Ob nakupu nad 45 € prejmi 5 € POPUSTAKoda: BON5

V tem času se je zagotovo marsikateremu lastniku pojavilo vprašanje: "Ali lahko psi jedo bučo?" Odgovor je zelo preprost: da, lahko! Ne samo, da jih lahko jedo … morali bi jih jesti redno, saj so polne hranil, ki so izjemno dobre zanje. Buča ima veliko koristi za zdravje vašega psa, vključno z visoko vsebnostjo vlaknin, ki podpirajo njegov prebavni sistem. Večina psov obožuje okus buče, zato jo je enostavno ponuditi tudi največjim zbirčnežem.

Kakšne so zdravstvene koristi buče za pse?

Vitamini in minerali

Buča je polna hranil, ki jih vaš pes potrebuje. Je odličen vir vitaminov A, E in C, ki so pomembni za imunski sistem, delovanje možganov, oči in zdravje kože.

Buča vsebuje tudi pomembne minerale, kot so kalij, baker, mangan in železo, ki igrajo vlogo pri celičnih funkcijah. To je odličen razlog, da dodate bučo kot del običajne prehrane vašega psa.

Zdravje oči

Tako kot druga oranžna zelenjava tudi buča vsebuje veliko beta-karotena, ki je predhodnik vitamina A. Ko se v telesu pretvori v vitamin A, pomaga izboljšati vid, krepi splošno odpornost ter zdravje kože in dlake. Karotenoid zeaksantin prav tako ščiti oči vašega psa pred poškodbami svetlobe.

Antioksidanti

Antioksidanti ščitijo vašega psa pred nevarnimi prostimi radikali v telesu. Prosti radikali so poškodovane celice, ki ukradejo molekule drugim celicam. So naravni stranski produkt presnove in izpostavljenosti toksinom v okolju. Vendar, če so prosti radikali nenadzorovani, lahko poškodujejo celice vašega psa in celo njegovo DNK.

Antioksidanti v buči vključujejo rastlinske pigmente, imenovane karotenoidi:

  • Beta-karoten
  • Zeaksantin
  • Beta-kriptoksantin

Karotenoidi pomagajo zmanjšati tveganje za raka in degenerativne bolezni. Študije kažejo, da so lahko dobri tudi za zdravje kosti. Tako kot beta karoten tudi beta-kriptoksantin tvori vitamin A. Zeaksantin prispeva k upočasnitvi procesa staranja, izboljšanju zdravja srca, povečanju ravni glutationa in zmanjšanju vnetja kože.

Proti parazitom

Bučna semena so naraven in učinkovit način za odstranjevanje parazitov, kot so zajedalci iz prebavnega trakta vašega psa. Semena vsebujejo aminokislino kukurbitin, ki paralizira črve. Študije na podganah in mladičih so pokazale sposobnost bučnih semen, da uničijo te parazite.

Vlaknine

Buča je dober vir vlaknin, ki so odlične za prebavo vašega psa. Vsebnost topnih vlaken v buči absorbira vodo, kar lahko pomaga strjevati tekoče blato, ko ima vaš pes drisko.

Vlaknine lahko pomagajo tudi pri nasprotni težavi, saj v primeru zaprtja zrahljajo zgoščeno blato.

Vlaknine v buči lahko vašemu psu tudi pomagajo, da se dlje počuti sitega. Vlaknine lahko pomagajo preprečiti težave z analnimi žlezami pri psih.

Kako hraniti kužka z bučo?

Dragocena dela buče so semena in meso. Kot pri vsaki zelenjavi je ekološka buča najbolj zdrava izbira za vašega psa, da se izogibate pridelkom, pridelanim s pesticidi.

Bučna semena

Bučna semena vsebujejo malo maščob in so bogata z beljakovinami. Ko uporabljate semena kot zdravilo proti črevesnim parazitom pazite, da svojemu psu daste samo surova organska semena, ne pa soljenih, praženih bučnih semen, ki jih jedo ljudje.

Najboljši način, da način doziranja bučnih semen za kužka je, da jih zmeljete in dodate ½ čajne žličke na 10 kg teže enkrat ali dvakrat na dan.

Bučno meso

Psu lahko daste svežo bučo ali bučni pire iz pločevinke kot del rednega obroka.

Kot del običajne zdrave prehrane lahko svojemu psu vsak dan ponudite od 1/3 do ½ skodelice buče. Lahko ponudite surovo ali kuhano - kar ima vaš pes raje.

Kako buča pomaga psom pri driski ali zaprtju?

Buča je lahko pogosto lahka rešitev za blago drisko ali zaprtje pri psih. Skrivnost je v vsebnosti vlaknin, ki lahko pomagajo pri obeh stanjih.

Če ima vaš pes drisko, ji dodajte 1 do 4 žlice konzervirane buče v hrano nekaj dni, dokler njegovo blato ne postane bolj čvrsto. Vlaknine absorbirajo in pomagajo odstraniti odvečno vodo iz njenegovega prebavnega trakta.

Proti zaprtju v obrok dodajte 1 do 4 žlice hrane. Poskrbite, da bo dobil veliko vode, ker je lahko dehidracija razlog za zaprtje. Vlaknine absorbirajo odvečno vodo in olajšajo odvajanje blata.

Pri driski ali zaprtju (v kolikor vašemu psu ni bolje v nekaj dneh) boste morali ugotoviti, kaj povzroča težavo, da boste lahko razmislili o drugih rešitvah in morebitnemu obisku veterinarja.

Priboljški iz buč

Enostavno je pripraviti domače dobrote iz buč za vašega kosmatinčka. Ti priboljški za pse iz surove buče so zdrav prigrizek, ki ga lahko zamrznete in uporabite, kadar vam ustreza.

Lahko tudi zamrznete nekaj bučnega pireja v modelčke za ledene kocke in tako nastane hitra in okusna poslastica na topel dan.

Naravni priboljški iz buče in divjačine

Naslednjič, ko boste videli bučo, se spomnite, da ni samo za izrezovanje na noč čarovnic! Vašemu psu bo uživanje buč koristilo kadar koli v letu.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico