske potrebe

Če tega še ne veste, lahko prehrana vašega psa vpliva na njegovo dlako. Če jih hranite z napačno prehrano in hrano nizke kakovosti, bo njihova dlaka pusta in zlomljena. Videli boste tudi veliko odmrle dlake.

Da bi bila dlaka zdrava in ​​lepa, potrebujejo beljakovine. Razmislite tudi o tem, da jim daste omega-3 maščobne kisline (DHA in EPA), da zaščitite njegovo kožo.

Te maščobne kisline, kot so ribja olja, lahko pripomorejo k zdravi in ​​sijoči dlaki, saj pomagajo pri vlaženju in preprečevanju suhe kože.

A to še ni vse! Delujejo tudi kot protivnetni dodatek. Omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo psom z vneto kožo in sklepi.

Pogosto kopanje

V današnjem času obstajajo šamponi in balzami, posebej ustvarjeni za pomoč pri izpadanju. Lahko pomaga pri procesu izpadanja in izboljša zdravje dlake vašega psa.

Tople kopeli lahko pomagajo pospešiti izpadanje in odstraniti odvečno dlako vašega psa. Vendar ne pozabite, da psa ne kopate pretirano, saj lahko povzroči draženje kože ali suho in krhko dlako.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako dolgo psom spomladi odpada dlaka?
Izpadanje je odvisno od pasme, običajno pa traja 2 do 4 tedne vsako sezono. Izpadanje dlake je običajen postopek za zdrave pse z dvojno dlako.

V katerih mesecih se psi največkrat misijo?
Psi, kise misijo sezonsko, se navadno spomladi in jeseni. Njihova dlaka bo spomladi zaradi prihajajočega toplega vremena svetlejša. Jeseni pa bodo dlako zamenjali z debelejšo, da se pripravijo na mrzlo zimo.

Ali kopanje psa pomaga pri izpadanju?
Da. Kot smo že omenili, kopanje ne le pomaga našim psom pri čiščenju, ampak lahko tudi pomaga odstraniti odvečno in odmrlo dlako, preden ta odpade.

Poskusite lahko tudi s šamponi proti izpadanju, da pospešite njihov proces izpadanja.

Spomladansko izpadanje pri psih: povzetek

Mrzle zime je končno konec. Tukaj prihaja sonce! Med spomladanskim izpadanjem psi običajno izgubijo precejšnjo količino dlake.

In to je lahko težava za njihove lastnike, še posebej, če imajo družinske člane z alergijami.

Psi z dvojno dlako se običajno misijo spomladi zaradi menjave letnih časov. Med mrzlo zimo si psi pustijo debelejšo dlako, da jih greje.

Toda njihova telesa zaznavajo temperaturne spremembe, ko se vreme spomladi začne segrevati. Pomladi odvržejo debelejšo zimsko dlako, da uravnajo telesno temperaturo za novo sezono.

Na srečo obstaja veliko načinov za obvladovanje spomladanskega odpadanja dlake. Eden najboljših nasvetov je, da jih redno krtačite. Vendar se prepričajte, da uporabljate ustrezno krtačo, sicer bo vse zaman.

Hraniti jih morate tudi s kakovostno hrano za pse s pravimi hranili, da bo njihov kožuh zdrav in lep.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico