Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

Psi bruhajo. Kdor je veliko časa preživel s kužki ve, da se to občasno dogaja. Najpogostejša oblika bruhanja je refluks žolča, ki je rumene ali zelenkaste barve in običajno brez vonja.

To imenujemo bruhanje rumenega žolča. Lahko ima konsistenco, polno sluzi … ali pa je napolnjeno z zrakom in hkrati penaste strukture.

Bruhanje vašega psa vseeno lahko povzroči zaskrbljenos. Gremo najprej k osnovam, da bomo razumeli, kdaj obiskati veterinarja in kdaj gre za povsem normalen pojav.

Kaj je žolč?

Žolč prihaja iz jeter in žolčnika. Razgrajuje maščobe in olja v tankem črevesju. Pomaga telesu vašega psa, da absorbira hranila.

Prebavni proces neprekinjeno uporablja žolč skozi celoten dan. Jetra in žolčnik sproščajo žolč v tanko črevo za pripravo na prebavo.

Žolč je bistvenega pomena za pravilno prebavo v majhnih količinah. Toda včasih se kopiči v želodcu ali prebavilih. Zaradi tega lahko povzroči, da se vaš pes počuti neprijetno in bruha.

Žolč se lahko pogosto kopiči in teče skozi pilorični sfinkter v želodec. Nato potuje navzgor v požiralnik (med želodcem in usti).

Pilorični sfinkter je običajno enosmerni ventil. Toda včasih zaradi pritiska (ali če se ne more pravilno zapreti) žolč teče v napačno smer.

Poglejmo torej, zakaj bi vaš pes lahko bruhal žolč:

3 pogosti razlogi, da vaš pes bruha žolč

1. Vnetje

Vročina v prebavilih je lahko razlog, da vaš pes bruha žolč. Toplota lahko izvira iz vnetja v želodcu in tankem črevesju. To se zgodi, kadar tekočin, ki krožijo, zmanjka.

Torej, ko ima vaš pes prazen želodec, lahko bruha žolč.

Pomanjkanje hrane lahko povzroči kopičenje žolča in draženje želodčne sluznice vašega psa. Običajno se to zgodi čez noč. Zgodi se, da bo vaš pes bruhnil kmalu po tem, ko se zbudi.

Kisline v pasjem želodcu so podobne našim, vendar se prebavni izločki ne sproščajo na enak način. Prebavni sistem vašega psa sprošča žolč in encime, tudi če ni jedel.

Ta vrsta bruhanja žolča je včasih znana tudi kot sindrom žolčnega bruhanja. Ljudje ga imenujejo tudi povsem laično - lakota. Ta vrsta bruhanja hladi želodec in znižuje toploto.

Kaj storiti glede tega? Težavo lahko enostavno odpravite z:

  • Hranite kužka z manjšimi obroki
  • Pred spanjem dajte psu malico (nekaj manjšega za pojesti)

Ti dve stvari mu bosta pomagali preprečiti slabost zjutraj.

2. Hranjenje z briketi

Če hranite svojega psa z neprimernimi briketi, lahko povzroči bruhanje žolča.

Briket namreč lahko izsuši prebavni trakt in poveča toploto, saj absorbira vlago v prebavnem traktu. Zaradi tega se želodec razširi in prekomerno proizvaja želodčne kisline.

Kaj storiti glede tega?
Hranite svojega psa s svežo, polnovredno hrano, surovo ali kuhano prehrano. To je vedno najboljša izbira za vašega psa.

Ampak, če morate nahraniti s suho hrano, to storite s hladno stiskano hrano ali pa briketke razdelite na 3 ali 4 majhne obroke in hranite ves dan.

3. Občutljivost na hrano

Občutljivost na hrano lahko povzroči vnetje (gastritis), kar vodi do refluksa žolča. Nekatera živila povzročajo imunski odziv in hitro vnetje. To povzroči odvečni žolč in slabost.

V tej situaciji lahko vidite tudi drisko zaradi povečane gibljivosti hrane skozi črevesje. V blatu boste verjetno videli tudi neprebavljeno hrano.

Medtem, ko obstajajo pogosta reaktivna živila, kot so soja, koruza in pšenica, lahko katera koli hrana povzroči reakcijo.

Nova živila ali dodatki k trenutni prehrani vašega psa lahko motijo ​​želodec. Takrat, ko uvajate novo hrano, jo najprej poskusite v ločenem obroku, preden jo dodate običajni hrani svojega psa.

Včasih boste videli, kako vaš pes je travo ali umazanijo in nato bruha rumen žolč, pomešan s travo. Psi to počnejo, da pomagajo ohladiti želodec. Gastritis je običajno posledica občutljivosti na hrano.

Kaj storiti glede tega?
Če ima vaš pes hud gastritis, je prva pomoč naslednja:

  • Post od 24 do 48 ur
  • Ponudite mu rahlo ogreto kostno juho naslednjih 24 do 48 ur (ne vroče! najbolj primerna je sobna temperatura)

Vnetno bruhanje oslabi vranico. Zato je pomembno, da se izogibate temu, da bi pasjo hrano postregli hladno ali naravnost iz hladilnika.

Če vaš pes pogosto bruha žolč, je tu nekaj drugih stvari, ki vam lahko pomagajo, da mu pridemo do dna ...

Vodite dnevnik urnika vašega psa

Zapišite si dnevne prehranjevalne navade (in bruhanje) vašega psa. Zapišite si:

  • Obroke vašega psa
  • Kakšno hrano je kadar bruha
  • Kateri dan in ura
  • Kako izgleda
  • Kateri koli drugi simptomi

Koristno je, če posnamete sliko bruhanja. Lahko ga hranite za primerjavo pozneje ali za prikaz svojega veterinarja, če morate psa peljati na pregled.

Včasih ima lahko vaš pes tudi druge simptome, skupaj z bruhanjem rumenega žolča. Lahko se pojavijo driska, zvišana telesna temperatura, ali majhen.

Zapišite podrobnosti o tem, kdo, kaj, kje in kdaj. Pomaga vam lahko pri prepoznavanju vzorcev, ki jih sicer ne bi opazili.

Kdaj obiskati veterinarja?

Pogosto je bruhanje rumenega žolča včasih pomeni tudi, da ima vaš pes lahko druge simptome, ki lahko vodijo v resno obolenje. Poglejmo si nekaj pogojev, ki so pomembni za to, da psa pripeljete k veterinarju.

Črevesna blokada

Nekateri psi bodo jedli stvari, ki niso užitne. Tukaj imamo v mislih nogavice ali trde predmete/igrače. Ti predmeti lahko povzročijo blokado v prebavnem traktu.

Če vaš pes bruha z žolčem in hkrati trpi za zaprtjem ali ne more zadržati tekočine, ga takoj odpeljite k veterinarju.

Napihnjenost ali torzia

Torzija ali napihnjenost je druga vrsta blokade. Imenuje se tudi GDV - želodčna dilatacija in volvulus. To je smrtonosno stanje in se zgodi hitro!

Želodec se napolni s plinom in zvije, na obeh koncih ga zapre. Če ima vaš pes nekatere od teh simptomov, ga takoj brez odlašanja pri veterinarju.

  • Bruhanje rumene ali bele pene ali poskuša bruhati, vendar ne more
  • Slinjenje
  • Zelo napet želodec
  • Letargija
  • Blede dlesni
  • Nemirnost
  • Driska

Čas je vse, kar zadeva trozije želodca in reagirati je potrebno maksimalno hitro.

Giardia

Giardia je parazit, ki povzroča bruhanje. Bruhanje rumenega žolča je lahko simptom giardije. Drugi simptomi vključujejo obilno drisko.

Če sumite, da ima vaš pes giardijo, vzemite vzorec blata in ga odpeljite k veterinarju na analizo. Če je test pozitiven, je tu nekaj naravnih načinov zdravljenja.

Pankreatitis

Vnetje trebušne slinavke je boleče in včasih resno. Pankreatitis nastane takrat, ko vaš pes ne more prebaviti maščob in olj.

Pankreatitis je lahko akutni ali kronični. Simptomi vključujejo letargijo, krče, zmanjšan apetit, drisko in bolečine v trebuhu.

Če opazite te simptome, je najbolje, da psa odpeljete k veterinarju na pregled.

  • Hude prebavne motnje
  • Če ima vaš pes kronično, hudo bruhanje rumenega žolča, je to lahko simptom večje težave s prebavili. To lahko vključuje težave, kot so rak, razjede ali kronično vnetje.

V teh primerih ima lahko vaš pes dodatne simptome, kot so:

  • Izguba apetita
  • Letargija
  • Dehidracija
  • Vročina
  • Izguba teže

Kadar vaš pes bruha rumeni žolč brez kakršnih koli drugih simptomov, ni potrebe za skrb. Upoštevajte zgoraj navedene situacije, ki upravičujejo pot k veterinarju.

Večino lahko sami odpravite težave z bruhanjem rumenega žolča.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico