Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Pasja ušesa so različnih oblik in velikosti; zloženi, majhni ali veliki. Za razliko od ljudi so pasja ušesa osrednja značilnost "pasjega obraza". Za vrtenje, dviganje, nagibanje in spuščanje ušes potrebuje približno 18 mišic. Lahko jih celo premikajo neodvisno in vsak lastnik psa ve, kako lahko premikanje ušes prispeva k mimiki vašega psa.

Pasje ušesne mišice trdo delajo, da služijo dvema bistvenima namenoma: sluhu in komunikaciji. Čeprav so pogosto videti prisrčno in so eden izmed najljubših delov za igranje lastnika psa, je nekaj stvari, ki jih morajo lastniki hišnih ljubljenčkov vedeti o pasjih ušesih: kako skrbeti zanje in o stvareh, ki jih ne smejo početi.

Pasja ušesa: Vse, kar morate vedeti.

Pasja ušesa so bistveni del pasje telesne govorice in so celo bolj pomembna pri branju razpoloženja vašega ljubljenčka kot njegov rep.

Ko je vaš pes zainteresiran, bo navihal ušesa, ko je žalosten, lahko povesi ušesa. Seveda, če se vaš pes počuti ogroženega, bodo njena ušesa prislonjena k njeni glavi. Pasja ušesa, ki so nagnjena naprej, pomenijo, da je vaš pes na nekaj zelo pozoren ali pa je lahko tudi agresiven.

Zato je dobro prebrati druge namige govorice telesa, da ocenite razpoloženje svojega ali drugih psov. Toda poleg tega, da kažejo razpoloženje, so pasja ušesa tudi izjemna slušna naprava. Tako zelo, da je za vašega psa še vedno hrupno, ko ponoči trdno spite, saj sliši najmanjše zvoke.

Ušesa vašega psa so veliko bolj občutljiva kot človeška ušesa in lahko slišijo pri višji frekvenci. Zato obstajajo tudi piščalke, ki jih slišijo samo psi.

Medtem, ko je nos njihovo primarno orodje čutil, so ušesa drugo. Psi se dejansko bolj zanašajo na svoja ušesa kot na svoj vid. Obrnejo glavo, da poiščejo vir zvoka, in zasučejo ušesa, da natančno določijo izvor vsiljivca, glodavca ali avtomobil obiskovalca, ki se ustavi na dovozu.

Vir: www.elwoodvet.net/ear-infections

Tipi pasjih ušes

Netopirjeva ušesa
Netopirjeva ušesa izvirajo iz pasem, kot je francoski buldog.

Topa ušesa
Topa ušesa so ušesa, ki imajo na vrhu zaobljeno konico. Ušesa stojijo naravnost navzgor.

Ušesa z gumbi
Gumbasta ušesa so rahlo pokončna, vendar visijo. Tudi mopsi imajo taka ušesa. Lahko bi trdili, da je to podobno napol nazobčanim ušesom.

Spuščena ušesa
Spuščena ušesa so velika dolga mehka ušesa, ki popolnoma visijo. Psi, kot so baset, beagli in koker španjeli, imajo spuščena ušesa.

Nastrižena ušesa
Nagnjena ušesa stojijo pokonci. Takšna ušesa imajo psi, kot so sibirski haskiji in malamuti.

Rožnata ušesa
Rožnata ušesa so podobna gumbastim ušesom, le da so zavihana nazaj. Odlični primeri so psi, kot sta hrt in jazbečar.

Pol nabodena ušesa
Napol nabodena je natanko tako, kot se sliši. So pol pokončne. Tik pred konico ušesa se prepognejo.

Ušesa v obliki črke V
Ta ušesa je enostavno opaziti. Zložijo se in imajo obliko V. Labradorec in zlati prinašalec imata ušesa v obliki črke V.

Zabavna dejstva o pasjih ušesih

Tukaj je 9 zanimivih dejstev, preden pogledamo, kako skrbeti za ušesa svojega psa:

  1. Ušesa vašega psa so pomembna za ravnotežje. Recimo, da ima vaš kuža težave z ravnotežjem pri hoji, pojdite k veterinarju. Okužbe notranjega ušesa povzročajo izgubo ravnotežja.
  1. Pes lahko res sliši stvari, ki jih mi ne moremo, vendar znanstveniki pravijo, da lahko psi razlikujejo le ločljivosti približno ene tretjine oktave. Ljudje lahko ločijo ločljivosti do ene dvanajstine oktave. Poleg tega je lahko frekvenca zvoka, ki ga vaš pes sliši, višja od tiste, ki jo lahko slišite vi, vendar ni tako visoka kot zvok, ki ga sliši mačka.
  1. Sluhovod vašega psa je v obliki črke L. To pomeni, da teče navpično proti čeljusti, nato pa se vodoravno obrne za 45 stopinj proti bobniču. Kot si lahko predstavljate, je zaradi tega pregled izziv. Ta struktura je tudi eden od razlogov, zakaj so psi nagnjeni k težavam z ušesi. (Več o tem pozneje)
  1. Psi imajo sposobnost, da filtrirajo določene zvoke in se uglasijo z drugimi. Vaš pes bo na primer opazil zvok polnjenja posode s hrano namesto zvoka televizorja ali drugih zvokov.
  2. Mladički se skotijo ​​gluhi.
  3. Nekatere pasme (na primer dalmatinci) so nagnjene k težavam s sluhom, o prirojeni gluhosti pa so poročali pri do 85 pasmah.
  4. Nemški ovčarji in druge delovne pasme so bili vzrejeni, da pazijo na težave. Njihov sluh se morda ne razlikuje veliko od drugih pasem, vendar se bodo odločili za bolj pozorno poslušanje zaradi nalog, za katere so bili vzrejeni. Na primer: ovčar, ki ščiti jato pred plenilci, uporablja svoj sluh kot prvo obrambno linijo.
  1. Bloodhound z imenom Tigger iz St. Josepha, Ill., ima naslov Guinnessove knjige rekordov za psa z najdaljšimi ušesi. Tigrovo desno in levo uho merita 34 mm. Namen teh zelo dolgih ušes je pomagati pri neposrednem vonju do nosu Bloodhounda.
  1. Pete Scheifele, raziskovalec Univerze v Cincinnatiju in direktor klinike za bioakustiko in pasjo avdiologijo UC, razvija slušni aparat za pse.

Očistiti ali ne očistiti pasja ušesa?

Zaradi pomena ušes vašega psa potrebujejo pozornost in nego, da preprečite preproste težave. Nega pasjih ušes je razmeroma preprost del nege psov.

Kljub temu pa so po mnenju veterinarjev vnetja ušes ena izmed najbolj napačno razumljenih težav pri psih, čiščenje ušes pa je lahko hitro pretirano, kar povzroči več težav kot rešitev.

»VČASIH PRIMERJAM PASJA UŠESA S STRANIŠČKOM SPLAKOVANJEM. SPRAZNETE WC ŠKOLJKO IN VODA SE HITRO VRNE NA ISTO KOT PREJ.

TOREJ, KO SVOJEMU PSU SPERETE UŠESA, SE V NEKAJ DNEH ZNOVA NAKOPIČA VOSEK IN IZLOČEK KOT PREJ,« PRAVI DR. DOBIAS V ENEM OD SVOJIH SPLETNIH BLOGOV O PASJIH UŠESIH.

dr. Dobias

Nekateri v šali pišejo, da volkovi in ​​drugi psi v naravi ne pridejo na svet z varuško, ki bi jim čistila ušesa. Njihova ušesa se čistijo sama.

Čiščenje ušes mora biti temeljito, vendar izjemno nežno

Čeprav je čiščenje pasjih ušes včasih potrebno, lahko pogosto čiščenje ušes postane problem. Veterinarji omenjajo nekaj škode, ki jo povzroča ušesom vašega psa, če psu redno čistite ušesa:

  • Moti zdravo floro ušesa in povečuje verjetnost okužbe.
  • Pogosto čiščenje pasjih ušes lahko povzroči prekomerno rast gliv. Kvas je prisoten v ušesnem kanalu vsakega psa, vendar ga v zdravem ušesu nadzoruje raznolika populacija koristnih bakterij.
  • Glivične okužbe so pogostejše tudi pri psih, ki uživajo hrano, bogato z ogljikovimi hidrati in žiti.
  • Ponavljajoče se umivanje ušes psa povzroča draženje in vnetje, večina čistilnih raztopin pa vsebuje klorheksidin, antibakterijsko milo, ki še dodatno draži uho.
  • Kronična in neozdravljiva vnetja ušes imajo osnovni vzrok, ki ga je treba ugotoviti, da preprečimo ponavljajoče se okužbe in zaščitimo vašega psa pred izgubo sluha.

Ko so pasja ušesa vneta, je to običajno preprost znak, da obstajajo težave s S sluhom vašega hišnega ljubljenčka, kot so napačen položaj vratne hrbtenice, poškodbe ovratnice, neravnovesja v prebavnem traktu in poškodbe ledvenega dela hrbtenice.

Čiščenje ušes vašega psa, ne da bi odpravili glavni vzrok drugje v telesu, bo po mnenju veterinarjev povzročilo postopno poslabšanje zdravja vašega psa in težave z ušesi, ki bodo postale kronične.

Vendar lahko tudi drugi dejavniki povzročijo okužbo v ušesih vašega psa. Glede na študije je večino mogoče pripisati:

  • Alergije
  • Pasje ušesne pršice
  • Tujki, kot so trava ali semena
  • Mikroorganizmi, kot so bakterije in kvasovke
  • Poškodba ušesa, kot je udarec, ki povzroči otekanje
  • Hormonske težave, kot je hipotiroidizem
  • Prekomerna vlaga v ušesu
  • Imunske ali dedne bolezni
  • Tumorji

Kako očistiti pasja ušesa?

Normalno je videti svetlo rjav izloček v ušesnem kanalu vašega psa, saj se ušesa vašega psa večinoma čistijo sama. Vosek pomaga zaščititi občutljive dele pasjih ušes.

Vendar, če opazite, da je količina voska v ušesu vašega psa večja kot običajno, je to lahko znak težav in pomeni, da je čas, da pridete do vira draženja. Po nasvetu veterinarja je morda pravi čas, da svojega psa odpeljete k veterinarju, da ugotovi osnovni vzrok.

Znaki (razen prekomernega voska) ki kažejo, da morate svojega ljubljenčka peljati k veterinarju, vključujejo:

  • Izcedek
  • Vnetje in/ali otekanje
  • Prekomerno praskanje
  • Silovito stresanje z glavo
  • Krvavitev
  • Krvavi mehurčki na notranji strani ušes
  • Nepripravljenost dovoliti pregled zaradi bolečine

Če vaš veterinar ob pregledu pri psu odkrije ušesne pršice (običajno rjavo ali črno ušesno maslo, ki spominja na kavno usedlino) kot vzrok za težave s sluhovodom vašega psa, bo vaš pes prejel zdravljenje, ki bo trajalo en mesec.

Ta majhna bitja so zelo nalezljiva in se jih je zelo težko znebiti. Zato je nujno, da zdravljenje zaključite, sicer se bo okužba ponovila.

Pasje ušesne pršice bodo po začetku zdravljenja pobegnile tudi na druge dele telesa in povzročile srbenje in praskanje po vsem telesu. Ne bodite prestrašeni.

Ne pozabite dokončati zdravljenja, ki vam ga je predpisal vaš veterinar. Priporočljivo je tudi, da svojega psa štiri tedne tedensko kopate s šamponom proti bolham na osnovi piretrinov in/ali praškom proti bolham.

Lahko si oddahnete, saj večina pršic ne živi dolgo brez vašega psa kot gostitelja.

Kako preprečiti težave z ušesi?

Suho uho je zdravo uho. Ko so ušesa vašega psa vlažna zaradi kopanja ali plavanja, so odlično gojišče za glivice ali bakterije.

Psi z visečimi ušesi so še toliko bolj izpostavljeni okužbi, saj je možnost, da se ušesa naravno posušijo, majhna. Priporočljivo je, da psa pred kopanjem položite v ušesa vate in ga po plavanju temeljito osušite.

Od svojega veterinarja lahko dobite tudi raztopino za sušenje ušes, ki bo pomagala izhlapeti morebitno vodo, ujeto v ušesnem kanalu vašega psa.

Čiščenje pasjih ušes s posebej izdelanimi čistilci za pasja ušesa je lahko tudi način za to. Vzemite vato in nanjo nanesite raztopino za čiščenje ušes ter nežno masirajte okoli in v ušesnih kanalih.

Ne pozabite vzdrževati mikroflore v ušesih vašega psa. Uravnotežena flora v pasjem ušesnem kanalu, podobno kot v njegovem črevesju, bo preprečila rast in širjenje neprijetnih patogenov.

Dobro je, da ušesa svojega psa spoznate tako, da jih redno pregledujete. Ko boste vedeli, kako naj bi izgledala ušesa vašega psa, boste zlahka opazili morebitne težave, kot je morebitna ušesna okužba ali kaj hujšega.

Nekatere pasme, na primer tiste z dolgimi povešenimi ušesi, so bolj nagnjene k težavam z ušesi in morda potrebujejo pogostejšo nego ušes.

Čiščenje pasjih ušes: kar je potrebno in kaj ne?

Če ste bili pri veterinarju in ste izključili morebitne osnovne vzroke za vnetje pasjih ušes in želite, da čiščenje ušes vašega psa postane del vaše rutine nege, upoštevajte te preproste nasvete:

  • Nežno obrišite kožo znotraj ušesa s krpo, navlaženo z mineralnim oljem ali raztopino za čiščenje ušes za pse.
  • Pomembno je zagotoviti, da raztopina ne kaplja v uho.
  • Ne segajte globlje od pol palca v ušesni kanal. Če greste pregloboko, lahko poškodujete bobnič.

Ne uporabljajte:

  • Alkohol bo dražil kožo in povzročil bolečino.
  • Vodo
  • Brizgo

Upoštevajte tudi, da psi ne marajo čiščenja ušes. Na vas kot lastnika je, da storite vse, da bo izkušnja čim bolj prijetna tako za vas kot za vašega psa.

Če nekdo pomaga pri čiščenju pasjih ušes, bo lažje. Vaš pomočnik lahko daje priboljške, medtem ko psu čistite ušesa. Če se zdi, da je vaš pes pod stresom, počakajte nekaj minut, preden poskusite znova. Kakršno koli kaznovanje je velik ne-ne, saj bo to povzročilo negativno povezavo s čiščenjem ušes.

Pogosta vprašanja o pasjih ušesih

Od tega, kako očistiti ušesa svojega psa, do vprašanj o sluhu vašega psa, normalno je, da imate vprašanja o ušesih vašega psa. Naslednji odgovori bi morali razjasniti vse vaše dolgotrajne dvome.

Kaj vam povedo pasja ušesa?
Pogledate lahko, kako izgleda vaš pes, da dobite dobro predstavo o tem, kako se počuti. To vključuje pogled na njegova ušesa. Pokončna ušesa, ki so le obrnjena navzgor, a delujejo sproščeno, kažejo, da je vaš mladiček prijazen, miren in sproščen. Če so ušesa še vedno sproščena, vendar rahlo naprej, to pomeni, da je čuječ.

Kaj je rjava snov v ušesih mojega psa?
Če opazite rjave stvari, lahko to kaže na ušesno bolezen. Ušesni izcedek je lahko tudi rdečkast, rumen ali voskast. Natančneje, to lahko kaže na ušesno okužbo, ki prizadene srednje ali notranje uho.

Te okužbe lahko povzročijo pršice, prekomerna proizvodnja ušesnega masla, alergije, polipi ali prepogosto bivanje v vodi. Ušesne okužbe lahko preprečite tako, da čim bolj zmanjšate čas, ko je vaš pes v vodi. Ali pa poskrbite, da bo njegovo srednje uho po plavanju ali kopeli suho.

Ali psi uporabljajo ušesa za ravnotežje?
Da! Tako kot ljudje vam bo vsak specialist veterinarske medicine povedal, da psi uporabljajo ušesa za pomoč pri ravnotežju. Če se zdi, da je vaš mladiček "majav", obiščite veterinarja.

Veterinar vas lahko vpraša, ali opazite izcedek, in pregleda eno uho, obe ušesi, evstahijevo cev, pasjo glavo ali kratek sluhovod. Morda vam bo predlagal, da ušesa svojega psa čistite in jih nežno masirate. Verjetno vam bodo razložili, kako psu očistite ušesa z vato, namočeno v zdravilo ali domača zdravila.

Kako izgledajo pasje ušesne pršice?
Ušesne pršice so mikroskopske. S prostim očesom jih komaj vidite, lahko pa opazite nekaj belih pik. Večina veterinarjev bo morala uporabiti mikroskop, da jih vidi.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico