Moje rojstnodnevno darilo tebi: GRATIS DOSYAVA za vseKoda: ROJSTNIDAN

Nekaterim lastnikom hišnih ljubljenčkov je to morda všeč, vendar mnoge moti, ko naši psi večkrat ližejo. Prekomerno lizanje je lahko znak, da je vaš pes pod stresom, zaskrbljen ali trpi. Več kot verjetno to ni razlog za skrb. Če se sprašujete, zakaj moj pes tako veliko liže, je odgovor morda več, kot pričakujete.

Imam dva psa in samo eden je ponavljajoči lizalec. To me je spodbudilo k razmišljanju, zakaj nekateri psi ližejo veliko, drugi pa ne. Sem radovedna lastnica hišnih ljubljenčkov in rada vem čim več o vedenju svojih hišnih ljubljenčkov. Če ste kot jaz, verjetno dvomite o večini stvari, ki jih počnejo vaši ljubljenčki.

Med raziskovanjem te teme sem ugotovila, da obstaja več razlogov, zakaj vaš pes lahko veliko liže. Ugotovila sem tudi, da ni redkost, da psi ližejo posteljnino, pohištvo, odeje in druge predmete.

Čeprav je morda nadležno, je to verjetno samo način, s katerim vaš pes poskuša pritegniti vašo pozornost, se pomiriti ali samo pokazati naklonjenost. V redkih primerih je to lahko znak osnovne zdravstvene težave. Nadaljujte z branjem, da odgovorite na vprašanje "zakaj moj pes tako veliko liže" in ugotovite, kako ga naučiti, da neha.

Povezovanje/izkazovanje naklonjenosti

Najbolj očiten odgovor na vprašanje, zakaj me moj pes tako liže je, da vaš ljubljenček preprosto poskuša pokazati naklonjenost in/ali se z vami povezati. Psi matere ližejo svoje mladičke, da jih očistijo in negujejo ali da jim pokažejo naklonjenost. Naravni instinkt vašega psa je, da vam izkazuje naklonjenost na enak način.

Anksioznost ali stres

Mnoge živali se ob stresu ali tesnobi ližejo. To vedenje opazimo pri podganah, psih, mačkah in mnogih drugih živalih. To lahko velja za lizanje vaših psov, zlasti če se je začelo spontano ali če ga ne opazite prav pogosto.

Če je vaš pes zlahka izpostavljen stresu zaradi sprememb v okolju, je možno, da je lizanje le manifestacija njegovega stresa.

Če je mogoče, poiščite vir stresa in ga odstranite. Če se je lizanje začelo spontano in ne najdete nobenega vira stresa ali tesnobe, priporočam, da se zaradi varnosti posvetujete s svojim veterinarjem.

Pozornost

Ko vas pes liže, se verjetno odzovete tako, da mu izkažete nekaj pozornosti. Lahko ga božate, sladko govorite ali crkljate, ko vas začne lizati. Sčasoma bo ta pozornost povzročila, da vas bo hišni ljubljenček lizal, da bo prejel vašo nepodeljeno pozornost.

Če je temu tako, lahko vedenje ustavite tako, da storite nasprotno od običajnega. Ko vas pes liže, ignorirajte vedenje. Odmaknite se od njega, ne da bi spregovorili, se ga dotaknili ali pokazali kakršno koli pozornost. Sčasoma bo kuža zaradi tega razumel, da vas bo lizanje samo odrinilo.

Imate dober okus

To je precej očiten odgovor na vprašanje, zakaj me pes tako liže. Vašemu ljubljenčku bo morda všeč slan okus vaše kože. Morda imate na koži losjon, izdelke za lokalno uporabo ali ostanke hrane, ki so privlačni. Umivanje rok bi moralo preprečiti vedenje, če je temu tako.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico