Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Voda je bistvenega pomena za vse življenje. Ali veš koliko vode pa mora piti pes, da ostane zdrav? Koliko vode naj spije mačka? Spodaj ti podajamo splošne smernice in navodila, kako kosmatinčka navaditi na veliko pitja, če le tega ne želi.

Zakaj kužki in muce potrebujejo dovolj vode?

Pitje ustrezne količine vode je ključnega pomena za zdravje psov in mačk. Zakaj?

  • 70% telesa tvojega psa ali mačke tvori voda
  • Voda je potrebna za vsak kemični postopek v telesu
  • Voda je najpomembnejše hranilo! Voda vlaži zrak v pljučih, prenaša kisik in hranila v krvnem obtoku do celic, pomaga uravnavati telesno temperaturo, ščiti in "maže" notranje organe ter sklepe, pomaga izločati odpadke iz telesa in podpira delovanje živčnega sistema.
Kužki in pitje vode

Koliko vode bi moral piti pes na dan?

Splošno pravilo koliko vode naj pije pes je 1 dcl tekočine na kilogram telesne teže. Torej, 10-kilogramski pes naj bi spil približno 10 dcl tekočine na dan; 100-kilogramski pes naj bi spil približno 100 dcl tekočine.

Sledi vprašanje: Koliko vode naj pije pes, ki je zelo aktiven, živi v vročem podnebju ali je v laktaciji? Takšni psi bodo pili več kot drugi. Mladiči pogosto porabijo več vode, kot odrasli psi. Psi, ki jedo mokro hrano zagotovo potrebujejo / spijejo manj vode kot psi, ki jedo zgolj suho, briketirano hrano.

Kaj se dogaja, če je moj pes vseskozi žejen?

Preveliko pitje in posledično uriniranje sta lahko znaka osnovnega zdravstvenega stanja psa. Lahko nakazuje na hormonske motnje, kot so diabetes mellitus, diabetes insipidus, Cushingov sindrom, ledvične bolezni, jetrne bolezni, rak, vročina ali okužba. Povečano žejo lahko povzročijo tudi določene tablete. Če opazite, da vaš pes pije več kot običajno, se posvetujte s svojim veterinarjem.

Muce in pitje vode

Koliko vode naj pije mačka?

V primerjavi s psi mačke pijejo manj vode. Na splošno bi odrasle mačke morale zaužiti kjer koli od 5 do 10 dcl tekočine na dan, odvisno od njihove velikosti, stopnje aktivnosti, vrste hrane in drugih dejavnikov, kot so splošno zdravje in temperatura okolja. Če mačko hranite suho briketirano hrano, lahko spije tudi več kot 10 dcl na dan. V kolikor jo hranite z mokro hrano, lahko pijejo do 5 dcl vode zaradi visoke vsebnosti vlage v sami hrani.

Znaki, da vaša mačka pije preveč

Mnogi razlogi, da mačka preveč pije so enaki kot pri psih; najpogostejši razlogi so bolezen ledvic, diabetes, rak in hipertiroidizem. Če opazite, da vaš pes pije več kot običajno, se posvetujte s svojim veterinarjem.

Kako veste, če vaš hišni ljubljenček spije dovolj vode?

Seveda je prvi korak to, da merite, koliko dejansko skozi dan spije vaš ljubljenček. Dobro hidriran pes ali mačka ima dobro elastičnost kože (če povlečete na njihovo kožo, se takoj povrne nazaj v prvotno stanje). Drugi znaki so zagotovo rožnate in vlažne dlesni, svetle, sijoče oči in dobra raven energije. Hidriran pasji ali mačji urin je običajno brez vonja in bledo rumene ali bistre barve.

Dehidriran pes ali mačka je lahko letargičen, oči so lahko videti potopljene ali dolgočasne, slina je lepljiva in se dejansko 'vleče', dlesni so temnejše in suhe, elastičnost kože je zmanjšana. Urin dehidriranega psa ali mačke z normalnimi ledvicami močno zaudarja in je lahko temno rumen; vendar je urin psov ali mačk z ledvično boleznijo lahko jasen tudi pri dehidraciji. Huda dehidracija je lahko usodna, zato ponudite majhne količine vode in takoj pokličite veterinarja.

Mokra hrana vsebuje vodo, zato je pomembno, da jo muce in kužki jedo.

Kaj storiti, če vaš pes ali mačka ne pijeta dovolj

Nekateri psi in mačke ne bodo pili dovolj, tudi če jim zagotovite vso vodo, ki jo bodo kdaj potrebovali. Mačke so zaradi tega še posebej težavne. V kolikor tvoj kosmatinček ne želi piti dovolj vode, preizkusite te nasvete:

  • Za mačke: Poskusite z vodnjakom. Nekatere mačke ne marajo pitja iz posode in raje pijejo iz tekoče vode. Vodnjake za pitje lahko kupite na spletu ali v večini trgovin za male živali.
  • Vodo servirajte pri sobni temperaturi namesto hladne.
  • Sklede pogosto umivajte in poskrbite, da bo voda vsak dan sveža in čista.
  • Spremenite lokacijo posode z vodo - nekatere mačke so zelo posebne. Posodo z vodo postavite v bližino njene postelje ali počivališča oziroma na mesto, kjer ni veliko hrupa. Zagotovo je ne smete imeti preblizu smetnjaka.
  • Na različnih območjih pustite več posod z vodo, da si lahko same izberejo kotiček za mirno pitje.
  • Vodo aromatizirajte z majhno količino tuninega soka, kostne juhe ali piščančje juhe. Pazite, da jim posodo za pitje, ki je bila "aromatizirana" umijete vsaj enkrat na dan.
  • Nagradite svojega psa / muco s priboljškom in / ali pohvalo, ko pije vodo.
  • Hrani dodajte vodo ali dopolnite obrok vašega ljubljenčka z mokro hrano.
  • Ponudite svojim kosmatinčkom kocke ledu - lahko so zelo zabavne!

Kaj pa na potepu?

Seveda je potrebno VEDNO zagotoviti dovolj sveže vode. To pomeni tudi na sprehodu. Še posebej to velja v vročih dneh, ko so temperature visoke. Priporočamo, da vedno imate s seboj potovalne posodice, v katere lahko nalijete vodo.

Zagotovo pa ste vi tisti, ki najbolj poznate vašega kosmatinčka, zato je lahko vsaka opažena sprememba pravi razlog, da začnete opazovati obnašanje in zdravstveno stanje. Hidracije je zelo pomembna.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico