Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Ko ima štirinožni družinski član enkrat vsega dovolj in ugrizne, se veliko lastnikov počuti zmedene: zakaj je prišlo do ugriza? Vedno je bil prijazen do otroka, celo pustil mu je da je sedel na njem ...

No, zadnja trditev zagotovo opiše zakaj se je pes tako odzval. Tako kot mi, imajo tudi psi enkrat dovolj. Zate sem pripravila nekaj pravil, ki bodo sobivanje otroka in kužka naredila prijetno za vse družinske člane.

Dejstvo je, da velikokrat raziskava zakaj je pes ugriznil pripelje do tega, da se je z njim neprimerno ravnalo. Velikokrat starši z veseljem nekaj pustijo, ker se jim zdi to prikupno ... Žal pa je za kužka to dejanje precej nelagodno.

Poglejmo si nekaj primerov, zakaj je pes ugriznil:

1. Tako kot ljudje ne maramo, da nam nekdo daje umazane roke v krožnik s hrano, tako tudi kužku ni všeč, da nima miru, ko je svoj obrok.

2. Otroke učimo, da ni lepo če drugemu otroku vzamejo igračo brez dovoljenja. No tako je tudi pri psu. Ni lepo, če mu otrok vzame njegovo igračo in ga pri tem še dodatno ''izziva'' ali jo celo vleče iz njegovega gobčka.

3. Otroci večinoma ne poznajo ''osebnega'' prostora. Zato jih moramo velikokrat opozarjat, da nam ne morejo kar skočit pred obraz. Tako ga je dobro opozoriti, da tega ne sme početi niti psu.

4. Tako kot imamo mi radi mir in svoj prostor, ga potrebuje tudi pes. Prostor, kjer se bo počutil varno in bo imel mir. Otrok pa ga bo pustil takrat pri miru.

5. Otroci ne marajo, da se z njimi ravna grobo. Enako je s psom. Ne dovoli, da se s psom ravna grobo.

6. Otrokom ne dovolimo, da bi plezali en po drugem. Zakaj bi potem pustili, da otrok ''jahala'' psa? Psu to ni všeč pri tem pa ga lahko otrok tudi resno poškoduje.

7. Tako kot nas kričanje razburi, tako tudi pse. Večina se jih kričanja celo boji in se takrat počutijo zelo prestrašeno.

8. Velikokrat pozabimo, da so lahko tudi nekatera prijateljska dejanja zelo nelagodna. Recimo otroku ni všeč, da se ga ščipa za lice. Tako v večini primerov psi ne marajo objemov. Takrat se namreč počutijo zelo ogrožene.

Prepričana sem, da če otroka opozoriš na te stvari, bosta z kužkom zelo dobra prijatelja. Vesela bom, če boš z mano delila kako se tvoj otrok in pes razumeta in sobivata. Prebereš pa si lahko še prispevek o miritvenih signalih in pravočasno preprečiš, da kuža ne bo v hudem stresu.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico